Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020

Κορωναϊός: Βγήκαν οι εξετάσεις των δύο μαθητών που είναι στο Λονδίνο!

Τι έδειξαν;

1 Μαρτίου 2020 21:46
Κορωναϊός: Βγήκαν οι εξετάσεις των δύο μαθητών που είναι στο Λονδίνο!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Βγήκαν οι εξετάσεις των δύο μαθητών που παρέμειναν στο Λονδίνο, με τα αποτελέσματα να είναι αρνητικά σχετικά με το αν έχουν κορωνοϊό.

Οι μαθητές, οι οποίοι βρίσκονταν σε καραντίνα μετά την είδηση ότι η μητέρα της μίας μαθήτριας νόσησε από το κοροναϊό, παρέμειναν στο Λονδίνο τη στιγμή που οι συμμαθητές τους γύρισαν στην Αθήνα με ειδική πτήση και υποβλήθηκαν στις απαραίτητες εξετάσεις. Παράλληλα, οι νεκροί έχουν φτάσει πάνω από τους 3.000.

κορωναϊός μαθητές στο Λονδίνο

Τα παιδιά, ενδέχεται να επιστρέψουν στην Αθήνα, ακόμη και σήμερα το βράδυ.

Κορωναϊός: Κι άλλη ευρωπαϊκή χώρα προστέθηκε στον «χάρτη» με τα κρούσματα - Είχαν ταξιδέψει στην Ιταλία οι φορείς!

Ακόμη μία χώρα προστέθηκε από την Ευρώπη σε αυτές, που έχουν υποστεί κρούσμα κορωνοϊού, με τους κατοίκους που τον έφεραν, να έχουν ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιταλία. Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα έχουμε φτάσει συνολικά τα 10.

Ο υπουργός Υγείας της Τσεχίας, Άνταμ Βόιτεκ, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι εντοπίστηκαν στη χώρα τα τρία πρώτα κρούσματα του νέου κορωνοϊού.

κορωναϊός Τσεχία

Σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών υγείας και οι τρεις ασθενείς παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα της ασθένειας ενώ είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στη βόρεια Ιταλία. Την ίδια ώρα στη Γερμανία τα κρούσματα φθάνουν τα 117 από 66 που ήταν μέχρι το Σάββατο. Η κυβερνητική επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων έχει διευρύνει τις οδηγίες της σχετικά τα ταξίδια και ματαίωσε σημαντικές διεθνείς εκδηλώσεις. Το υπουργείο Υγείας συμβουλεύει επίσης όσους παρουσιάζουν συμπτώματα κρυολογήματος να μην συμμετέχουν σε μαζικές συναθροίσεις.

Έκανε το θαύμα: Η γιαγιά 98 ετών που «κόλλησε» κορωναϊό και τον ξεπέρασε!

Μια γιαγιά 98 ετών, η γηραιότερη ασθενής του κορωναϊού στην ηπειρωτική Κίνα, ανέρρωσε και πήρε εξιτήριο σήμερα από νοσοκομείο της πόλης Ουχάν, απ’ όπου ξεκίνησε η επιδημία στα τέλη Δεκεμβρίου.

Η υπερήλικας, που ονομάζεται Χου, ζει στη συνοικία Τζιανγκ-αν της Ουχάν. Ανέβασε πυρετό στις αρχές Φεβρουαρίου και εισήχθη στο νοσοκομείο Λέισενσαν στις 13 του μηνός, μαζί με την 55χρονη κόρη της που προσβλήθηκε επίσης από τον νέο κοροναϊό. Νοσηλεύτηκε σε κρίσιμη κατάσταση, με πολύ υψηλό πυρετό, αλλά μετά τη χορήγηση αντιιικών φαρμάκων ανέρρωσε. Δείτε, επίσης, το πώς φτάσαμε τα 10 κρούσματα στην Ελλάδα.

γιαγιά 98 ετών επεβίωσε από τον κορωναϊό

«Το γεγονός αυτό γεμίζει αισιοδοξία τους άλλους ασθενείς που νοσηλεύονται ακόμη», είπε ο επικεφαλής του νοσοκομείου, ο Ουάνγκ Σινγκουάν.

