Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Έλληνας φοιτητής στην Ιταλία μιλά για τον κορωναϊό στο Athensmagazine.gr: «Έχουν αδειάσει τα ράφια στα σούπερ μάρκετ - Οι φαρμακοποιοί αισχροκερδούν για τις μάσκες»! (photo)

Τι βιώνουν στη γειτονική χώρα;

26 Φεβρουαρίου 2020 16:49
Έλληνας φοιτητής στην Ιταλία μιλά για τον κορωναϊό στο Athensmagazine.gr: «Έχουν αδειάσει τα ράφια στα σούπερ μάρκετ - Οι φαρμακοποιοί αισχροκερδούν για τις μάσκες»! (photo)
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Τι συμβαίνει τελικά με τον κορωνοϊό; Ποια είναι η κατάσταση και η καθημερινότητα στην Ιταλία, που πιάστηκε απροετοίμαστη για την εισβολή του φονικού ιού και μετρά ήδη αρκετούς νεκρούς, φτάνοντας στο σημείο πλέον να «νεκρώσει» και τις πιο μεγάλες της πόλεις στο Βορρά; Ένας Έλληνας φοιτητής που διαμένει στο Τορίνο εξηγεί στο Athensmagazine.gr και φοβερές λεπτομέρειες. Την ίδια στιγμή, δείτε τι συμβαίνει με το πρώτο κρούσμα στην χώρα μας.

Ο Γρηγόρης Θεοδωρίδης είναι 24 ετών και σπουδάζει το μεταπτυχιακό του στο Τορίνο, στο Βορρά της Ιταλίας. Βρίσκεται, με λίγα λόγια, στο... επίκεντρο της τρέλας για τον κορωνοϊό, ο οποίος μετρά μέχρι τώρα νεκρούς σε διψήφιο νούμερο, με την ιταλική κυβέρνηση να μην έχει φανεί αρκετά έτοιμη, ώστε να τον αντιμετωπίσει και να επιχερεί να σώσει την κατάσταση, τη στιγμή που αντιλήφθηκε την έξαρσή του στο εσωτερικό της χώρας.

Ο ίδιος, λοιπόν, μπορεί να εξηγήσει με σαφή τρόπο, το τι γίνεται στην ιταλική πόλη, ενώ είναι σε θέση να μας εκφέρει άποψη και για το πρώτο κρούσμα που εκφράστηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε σπουδάσει για το προπτυχιακό του για 4 χρόνια. Για το τελευταίο, μάλιστα, τόνισε κάτι αρκετά σημαντικό σχετικά με τη ζωή στη συμπρωτεύουσα, που ίσως να έπρεπε να μας κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου.

Ο Γρηγόρης Θεοδωρίδης μίλησε αποκλειστικά στο Athensmagazine.gr για την αντίδραση των κατοίκων του Τορίνο απέναντι στο έσχατο φαινόμενο, την καθημερινότητα που δεν είναι πια ίδια, τα ράφια των σούπερ μάρκετ που έχουν αδειάσει, την αισχροκέρδεια γύρω από την πώληση των αναγκαίων στα φαρμακεία και τα μέτρα από το Πανεπιστήμιο.

Ας αφήσουμε, όμως, τον ίδιο να μιλήσει, αναφέροντας τα εξής:

Για την κατάσταση που επικρατεί στο Τορίνο: «Είμαι κλεισμένος στο σπίτι, τόσο λόγω του ιού όσο και της απουσίας των φίλων μου αυτές τις μέρες από την πόλη, έχοντας κενό στο Πανεπιστήμιο.

Στην πόλη, πάντως, έχουμε πάρει πολύ σκληρά μέτρα. Τα Πανεπιστήμια έχουν κλείσει και, χαρακτηριστικά, από το δικό μας ειδοποιηθήκαμε πως αυτή την εβδομάδα θα έκλεινε, χωρίς να έχουμε γνώση, όμως, του πότε θα ανοίξει πάλι. Μας έχουν μεταφέρει, απλά, ότι θα ενημερωθούμε για οποιαδήποτε νεότερη απόφαση.

