Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Σε εφαρμογή το νέο απόρρητο σχέδιο "Άρτεμις" για την καταπολέμηση του ιού!

Που θα βρίσκονται τα νέα κέντρα;

13 Μαρτίου 2020 14:05
Κορωνοϊός: Σε εφαρμογή το νέο απόρρητο σχέδιο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το νέο απόρρητο σχέδιο καταπολέμησης και αντιμετώπισης του κορωνοϊού ονομάζεται "Άρτεμις" και πρόκειται για μια επιχείρηση που μέχρι πρότινος είχαμε αντικρίσει μόνο σε κινηματογραφικές ταινίες.

Η χώρα μας αρχίζει και λαμβάνει όλο και πιο αυστηρά μέτρα καθώς ο κίνδυνος αλλά και τα κρούσματα ολοένα και αυξάνονται. Ωστόσο, παράλληλα με αυτό το σχέδιο ανακοινώθηκε και η έναρξη δυο νέων κέντρων επιχειρήσεων που κατά πάσα πιθανότητα θα τεθούν σε λειτουργία εντός της ημέρας.

Ο ρόλος των κέντρων επιχειρήσεων

Το πρώτο, βρίσκεται στον δεύτερο όροφο της ΓΑΔΑ. Θα λειτουργεί ως «κέντρο ιχνηλάτησης». Με άλλα λόγια, αστυνομικοί και πυροσβέστες θα έχουν την αρμοδιότητα να εντοπίζουν τον κύκλο επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και να λαμβάνονται μέτρα καραντίνας.150 ανακριτικοί υπάλληλοι θα το στελεχώσουν.

Το δεύτερο κέντρο επιχειρήσεων βρίσκεται στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής, στο Χαλάνδρι και θα έχει τον ρόλο του «κέντρου ενημέρωσης». Θα αποτελείται από 70 αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, που έχουν ήδη εκπαιδευτεί γι’ αυτό. Θα επικοινωνούν με άτομα από το περιβάλλον ασθενών με κορονοϊό και θα τους δίνουν οδηγίες για την τήρηση της καραντίνας.

Το τρίτο, που δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα θα είναι στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και θα έχει τον ρόλο της εποπτείας.

Θα λειτουργεί ως δεξαμενή πληροφοριών και θα προΐστανται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Ωστόσο, λίγη ώρα πριν ανακοινώθηκε το πρώτο θετικό κρούσμα κορωνοϊού στα ΤΕΦΑΑ.

Η ανάλυση των προσωπικών δεδομένων των νοσούντων

Όπως προβλέπεται στη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αποκτά πλέον πρόσβαση σε πληροφορίες για το φύλο, την ηλικία και τον τόπο κατοικίας όσων έχουν νοσήσει από κορονοϊό. Το άρθρο 19 της ΠΝΠ συγκεκριμένα προβλέπει ότι «ο ΕΟΔΥ παρέχει προς τη ΓΓΠΠ για λόγους επιχειρησιακής προετοιμασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα πολιτών, δίχως τον προσδιορισμό προσωπικών στοιχείων ταυτότητας».

Ακόμα και πλωτά νοσοκομεία

Θα αναλύονται τα δεδομένα με τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, και έτσι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα μπορέσει να ενεργοποιήσει σχέδια για τη δημιουργία π.χ. υπαίθριων ή πλωτών νοσοκομείων σε περιοχές όπου τα κρούσματα είναι πολλαπλάσια των διαθέσιμων κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Αύριο ή το αργότερο τη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας Νίκος Χαρδαλιάς αναμένεται να συναντηθεί με επικεφαλής αξιωματικούς των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να υπάρξει συντονισμός και κατανομή ρόλων για την περίπτωση αναβάθμισης της κρίσης στο 3ο επίπεδο.

Το ίδιο θα συμβεί και με τους επικεφαλής οργανισμών κοινής ωφελείας (π.χ. ΔΕΔΔΗΕ) προκειμένου να διασφαλιστεί ότι σε περίπτωση μαζικών κρουσμάτων δεν θα διαταραχθεί η ομαλή τους λειτουργία.

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί η αγορά άνω των 5 εκατομμυρίων μασκών από χώρα του εξωτερικού.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share