Μέχρι σήμερα το πρωί περίπου 200 άνθρωποι που είχαν προσβληθεί από τον ιό είχαν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο αυτό.

Επτά συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωναϊού στην Ελλάδα!

Συναγερμός έχει σημάνει σε όλη τη χώρα καθώς ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορωναϊού συνεχώς και αυξάνονται. Για την ακρίβεια, δείτε εδώ το πέμπτο κρούσμα που επιβεβαιώθηκε στη Θεσσαλονίκη και πρόκειται για μια φίλη της γυναίκας που πρώτη μετέφερε από την Ιταλία το φονικό ιό στη χώρα μας.

Αυτή τη στιγμή το σύνολο των κρουσμάτων ανέρχεται στα επτά, γεγονός που κάνει τους πολίτες να ανησυχούν συνεχώς όλο και παραπάνω.

Σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, εκπρόσωπο υπουργείου Υγείας, το ενα είναι στη Θεσσαλονίκη και τα δύο στην Αθήνα.

Το πρώτο από τα τελευταία κρούσματα πρόκειται για Ελληνίδα, στενή επαφή της 38χρονης (πρώτου κρούσματος στη Θεσσαλονίκη), η οποία παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς στη Θεσσαλονίκη.

Το περιστατικό διεγνώσθη στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.

Το δεύτερο πρόκειται για Έλληνα, ο οποίος ταξίδεψε πρόσφατα σε πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας και παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Αθήνας.

Το περιστατικό διεγνώσθη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.

Το τρίτο πρόκειται για Έλληνα, στενή επαφή του τρίτου επιβεβαιωμένου κρούσματος, ο οποίος παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Αθήνας.

Το περιστατικό διεγνώσθη στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Το χρονικό των πρώτων κρουσμάτων

Το πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα στην Ελλάδα, η γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη, εισήχθη στο ΑΧΕΠΑ την Τρίτη το βράδυ αφού προηγουμένως είχε επικοινωνήσει με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στον ειδικό τηλεφωνικό αριθμό 210-5212054 και είχε αναφέρει πρόσφατο ταξίδι στη Βόρεια Ιταλία. Συγκεκριμένα, την περασμένη εβδομάδα είχε βρεθεί στο Μιλάνο σε εμπορική έκθεση ένδυσης. Την Κυριακή επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, επισκέφθηκε το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης και την Τρίτη, χωρίς εμφανή συμπτωματολογία (ρινική καταρροή, πονόλαιμο, πυρετό και βήχα), επικοινώνησε με τον ΕΟΔΥ και έλαβε οδηγίες να πάει στο νοσοκομείο αναφοράς. Στο ΑΧΕΠΑ ελήφθη το ιστορικό της και δείγμα γενετικού υλικού που απεστάλη στο εργαστήριο αναφοράς του ΑΠΘ. Τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου επιβεβαίωσαν ότι ήταν φορέας του ιού. Αμέσως ετέθη σε απομόνωση στον θάλαμο αρνητικής πίεσης του νοσοκομείου, όπου και θα παραμείνει για 14 ημέρες, και εκλήθησαν να εξεταστούν, ο σύζυγος της, το παιδί της και η μητέρα της.

Το υπουργείο Υγείας ενημερώθηκε για το κρούσμα, την Τετάρτη προέβη στη δημοσιοποίησή του και αποφασίστηκε η ιχνηλάτηση του συνόλου των επαφών της 38χρονης. Δηλαδή, εκτός της οικογένειας της, εντοπίστηκαν και ελέγχθησαν και οι συνεπιβάτες της που κάθονταν στα πέριξ καθίσματα στο αεροπλάνο καθώς και το πλήρωμα καμπίνας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Επιτροπής Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες κ. Σωτήρη Τσιόδρα, «στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης επαφών της πρώτης περιπτώσεως, επιβεβαιώθηκε σήμερα (Πέμπτη) από το Εργαστήριο Αναφοράς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η μετάδοση του ιού σε στενό συγγενικό μέλος της συμπολίτισσάς μας, πρώτης περίπτωσης της νόσου στην πατρίδας μας. Το περιστατικό δεν είχε ταξιδέψει στην Ιταλία. Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για τις υπόλοιπες στενές επαφές και ο έλεγχος παραμένει αρνητικός».