Όσο για τον κόσμο, η κατάσταση είναι παρόμοια με το αν συνέβαινε κάτι στην Ελλάδα. Μιλάμε για απίστευτο πανικό. Στο σούπερ μάρκετ, για παράδειγμα, τα ράφια των μακαρονιών είναι άδεια. Εγώ πήγα χθες (25/2) σούπερ μάρκετ και βρήκα φαγητό να πάρω, αλλά προχθές (24/2), μια συμφοιτήτριά μου που πήγε στο ίδιο, μου είπε πως ήταν όλα άδεια και δεν μπορούσε να πάρει τίποτα!

Στα φαρμακεία, δε, πρέπει να σας πω, ότι πας να πάρεις μια μάσκα κι ένα αντισηπτικό, χωρίς να βρίσκεις τίποτα. Στο θέμα αυτό, μάλιστα, υπάρχει αισχροκέρδεια, καθώς μπορεί να βρεις μάσκα στα 10 ευρώ και αντισηπτικό στα 39 ευρώ.

Υπάρχουν, λοιπόν, πολλά προληπτικά μέτρα. Κατά τη γνώμη μου, πάντως, αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να τηρήσουμε απλά τους κανόνες υγιεινής, όπως έχουμε ενημερωθεί σχετικά από τις κυβερνήσεις μας. Δε θεωρώ, ότι ο ιός αυτός είναι τόσο τρομακτικός, αν κρίνουμε ότι έχει πλήξει κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ή με βεβαρυμένο ιστορικό υγείας».

Για το αν σκοπεύει σύντομα να γυρίσει στην Ελλάδα: «Η αλήθεια είναι, ότι δε θα ήθελα να έρθω στην Ελλάδα αυτό τον καιρό. Και αυτό δεν αφορά τον φόβο μου να προσβληθώ από τον ιό, αλλά κυρίως το να τεθώ σε καραντίνα για τουλάχιστον μία εβδομάδα, ενώ το κενό από το Πανεπιστήμιο μπορεί να είναι δύο εβδομάδες. Τσάμπα τα εισιτήρια, με λίγα λόγια.

Να σημειώσω, επίσης, ότι αρκετά Πανεπιστήμια ανέβαλαν και προγράμματα Erasmus. Δε θα έπρεπε, όμως, να φοβόμαστε, αλλά απλώς να είμαστε προσεκτικοί».

Για το κρούσμα της Θεσσαλονίκης: «Στην Ελλάδα θεωρώ, ότι ο κόσμος επίσης θα πανικοβληθεί, αν εξαπλωθεί ο ιός με τον ίδιο τρόπο. Όσο για τη Θεσσαλονίκη, είναι μια πόλη που δεν μπορώ να πω, ότι φημίζεται για την υγιεινή της, αλλά αν υπάρξει μια σοβαρή προσπάθεια, τότε νομίζω πως δεν έχουμε να φοβόμαστε πολλά».

Για το αν οι συμφοιτητές του φοβούνται να γυρίσουν στο Τορίνο: «Η αλήθεια είναι, ότι θα γυρίσουν απλά για να γράψουν το διαγώνισμα που έχουμε. Συζητώντας μαζί τους, ωστόσο, έχω καταλάβει ότι αυτό συμβαίνει, κυρίως επειδή δεν έχουν άλλη υποχρέωση στο Τορίνο, όχι επειδή φοβούνται τον κορωνοϊό.

Κι εμείς, άλλωστε, που μείναμε στο Τορίνο, μείναμε επειδή προτιμάμε να μη ρισκάρουμε την καραντίνα στο επόμενο ταξίδι μας, όχι επειδή φοβόμαστε και θέλουμε να κλειστούμε στα σπίτια μας».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share