Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

«Θα έρθουν κι άλλα κρούσματα κορωναϊού στην Ελλάδα - Έτσι θα τον αντιμετωπίσουμε στα νοσοκομεία»! Έλληνας γιατρός αναλύει στο Athensmagazine.gr!

Υπάρχει, τελικά, ετοιμότητα;

27 Φεβρουαρίου 2020 13:46
«Θα έρθουν κι άλλα κρούσματα κορωναϊού στην Ελλάδα - Έτσι θα τον αντιμετωπίσουμε στα νοσοκομεία»! Έλληνας γιατρός αναλύει στο Athensmagazine.gr!
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ο κορωνοϊός έχει φέρει σε κατάσταση συναγερμού την χώρα μας, με τρία κρούσματα μέχρι τώρα να έχουν επιβεβαιωθεί. Δείτε τι ισχύει για το νέο κρούσμα, που εκφράστηκε αυτή την φορά στην Αθήνα, με τον ιό να έρχεται στην πρωτεύουσα.

Τι ισχύει, όμως, για την ετοιμότητα της χώρας μας στην αντιμετώπιση του φονικού ιού; Πώς θα αντιδράσουν τα νοσοκομεία απέναντι στην πιθανότητα εξάπλωσής του; Πόσα κρούσματα πρέπει να περιμένουμε ακόμη και τι πρέπει να κάνει ο κόσμος; Ένας Έλληνας γιατρός μας αναλύει την κατάσταση, που ισχύει για τον κορωνοϊό και... τα επόμενα επεισόδια στο δικό του σήριαλ.

Ο Άκης Κλείδωνας εργάζεται στο νοσοκομείο της Καλαμάτας, στο τμήμα του μικροβιολογικού, και εξηγεί το τι συμβαίνει σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο ύποπτο κρούσμα, ειδικά σε κάποια πόλη της Επαρχίας, απαντώντας στο αν είναι κατάλληλα εξοπλισμένες.

Ο ίδιος εκτιμά, ότι θα υπάρξουν κι άλλα κρούσματα προσεχώς, ενώ αναφέρει και τη διαφορά με τον ιό της γρίπης, δίνοντας τη δική του συμβουλή στο κοινό.

Από πότε άρχισε η Ελλάδα να μπαίνει σε διαδικασία ετοιμότητας για τον κορωνοϊό;

- Από όταν εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα στην Ευρώπη. Τότε πήραμε τις οδηγίες από τον ΠΟΥ, μετά τη σύσκεψη που είχε γίνει.

Με ποιο τρόπο θα το αντιμετωπίσετε; Έχετε κάποιο ειδικό εξοπλισμό; Ποια διαδικασία ακολουθείτε, αν υπάρξει σε μια επαρχιακή πόλη κρούσμα;

- Ο υγειονομικός χωρισμός της χώρας είναι σε περιφέρειες, αντίστοιχες με εκείνες της αυτοδιοίκησης. Αυτό σημαίνει, ότι εμείς ανήκουμε σε αυτή της Πελοποννήσου, που νοσοκομειακά ανήκει σε αυτή της Δυτικής Ελλάδας, με το σημείο αναφοράς να βρίσκεται στην Πάτρα. Αν, λοιπόν, ένα ύποπτο κρούσμα υπάρξει στην Καλαμάτα, τότε στο νοσοκομείο υπάρχει ήδη ένας ειδικός θαλαμίσκος, όπου παραμένει το περιστατικό, με ειδικά εξοπλισμένο νοσοκομειακό υλικό και ειδικό προσωπικό με ειδικά ρούχα, μάσκα, στολές και γάντια. Το περιστατικό παραμένει για λίγη ώρα και, ύστερα, διακομίζεται στην Πάτρα με τη συνοδεία του ειδικού προσωπικού.

Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό; Είναι καλύτερα εξοπλισμένα εκείνα τα νοσοκομεία, ή υπάρχει άλλος λόγος;

- Όπως ανέφερα, αυτά τα νοσοκομεία είναι σημεία αναφοράς, όπως το «Σωτηρία» στην Αθήνα. Έχουν ειδικό εξοπλισμό, ώστε να αντιμετωπιστούν πιο πολλά ύποπτα κρούσματα.

