Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021

Θεσσαλονίκη: Σε «καραντίνα» οι μαθητές του 105ου Δημοτικού Σχολείου λόγω κορωνοϊού

Θα γίνει και απολύμανση στον χώρο

27 Φεβρουαρίου 2020 21:10
 Θεσσαλονίκη: Σε «καραντίνα» οι μαθητές του 105ου Δημοτικού Σχολείου λόγω κορωνοϊού

Σε «καραντίνα» στο σπίτι τους θα μείνουν τα παιδιά του 105ου Δημοτικού Σχολείου στη Θεσσαλονίκη, τα οποία ήρθαν σε επαφή με τον γιο της 38χρονης γυναίκας, του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στην Ελλαδα.

Τα παιδιά αυτά είχαν πάει εκδρομη στην Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονλικης όπου μαζί τους ήταν και το παιδάκι της 38χρονης, γεγονός που προκάλεσε συναγερμό.

Εκτός από την «καραντίνα» στην οποία έχουν τεθεί για 14 ημέρες τα παιδιά της τάξης του αγοριού που φέρει τον κορωνοιό αποφασίστηκε να γίνει και απολύμανση στην Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης όπου και είχαν πάει εκδρομή.

: Σε «καραντίνα» οι μαθητές στη Θεσσαλονίκη

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι και στο σχολείο που πηγαίνει ο μικρός μαθητής που προσβληθηκε από τον κορωνοϊό έχει γίνει απολύμανση αφού το παιδί πήγε τις προηγούμενες ημέρες.

Το 105ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης έκλεισε σήμερα με κοινή απόφαση των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας για προληπτικούς λόγους καθώς σε αυτό πηγαίνει το παιδί της 38χρονης, το οποίο βρέθηκε θετικό στον κορωνοϊό , όπως και η μητέρα του που συνεχίζει να νοσηλεύεται σε ειδικό θάλαμο του ΑΧΕΠΑ.

Δραστικά μέτρα για τον Κορωναϊό: Απόφαση για τη αναβολή των καρναβαλιών - Έως δύο χρόνια φυλακή για τους παραβάτες

Με φυλάκιση έως 2 έτη θα τιμωρηθεί όποιος δε συμμορφωθεί με την κοινή υπουργική απόφαση που εκδόθηκε, βάσει της οποίας μεταιώνονται οι καρναβαλικές εκδηλώσεις σε όλη την χώρα.

Οπως αναφέρεται στην απόφαση που υπογράφουν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος η ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων ελήφθη, «λόγω του άμεσου κινδύνου δημόσιας υγείας, σύμφωνα με την από 27.02.2020 Εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοιού COVID-19. Καλούνται όλοι οι φορείς (ΟΤΑ Α' και Β' Βαθμού) και λοιποί αποδέκτες του παρόντος, προς τους οποίους αποστέλλεται η παρούσα με κάθε πρόσφορο τρόπο(email, fax), όπως συμμορφωθούν με το περιεχόμενό της. Η μη συμμόρφωση επισύρει τις συνέπειες της παραγράφου 6 του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου 'Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοιού».

Πρόκειται για την πρώτη φορά που γίνεται επίκληση των κυρώσεων που προβλέπονται δε συμμορφώνεται στα μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου, όπως αυτές ορίζονται στη συγκεκριμένη παράγραφο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 25ης Φεβρουαρίου. «Οποιος δε συμμορφώνεται με τα μέτρα του παρόντος άρθρου τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο (2) ετών, εκτός αν η πράξη τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη».

Τα μέτρα για την αποφυγή κινδύνου εμφάνισης ή και διάδοσης κορωνοϊού συνίστανται: (α) Στην υποχρεωτική υποβολή σε κλινικό και εργαστηριακό ιατρικό έλεγχο, υγειονομική παρακολούθηση, εμβολιασμό, φαρμακευτική αγωγή και νοσηλεία προσώπων, για τα οποία υπάρχουν εύλογες υπόνοιες ότι μπορεί να μεταδώσουν άμεσα ή έμμεσα τη νόσο, (β) στην επιβολή κλινικών και εργαστηριακών ιατρικών ελέγχων, καθώς και μέτρων προληπτικής υγειονομικής
παρακολούθησης, εμβολιασμού, φαρμακευτικής αγωγής και προληπτικής νοσηλείας προσώπων που προέρχονται από περιοχές όπου έχει παρατηρηθεί μεγάλη διάδοση της νόσου, (γ) στην επιβολή προληπτικών ελέγχων υγειονομικής φύσεως και κλινικών ή εργαστηριακών ελέγχων σε όλα ή επιμέρους σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα μέσω αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.

Επιπλέον, προβλέπεται ο προσωρινός περιορισμός, εν όλω ή εν μέρει, των
αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου όπως επίσης και ο προσωρινός περιορισμός προσώπων των περιπτώσεων (α) και (β) υπό συνθήκες που αποτρέπουν την επαφή με τρίτα πρόσωπα, από την οποία θα μπορούσε να προκληθεί μετάδοση της νόσου.

Το μέτρο του προσωρινού περιορισμού δύναται να υλοποιείται σε κατάλληλο χώρο νοσοκομείου, υγειονομικής δομής, θεραπευτικού ιδρύματος, σε κατάλληλες δημόσιες ή ιδιωτικές εγκαταστάσεις προσωρινής διαμονής, ή και κατ’ οίκον, ανάλογα με την απόφαση του αρμόδιου κάθε φορά οργάνου.

: Η απόφαση για την αναβολή των καρναβαλιών

 Κορωνοϊός - καρναβάλι

Στο ίδιο πλαίσιο, τα μέτρα συνίστανται και «στην προσωρινή απαγόρευση της λειτουργίας σχολικών μονάδων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών, φορέων και ιδρυμάτων, δημοσίων και ιδιωτικών, κάθε τύπου και βαθμού, χώρων θρησκευτικής λατρείας, καθώς και στην προσωρινή απαγόρευση και αναστολή μετακινήσεων για οποιονδήποτε λόγο του εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού και μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών οποιωνδήποτε εκ των ανωτέρω σχολικών μονάδων, εκπαιδευτικών δομών, φορέων και ιδρυμάτων, (ζ) στην προσωρινή απαγόρευση της λειτουργίας θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδιωτικών επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά χώρων συνάθροισης κοινού, (η) στην προσωρινή επιβολή μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς εντός της επικράτειας».

Τέλος, προβλέπεται η προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον σε ομάδες προσώπων προς αποφυγή ενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τη διάδοση της νόσου. Το μέτρο του προσωρινού περιορισμού ευρύτερων ομάδων προσώπων δύναται να προσδιορίζεται με αναφορά σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share