Κορωναϊός

Η 38χρονη βρέθηκε λοιπόν να έχει μεταδώσει τον κορωνοϊό στο ηλικίας 10 ετών παιδί της, που αποτελεί το δεύτερο καταγεγραμμένο κρούσμα και παραμένει νοσηλευόμενο επίσης για 14 ημέρες στο ΑΧΕΠΑ, σε καλή κατάσταση. Ο σύζυγος και η μητέρας της είναι αρνητικοί και έχουν λάβει οδηγίες να παρακολουθούν επισταμένως την υγεία τους και να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους. Το ίδιο συνεστήθη και στους συνεπιβάτες της στην αεροπορική πτήση καθώς και σε όσους άλλους ήρθαν σε στενή επαφή μαζί της.

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της δεύτερης περίπτωσης κορωνοϊού στη χώρα μας, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα «για προληπτικούς λόγους και μόνο, συστήνεται το κλείσιμο του 105ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, για 14 μέρες». Να σημειωθεί ότι το παιδί της 38χρονης την περασμένη εβδομάδα απείχε των σχολικών του υποχρεώσεων διότι ήταν άρρωστο, ενώ και τη Δευτέρα δεν πήγε σχολείο. Την Τρίτη συμμετείχε σε σχολική εκδρομή.

Απαντώντας ο κ. Τσιόδρας σε ερώτηση κατά την ημερήσια τακτική ενημέρωση των συντακτών του υπουργείου για την ιχνηλάτηση των επαφών του παιδιού διευκρίνισε ότι «την Τρίτη πήγε μία εκδρομή και θεωρώ ότι δεν υπήρξε καμιά υψηλού κινδύνου επαφή. Τονίζω ότι για τα παιδιά είναι ήπια νόσος, σχεδόν ασυμπτωματική, ένα ελαφρό συναχάκι. Παρόλα αυτά, στα πλαίσια των προληπτικών μέτρων και επειδή τα παιδάκια είναι παιδάκια και συγχρωτίζονται, θα πάρουμε τα προληπτικά μέτρα που χρειάζονται. Το κάνουμε για να είμαστε 100% σίγουροι. Το κάνουμε σε περιορισμένη αυτή τη στιγμή γεωγραφική τοποθεσία που αφορά το σχολείο των παιδιών, το κάνουμε καθ’ υπερβολήν. Θα μπορούσε να είναι μόνο η τάξη του παιδιού αλλά αποφασίζουμε να είμαστε πιο αυστηροί, να είμαστε πιο προσεκτικοί. Θέλουμε όσο το δυνατόν να καθυστερήσουμε τη διασπορά αυτού του ιού στην πατρίδα μας και για αυτό παίρνουμε αυτά τα μέτρα που σας λέμε».

Αναφορικά με τον διαχωρισμό των επαφών σε «υψηλού» και «χαμηλού» κινδύνου ο επικεφαλής της Επιτροπής εξήγησε ότι γίνεται με βάση τον αλγόριθμο που έχει το Υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Και ως «υψηλού κινδύνου επαφή» νοείται κάποιος που παραδείγματος χάριν έχει κάτσει σε ένα δωμάτιο, πολλή ώρα, περισσότερο από 15 λεπτά και έχει έρθει σε πολύ κοντινή επαφή έχει δώσει χειραψία, μια αγκαλιά, με κάποιον άνθρωπο που έχει διαγνωστεί με κορωνοϊό. Αυτοί οι άνθρωποι θεωρούνται στενές επαφές και είναι υψηλού κινδύνου επαφές. Σε αυτούς τους ανθρώπους έχει απόλυτη σημασία να περιορίζονται για 14 ημέρες, να παρακολουθούν την υγεία τους και εάν εμφανίσουν συμπτώματα να ειδοποιούν τις αρχές. «Αυτοί οι άνθρωποι είναι σημαντικό να περιορίζονται κατ’ οίκον», υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας.