Δε γίνονται, δηλαδή, κάποιες πρώτες εξετάσεις σε νοσοκομείο, που δεν αποτελεί σημείο αναφοράς;

- Ναι, μπορεί να γίνουν, ώστε να κερδίσουμε χρόνο. Μπορεί, δηλαδή, το διάστημα που βρίσκεται στο δικό μας νοσοκομείο το περιστατικό, να πάρουμε ένα δείγμα και να το στείλουμε άμεσα στο Ινστιτούτο Παστέρ, πριν αυτό διακομιστεί στην Πάτρα.

Μήπως μπορείτε να μας εξηγήσετε, μιας και ο ιός ήρθε σε εμάς από την Ιταλία, το λόγο που η γειτονική χώρα δεν εμφανίστηκε έτοιμη;

- Επειδή έχω επαφές με τοπικούς γιατρούς από τότε, που σπούδαζα εκεί, μπορώ να σας πω, ότι ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί ποιος ήταν ο ασθενής «μηδέν», ο άνθρωπος δηλαδή που ξεκίνησε την εξάπλωση του ιού στην Ιταλία. Τα σενάρια είναι δύο και το επικρατέστερο αποτελεί το γεγονός, ότι επειδή είχε υπάρξει απαγόρευση πτήσεων από και προς την Κίνα, κάποιοι Κινέζοι επιχειρηματίες παρέκαμψαν την απαγόρευση, πηγαίνοντας πρώτα στο Ιράν, για να μεταβούν μετά στην Ιταλία. Θυμόμαστε, άλλωστε, ότι ο πρώτος άνθρωπος που πέθανε, ήταν ένας Ιταλός επιχειρηματίας, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε φάει με τον Κινέζο συνεταίρο του.

Η εκτίμηση σας για πιθανή εξάπλωση του κορωναϊού ποια είναι;

- Θα υπάρξουν σίγουρα κι άλλα κρούσματα. Σκεφτείτε μόνο το περιβάλλον της 38χρονης στη Θεσσαλονίκη, που απλά μπορεί να μην έχουν εκδηλώσει ακόμη συμπτώματα. Μπορεί να δούμε σύντομα κάποιο συγγενή της να αποτελεί νέο κρούσμα.

Μόλις εκδηλώθηκε το τρίτο κρούσμα στην Αθήνα. Ο ιός μοιάζει να εξαπλώνεται κι άλλο, θεωρείτε πως είμαστε όντως έτοιμοι να τον αντιμετωπίσουμε;

- Φαίνεται, κατά τη γνώμη μου, ότι είμαστε έτοιμοι. Αντιμετωπίσαμε, μέχρι τώρα, τα κρούσματα που εκδηλώθηκαν με μεγάλη ταχύτητα. Τώρα, για το αν είμαστε έτοιμοι ή όχι, αν βγουν εκατοντάδες κρούσματα μέσα σε μικρό διάστημα, δεν μπορώ να το πω με σιγουριά, αλλά τα μέτρα που έχουμε πάρει είναι αρκετά αυστηρά, ίσως και πιο αυστηρά από όσο θα έπρεπε. Η ανάκληση των αδειών των γιατρών στα νοσοκομεία, ας πούμε, ήταν ένα σκληρό μέτρο και είναι σαν να καλεί κάποιος τους στρατιώτες σε επιστράτευση για πόλεμο. Από την άλλη, βέβαια, αυτό είναι ένα μέτρο, που δείχνει ετοιμότητα.

Υπάρχουν ορισμένες εκτιμήσεις, που αναφέρουν πως ο ιός αυτός δεν είναι τόσο σοβαρός όσο εκείνος της γρίπης. Εσείς τι εκτιμάτε;

- Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί ακόμη, γιατί δεν έχει μελετηθεί σε βάθος το ζήτημα. Στην Κίνα δίνεται μια θνητότητα στο 2% και στην Ευρώπη κάτω από το 1%, ποσοστό που είναι υψηλό, αν σκεφτούμε ότι το αντίστοιχο στη γρίπη είναι στο 0.1%. Σαν σύνολο κρουσμάτων, βέβαια, είναι πολύ λιγότερα από αυτά του κορωνοϊού, αλλά σε επίπεδα θανάτου υπάρχουν περίπου 3.000 νεκροί, ενώ στη γρίπη υπάρχουν 73.000 για αυτό το έτος.

Τι έχετε να πείτε σε όσους τρέχουν να προμηθευτούν τρόφιμα και μάσες σε κατάσταση πανικού;

- Ο φόβος και ο πανικός είναι το τελευταίο πράγμα, που μπορεί κανείς να ακολουθήσει. Ο κόσμος πρέπει απλά να ακολουθήσει τους βασικούς κανόνες υγεινής και να δείξει προσοχή.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share