Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Άμεση δράση από την ΕΕ: Δίνει 37 δισ. ευρώ στους «27» για προστασία από τον κορωνοϊό (video)

Σημαντική κίνηση!

13 Μαρτίου 2020 16:48
Άμεση δράση από την ΕΕ: Δίνει 37 δισ. ευρώ στους «27» για προστασία από τον κορωνοϊό (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το πράσινο φως για δημοσιονομική ευελιξία για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού έδωσε η Κομισιόν στους «27», με το πακέτο νέων μέτρων, ώστε να ανταποκριθούν τα κράτη-μέλη, να φτάνει τα 37 δισεκατομμύρια ευρώ. Δείτε και τι συμβαίνει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον φονικό ιό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπόσχεται την «μέγιστη ευελιξία» επί των δημοσιονομικών κανόνων και των κρατικών επιδοτήσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της επιδημίας του κορονοϊού, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η πρόεδρος της Κομισιόν τάχθηκε επίσης κατά του κλεισίματος των συνόρων.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αναλάβει, λοιπόν, επενδυτική πρωτοβουλία ύψους 37 δισεκατομμυρίων ευρώ ως τμήμα ενός πακέτου μέτρων για την προστασία των οικονομιών της Ενωσης απέναντι στις επιπτώσεις της επιδημίας του κορωνοϊού, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Αλλά μέτρα που η Κομισιόν θα αναλάβει για να στηρίξει τις οικονομίες των χωρών μελών είναι η ευελιξία ως προς τα δημοσιονομικά ελλείμματα και την κρατική βοήθεια, δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα εγγυηθεί επίσης την χορήγηση 8 δισεκατομμυρίων ευρώ σε δάνεια προς 100.000 επιχειρήσεις για την στήριξη του επιχειρηματικού τομέα, πρόσθεσε.

Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα προϊόντα που είχαν πάνω από 700% αύξηση στις πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ!

Σε κατάσταση πανικού βρίσκεται η χώρα με τους καταναλωτές να σπεύδουν στα σούπερ μάρκετ για προμήθειες φοβούμενοι πως θα κλείσουν και αυτά. Ο κορωνοϊός σίγουρα έχει σπείρει τον πανικό μιας και τα κρούσματα ολοένα και αυξάνονται έχει κάνει και ένα καλό όμως στην οικονομία και τις λιανικές πωλήσεις των οποίων η άνοδος είναι ραγδαία! Ποια είναι όμως τα προϊόντα των που αυξήθηκε η κατανάλωσή τους πάνω έως και 700%;

Έντονη αύξηση παρατηρήθηκε σε τζελ καθαρισμού και αντισηπτικά όπως επίσης σε ρύζια, μακαρόνια, όσπρια και γάλα. Ωστόσο, δείτε εδώ για ποιο λόγο αδειάζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ από χαρτιά υγείας!

Η ζήτηση παρατηρήθηκε την εβδομάδα πριν την Καθαρή Δευτέρα, όταν δηλαδή εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα (26/2), με τη ζήτηση να κλιμακώνεται μέχρι σήμερα.

Συγκρίνοντας τις συνολικές πωλήσεις της εβδομάδας πριν την Καθαρά Δευτέρα (24/02/20-01/03/20) με την αντίστοιχη περυσινή (04/03/19-10/03/19) η συνολική αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου (καταστήματα τροφίμων άνω των 100 τ.μ., Ηπειρωτική Ελλάδα & Κρήτη, εξαιρούμενων των Νησιών) αναπτύχθηκε με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης σε αξία, στο +23,9%.

Εξετάζοντας τις επιμέρους περιοχές της Ελλάδας το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης το παρουσίασε, όπως ήταν και αναμενόμενο η Θεσσαλονίκη, με 36,4%, καθώς εμφανίστηκε και το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη, ενώ ακολουθεί η ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας-Θράκης με 29,4%, καθώς και η Αττική με 29,1%.

Η μέτρηση της Nielsen καταγράφει σημαντική αύξηση των πωλήσεων σε αξία σε πέντε κατηγορίες προϊόντων και συγκεκριμένα: υγρά καθαριστικά/απολυμαντικά (αύξηση 721%), μαντηλάκια και αντιβακτηριδιακά (αύξηση 709,3%), αντισηπτικά υγρά (αύξηση 495,5%), σαπούνια (αύξηση 204%) και χλωρίνη (αύξηση 85,5%).



Αντίστοιχα, στα τρόφιμα το πρώτο στις προτιμήσεις των καταναλωτών είναι το αλεύρι που παρουσιάζει αύξηση των πωλήσεων σε αξία 141,9% και ακολουθούν τα ζυμαρικά με αύξηση 140,1%, τα όσπρια με αύξηση 136,4%, το ρύζι με αύξηση 126,2% και το γάλα εβαπορέ με αύξηση 90,7%.
Όσον αφορά στις επιμέρους κατηγορίες των ταχυκίνητων καταναλωτικών προϊόντων, τις πιο θετικές τάσεις παρουσίασαν οι κατηγορίες που αφορούν στα προϊόντα οικιακής χρήσης, καθώς και τα προϊόντα προσωπικής περιποίησης, οι οποίες κινήθηκαν στο +44,2% και 40,4% αντίστοιχα. Τα τρόφιμα & ποτά στο σύνολό τους αναπτύχθηκαν κατά 23,9%, τα φρέσκα και επί ζυγίω προϊόντα παρουσίασαν επίσης διψήφια τάση στο +15,2%, όπως επίσης και το σύνολο των κατηγοριών Bazaar (ένδυση, ηλεκτρικές συσκευές, βιβλία, εργαλεία, είδη κήπου, είδη αυτοκινήτου, οικιακός εξοπλισμός κλπ), στο +17%.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share