Σε ότι αφορά στις χαμηλού κινδύνου επαφές έφερε το εξής παράδειγμα: «παραδείγματος χάριν, είμαι σε ένα πούλμαν και ο οδηγός του πούλμαν είναι μαζί μου για μία ώρα σε απόσταση μεγαλύτερη των 2 μέτρων. Και αυτός ακόμα αν και είναι χαμηλού κινδύνου, αυτή τη στιγμή θεωρείται υψηλού κινδύνου επαφή, παρά το γεγονός αυτό. Παίρνουμε ένα προληπτικό μέτρο παραπάνω. Η γυναίκα όμως αυτού του ανθρώπου, τα παιδιά του, η οικογένειά του δεν έχουν κανέναν κίνδυνο. Αυτοί συνεχίζουν τη ζωή τους κανονικά. Είναι οι "καθόλου" επαφές. Και μόνο αν εμφανίσουν συμπτώματα απομονώνονται».

Κατά την τακτική ενημέρωση της Πέμπτης ανακοινώθηκε και η ύπαρξη τρίτου κρούσματος του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα. «Επιπλέον, επιβεβαιώνω τη διάγνωση τρίτου κρούσματος που αφορά συμπατριώτισσα μας, ταξιδιώτισσα από πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας. Είμαστε στη διαδικασία της ιχνηλάτησης επαφών και της λήψης επιπλέον μέτρων, που αφορούν στην τρίτη περίπτωση της νόσου στην πατρίδα μας», είπε ο κ. Τσιόδρας.

Πρόκειται για μια 40χρονη, τραπεζική υπάλληλο, που είχε ταξιδέψει επίσης στο Μιλάνο. Την Πέμπτη το πρωί, επισκέφθηκε ιδιωτικό νοσοκομείο, με ρινική καταρροή και πυρετό. Συνοδευόταν από τον σύζυγό της, μια φίλη της με την οποία είχαν επισκεφθεί μαζί την Ιταλία και ένα ακόμη άτομο. Όλοι υποβλήθηκαν σε ιατρικό έλεγχο. Εν τέλει βάσει των αποτελεσμάτων που εξέδωσε το εργαστήριο αναφοράς του ΕΚΠΑ, η 40χρονη έχει προσβληθεί από κορωνοϊό, ενώ οι λοιποί τρεις βρέθηκαν αρνητικοί στον ιό.

Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Αττικόν», όπου και θα παραμείνει για 14 ημέρες στον θάλαμο αρνητικής πίεσης. Αργότερα το απόγευμα της ίδιας ημέρας και παρά το γεγονός ότι η συνταξιδιώτισσα της εβρέθη αρνητική στον κορωνοϊό, συνεστήθη η προληπτική μεταφορά και εκείνης στο «Αττικό».

Ματαίωση εκδηλώσεων και κλείσιμο σχολείων

Υπό το βάρος όλων των ανωτέρω, όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας, «με βάση τις συστάσεις και οδηγίες της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, δηλαδή τους ειδικούς, επιδημιολόγους, λοιμωξιολόγους, τους καθηγητές που συμβουλευόμαστε καθημερινά, και στο πλαίσιο της γενικότερης προστασίας του πληθυσμού με γνώμονα τη Δημόσια Υγεία, αποφασίζουμε τη ματαίωση των εκδηλώσεων για το καρναβάλι σε όλη την Ελλάδα, όπως κάνουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Να σημειωθεί ότι, το ίδιο αποφασίστηκε στη Βενετία και στη Νίκαια της Γαλλίας, όπως και σε πολλές πόλεις της Γερμανίας.

Η Επιτροπή κατά την εισήγησή της, έθεσε δύο βασικές παραμέτρους: τον αυξημένο συγχρωτισμό σε μαζικές συγκεντρώσεις, με κίνδυνο μετάδοσης και διάχυσης κρουσμάτων και την προστασία του πληθυσμού. Η απόφαση ετέθη σε ισχύ με την έκδοση και υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share