Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Αυτά που πρέπει να ξέρετε για τον κορωνοϊό: Αυτή είναι η διαφορά με τη γρίπη, τα συμπτώματα και η μέρα που θα βγει το εμβόλιο

Όλες οι πληροφορίες!

10 Μαρτίου 2020 12:35
Αυτά που πρέπει να ξέρετε για τον κορωνοϊό: Αυτή είναι η διαφορά με τη γρίπη, τα συμπτώματα και η μέρα που θα βγει το εμβόλιο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τους τελευταίους δύο μήνες, ο πλανήτης μας μαστίζεται από την ασθένεια που φέρει ο νέος κορωνοϊός, ο οποίος μέχρι σήμερα έχει σκοτώσει πάνω από 4.000 πολίτες, με πάνω από 90.000 συνολικά κρούσματα και αμέτρητους κατοίκους σε καραντίνα με ειδικά μέτρα πρόληψης από την πλευρά των κυβερνήσεων. Δείτε και το πώς η Ιταλία ολόκληρη μπήκε σε καραντίνα.

Ο ιός έχει αποδειχθεί κατά κύριο λόγο φονικός στην Κίνα, από την οποία ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2019, προτού εξαπλωθεί στον υπόλοιπο κόσμο, με τις πληροφορίες να λαμβάνουν τη μορφή... καταιγίδας καθημερινά, αναφορικά με τα δεδομένα γύρω από αυτόν.

Την ίδια ώρα, ο κοινός ιός της γρίπης έχει εμφανίσει κρούσματα σε 45 εκατομμύρια άτομα μόνο στις ΗΠΑ από τον Οκτώβριο έως σήμερα, φέροντας 46.000 θανάτους προς το παρόν, σύμφωνα με εκτιμήσεις των Κέντρων Διάγνωσης και Πρόληψης Ασθενειών στην χώρα.

Και οι δύο ιοί, λοιπόν, είναι φονικοί, μεταδοτικοί και εμφανίζουν παρόμοια συμπτώματα. Για ποιο λόγο, όμως, υπάρχει όλη αυτή η τρέλα γύρω από τον κορωνοϊό;

Η διαφορά μεταξύ των δύο ιών

Η επιδημιολόγος από τη Βόρεια Καρολάϊνα, Μελίσα Νόλαν, αναφέρει σχετικά με τις διαφορές των δύο ιών, ότι «από τη γρίπη ξέρουμε τι να περιμένουμε, από τον κορωνοϊό όχι».

Προς το παρόν, για τον Covid-19 οι πληροφορίες δεν είναι όσες θα θέλαμε. Δε γνωρίζουμε τι εξάπλωση μπορεί να σημειώσει παγκόσμια και πόσους θανάτους θα επιφέρει. Δε γνωρίζουμε, αν θα χρειάζεται σε κάθε ασθενή ή ύποπτο φορέα να επιβάλλεται καραντίνα δύο εβδομάδων και στο μέλλον. Δεν μπορούμε, επίσης, ακόμη να καταλάβουμε ότι έχουμε κορωνοϊό, αν νιώσουμε κάποια αδιαθεσία.

Ποιος ιός είναι πιο φονικός;

Τα νούμερα προς το παρόν δε λένε όλη την αλήθεια και ο λόγος είναι απλός. Ο ιός της γρίπης υπάρχει περισσότερο καιρό φέτος από τον κορωνοϊό, άρα δεν μπορεί να γίνει πραγματική σύγκριση αυτή τη στιγμή.

Κανείς δε βιάζεται για συμπεράσματα, επίσης, επειδή οι επιστήμονες δε συγκρίνουν παρόμοια δεδομένα μεταξύ των ιών. Υπάρχουν πολλά χρόνια, που υπάρχει ο ιός της γρίπης, ενώ ο κορωνοϊός υπάρχει μόνο λίγους μήνες. Υφίσταται, παράλληλα, η εκτίμηση πως οι θάνατοι από κορωνοϊό είναι επηρεασμένοι από το ότι μπορεί οι φορείς τους να τον είχαν από πριν, αλλά τα συμπτώματα στην αρχή ήταν πολύ ελαφρά, για να πάνε σε γιατρό.

«Υπάρχουν, επίσης, πολλές ασυμπτωματικές νόσοι που δε γνωρίζουμε», ανέφερε η κυρία Νόλαν. Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Γκεμπρεγιέσους, πρόσθεσε πως το ποσοστό θανάτου παγκοσμίως μπορεί να φτάνει στο 3.4% των ασθενών από κορωνοϊό, νούμερο που είναι αρκετά υψηλό για τα δεδομένα της εποχής, αφού ο κοινός ιός της γρίπης σκοτώνει λιγότερο του 1% των ασθενών του.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα γνωστά συμπτώματα των δύο ιών είναι γνωστά: πυρετός, βήχας, πόνοι στο σώμα, κούραση και σε περιπτώσεις εμετός ή διάρροια. Η ασθένεια μπορεί να εκφραστεί ελαφρά ή βαριά σε βαθμό θανάτου, όπως τονίζει η Λίζα Μαραγκάκη, διευθύντρια στο ιατρικό σύστημα «Τζονς Χόπκινς».

Προς το παρόν, λοιπόν, δεν υπάρχουν μοναδικά συμπτώματα, που να ξεχωρίζουν τον έναν ιό από τον άλλο, ενώ για το 80% των περιπτώσεων, τα συμπτώματα εκφράζονται ελαφρά. Εκείνοι, πάντως, που έχουν πιο βαριά συμπτώματα, υποφέρουν από πρόβλημα στην αναπνοή, λήθαργο ή πυρετό που δεν πέφτει με τίποτα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ένας γιατρός πρέπει να ειδοποιηθεί.

Ποιοι κινδυνεύουν;

Οι κοινωνικές ομάδες, που πρέπει να δείξουν μεγαλύτερη προσοχή, είναι οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, όπως κι εκείνοι με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, ή ακόμη και άνθρωποι με προβλήματα υγείας.

Αυτό είναι κάτι που ισχύει, τόσο για τον ιό της γρίπης όσο και για τον κορωνοϊό, ενώ προσοχή χρειάζεται να κάνουν και τα παιδιά ηλικίας των 5 ετών και κάτω.

Πότε θα βγει το εμβόλιο του κορωνοϊού;

Για δεκαετίες, υπήρχε αγωνία στο να μπορέσουν να θωρακιστούν έναντι του ιού της γρίπης οι ευπαθείς ομάδες. Το εμβόλιο, φυσικά, υπάρχει πια και η απορία είναι το πότε θα βγει το αντίστοιχο για τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, σίγουρα θα χρειαστεί να περάσει διάστημα ενός χρόνου από σήμερα, καθώς χρειάζεται μια σημαντική διαδικασία, μέχρι να καταλήξουμε στο σωστό εμβόλιο με τις λιγότερες δυνατές παρενέργειες.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share