Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

«Ένα τσουνάμι μας παρέσυρε»: Συγκλονίζει Ιταλός για την "παρέλαση" του κορωνοϊού

Οι ώρες πανικού και αγωνίας!

11 Μαρτίου 2020 14:30
«Ένα τσουνάμι μας παρέσυρε»: Συγκλονίζει Ιταλός για την
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με μια συγκλονιστική ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ένας Ιταλός γιατρός στην «καρδιά» της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, το Μπέργκαμο, περιγράφει τις ζοφερές συνθήκες στα νοσοκομεία της πόλης του και παρομοιάζει την επιδημία «με ένα τσουνάμι που παρέσυρε τους πάντες».

Σύμφωνα με τη New York Post, ο Δρ. Daniele Macchini, ο οποίος εργάζεται στο νοσοκομείο Humanitas Gavazzeni προειδοποιεί μέσω της μακροσκελούς ανάρτησής του (που πόσταρε στις 7 Μαρτίου) σχετικά με τους κινδύνους του εφησυχασμού στη «μάχη» κατά του φονικού κορωνοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι, με πάνω από 600 νεκρούς και περισσότερα από 10.000 κρούσματα, η Ιταλία έχει δεχτεί το πιο ισχυρό πλήγμα από την επέλαση του ιού στην Ευρώπη, κάτι που οδήγησε πρόσφατα στην επιβολή πρωτοφανών μέτρων και περιορισμών για τους 60 εκατομμύρια κατοίκους της.

«Μετά από πολλή σκέψη σχετικά με το εάν έπρεπε ή όχι να γράψω σχετικά με τα όσα μας συμβαίνουν, ένιωσα ότι δεν θα ήταν υπεύθυνο να σιωπήσω», γράφει στην ανάρτησή του ο γιατρός, σύμφωνα με την μετάφραση στα αγγλικά που δημοσίευσε στο Twitter η Δρ. Silvia Stringhini, επιδημιολόγος και ερευνήτρια στο Geneva University’s Institute of Global Health. «Θα προσπαθήσω να μεταφέρω σε ανθρώπους μακριά από τη δική μας πραγματικότητα τι ζούμε στο Μπέργκαμο αυτές της ημέρες, εν μέσω της πανδημίας του Covid-19. Κατανοώ την ανάγκη να μην προκληθεί πανικός, αλλά τρέμω στη σκέψη ότι το μήνυμα της επικινδυνότητας όσων συμβαίνουν δεν φτάνει στον κόσμο», συνεχίζει ο γιατρός από το Μπέργκαμο, όπου τα κρούσματα του ιού έχουν πλέον ξεπεράσει τα 1200.

In una delle costanti mail che ricevo dalla mia direzione sanitaria a cadenza più che quotidiana ormai in questi giorni,...

Posted by Daniele Macchini on Friday, March 6, 2020

Περιγράφοντας το κλίμα ανησυχίας και αναδιοργάνωσης που επικρατούσε πριν από δύο εβδομάδες στο νοσοκομείο όπου εργάζεται, «όταν ο εχθρός κρυβόταν ακόμα στις σκιές», ο Δρ. Macchini κάνει λόγο για ραγδαία και δραματική επιδείνωση της κατάστασης. Αρχικά ορισμένες πτέρυγες εκκενώθηκαν και άλλαξε ο προγραμματισμός του νοσοκομείου. «Αυτή η ταχεία μεταμόρφωση έφερε μια ατμόσφαιρα σιωπής και σουρεαλιστικού κενού στους διαδρόμους του νοσοκομείου, που ακόμα δεν κατανοούσαμε. Περιμέναμε έναν πόλεμο που δεν είχε ακόμα ξεκινήσει και που πολλοί (συμπεριλαμβανομένου και εμού) δεν ήταν σίγουροι ότι θα ξεσπούσε με τόση αγριότητα».

«Η κατάσταση τώρα είναι δραματική το λιγότερο. Ο πόλεμος έχει ξεσπάσει και οι μάχες συνεχίζονται αδιάκοπες μέρα και νύχτα. Τώρα στην δραματική κατάσταση έρχεται να προστεθεί και η έλλειψη κλινών. Το ένα μετά το άλλο τα τμήματα του νοσοκομείου που είχαν εκκενωθεί γεμίζουν με καταιγιστικό ρυθμό», γράφει ο γιατρός. Ο Δρ. Macchini απευθύνει έκκληση στους ανθρώπους να μην περιγράφουν την ασθένεια Covid-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός ως μια «άσχημη γρίπη». «Εξηγήστε μου ποιος ιός γρίπης προκαλεί τόσο δραματικές καταστάσεις τόσο γρήγορα. Όσο υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που καυχιούνται ότι δεν φοβούνται, αγνοώντας τις οδηγίες και γκρινιάζοντας επειδή η καθημερινότητά τους βιώνει μια "προσωρινή" κρίση, μια επιδημιολογική καταστροφή λαμβάνει χώρα».

«Δεν υπάρχουν πια χειρουργοί, ουρολόγοι, ορθοπαιδικοί. Είμαστε απλά γιατροί που έχουμε γίνει μέρος μιας και μόνο ομάδας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το τσουνάμι που μας έχει παρασύρει... Τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται, έχουμε 15-20 εισαγωγές κάθε μέρα, όλες για τον ίδιο λόγο. Τα αποτελέσματα της εξέτασης των δειγμάτων έρχονται το ένα μετά το άλλο: θετικό, θετικό, θετικό, θετικό. Ξαφνικά η Εντατική έχει καταρρεύσει».

Περιγράφοντας κάθε αναπνευστήρα σαν «χρυσάφι», ο Ιταλός γιατρός αναφέρει ακόμη ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές που εργάζονται στο πλευρό του είναι εξαντλημένοι, περιγράφοντας συγκινητικά την αλληλεγγύη που δείχνουν αυτές τις δύσκολες στιγμές, παρά τα εξοντωτικά τους ωράρια και το γεγονός δεν υπάρχει πια γι' αυτούς κοινωνική ζωή. Πολλοί επαγγελματίες της Υγείας δεν βλέπουν πια τους δικούς τους, από φόβο μην τους μολύνουν. Άλλοι κόλλησαν τον ιό και είναι σοβαρά προσπαθώντας να σώσουν συνανθρώπους τους. Νοσηλεύτριες ξεσπούν σε κλάματα επειδή δεν μπορούν να τους σώσουν όλους.

«Κάντε λοιπόν υπομονή, και μην πάτε στο θέατρο, στο μουσείο ή το γυμναστήριο. Προσπαθήστε να λυπηθείτε τους χιλιάδες ηλικιωμένους ανθρώπους, που μπορεί να χαθούν εξαιτίας σας», συμπληρώνει στο συγκλονιστικό του μήνυμα ο γιατρός. Καταλήγει μάλιστα διερωτώμενος κατά πόσο τελικά ο πανικός μπορεί να είναι χειρότερος σε μια τόσο σοβαρή επιδημία από την αδιαφορία και την αμέλεια.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share