Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Πορτογαλία: Νομιμοποιεί την ευθανασία!

Κύμα αντιδράσεων!

20 Φεβρουαρίου 2020 22:35
Πορτογαλία: Νομιμοποιεί την ευθανασία!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το πορτογαλικό κοινοβούλιο ενέκρινε σειρά νομοσχεδίων, κάτι που οδηγεί στην αποποινικοποίηση της ευθανασίας. Έτσι, όπως ήταν φυσικό και επόμενο, ξέσπασε κύμα αντιδράσεων στους δρόμους της Πορτογαλίας.

Πέντε νομοσχέδια, ένα εκ των οποίων εκείνο που κατέθεσε το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα, εγκρίθηκαν σε πρώτη ανάγνωση από τους αριστερούς και τους κεντρώους βουλευτές.

Το κείμενο που κατέθεσε το PS, το οποίο καθορίζει «τις ειδικές προϋποθέσεις για την εφαρμογή της μη αξιόποινης ευθανασίας», εγκρίθηκε με 127 ψήφους υπέρ, 86 κατά και 10 αποχές. Περιπτώσεις ευθανασίας, όπως αυτή που μπορείτε να διαβάσετε εδώ, έχουν προκαλέσει χαμό ανά καιρούς.

Παρόμοιες προτάσεις του Μπλοκ της Αριστεράς, του κόμματος PAN, των Πρασίνων και ενός φιλελεύθερου βουλευτή επίσης εγκρίθηκαν.

«Το να διώκεται ποινικά κάποιος που βοηθά έναν ασθενή, που πάσχει από μια ανίατη ασθένεια, είναι μια μορφή μισαλλοδοξίας» είπε η Σοσιαλίστρια βουλευτίνα Ιζαμπέλ Μορέιρα, στην αρχή της συνεδρίασης.

«Ναι στη ζωή, όχι στον Θάνατο»

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν μπροστά από το κοινοβούλιο, έπειτα από κάλεσμα οργανώσεων που αντιτίθενται στην ευθανασία, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ναι στη ζωή, όχι στον Θάνατο».

«Το ζήτημα της ευθανασίας ορίζει το είδος του πολιτισμού στον οποίο θα θέλαμε να ζήσουμε: εκείνου που φροντίζει ή εκείνου που προτείνει τον θάνατο», εκτιμά ο Αφόνσο Βιρτουόζο, ένας δικηγόρος 23 ετών.

Η Καθολική Εκκλησία, αντιπροσωπευτικές οργανώσεις γιατρών και νοσηλευτών, όπως και το εθνικό Συμβούλιο Ηθικής των Επιστημών της Ζωής, ένα ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο που συνδέεται με το κοινοβούλιο, αντιτίθενται στην αλλαγή του υφιστάμενου νόμου, ο οποίος αποδέχεται τη διακοπή της θεραπείας σε ορισμένες απεγνωσμένες καταστάσεις.

Οι προτάσεις που εγκρίθηκαν σήμερα πρέπει να συντηχθούν σε ένα μοναδικό κείμενο, που θα υποβληθεί κατόπιν προς μια τελική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο. Ο νόμος θα κατατεθεί στη συνέχεια προς επικύρωση στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον συντηρητικό Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα.

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας δεν έχει ανοικτά πάρει θέση στο θέμα, όμως, ως ένθερμος καθολικός, θα μπορούσε να ασκήσει βέτο.

Μακελειό στη Γερμανία: Τουλάχιστον 9 νεκροί και 5 τραυματίες! (Video)

Τουλάχιστον εννέα άτομα έχασαν τη ζωή τους και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν στο Χάναου της Έσσης στη Γερμανία σε δύο επιθέσεις εναντίον θαμώνων σε μπαρ στο κέντρο της πόλης. Ο δράστης είναι νεκρός, ενώ στο σπίτι του η αστυνομία εντόπισε ακόμη ένα πτώμα.

Σύμφωνα με την τηλεόραση της Έσσης, οι επιθέσεις με πυροβολισμούς έγιναν διαδοχικά σε δύο μπαρ με ναργιλέδες (shisha bars). Μια επίθεση που έρχεται λίγες μέρες μετά το μακελειό που σημειώθηκε στην Ταϊλάνδη με απολογισμό 20 νεκρούς!

Σύμφωνα με την αστυνομία, λίγο πριν από τις 22:00 (τοπική ώρα), άνδρες που βρίσκονταν έξω από μπαρ με ναργιλέδες στο κέντρο της πόλης έγιναν στόχος πυρών από διερχόμενο αυτοκίνητο. Σε αυτή την επίθεση έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι, πιθανόν κουρδικής καταγωγής.

Λίγη ώρα αργότερα, πανομοιότυπη επίθεση δέχθηκαν θαμώνες άλλου τέτοιου μπαρ και βρήκαν τραγικό θάνατο τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα.

Ο ιστότοπος της Offenbach-Presse έκανε λόγο και για τρίτη επίθεση, μεταδίδοντας πως ακούστηκαν πυροβολισμοί και σε κεντρική πλατεία της πόλης, ωστόσο οι πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, στην περιοχή βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας.

Μιλώντας στην εφημερίδα, ο δήμαρχος της πόλης των 98.000 κατοίκων Κλάους Καμίνσκι δήλωσε συγκλονισμένος και τόνισε ότι η αποψινή νύχτα είναι «η χειρότερη που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί».

Παρότρυνε ωστόσο τους πολίτες του Χάναου να μην κάνουν αυθαίρετες εικασίες πριν εξιχνιαστεί η υπόθεση.

Νεκρός ο δράστης

Ο ύποπτος τις επιθέσεις βρέθηκε «νεκρός μέσα στο σπίτι του», ανακοίνωσε η αστυνομία. Στην κατοικία του βρέθηκε άλλο ένα πτώμα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως υπήρχαν και άλλοι δράστες», ανέφερε η γερμανική αστυνομία μέσω Twitter.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share