Σάββατο, 30 Μαΐου 2020

Ραγδαίες εξελίξεις για το πιθανό κρούσμα κορωναϊού στην Κοζάνη! Τι λέει για τον Ιάπωνα το Υπουργείο Υγείας;

Έκτακτο!

12 Φεβρουαρίου 2020 13:09
Ραγδαίες εξελίξεις για το πιθανό κρούσμα κορωναϊού στην Κοζάνη! Τι λέει για τον Ιάπωνα το Υπουργείο Υγείας;

Ευχάριστα προς το παρόν νέα έρχονται από την Κοζάνη, με τις εξελίξεις να είναι άμεσες στο θέμα του Ιάπωνα, που ανησύχησε με πιθανά συμπτώματα κορωναϊού, με το Υπουργείο Υγείας να κινητοποιείται άμεσα.

Πηγές από το Υπουργείο ανέφεραν την Τετάρτη πως η περίπτωση του 19χρονου Ιάπωνα που εισήχθη στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης, δεν αποτελεί ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού, καθώς τα συμπτώματα που έχει παρουσιάσει, δεν παραπέμπουν στον θανατηφόρο ιό που ξεκίνησε από την πόλη Ουχάν της Κίνας και έχει εξαπλωθεί σε αρκετά μέρη του κόσμου.

Θυμίζεται πως ο νεαρός Ιάπωνας, ο οποίος βρέθηκε στην Κοζάνη για να επισκεφτεί συγγενικά του πρόσωπα που εργάζονται ως σύμβουλοι στη ΔΕΗ, ταξίδεψε στην Ελλάδα μέσω Σιγκαπούρης, αλλά και Γερμανίας, ερχόμενος σε επαφή με δεκάδες Κινέζους.

κορωναϊός

Όπως ανέφερε νωρίτερα στο Kozanimedia ο διοικητής του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Στέργιος Γκανάτσιος, «τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα από το πρωτόκολλο και, σύμφωνα με τις οδηγίες, ο ασθενής έχει μπει για τις επόμενες 48 ώρες σε θάλαμο απομόνωσης, μέχρι να εξακριβωθεί εάν πρόκειται για κρούσμα ή όχι. Πάντως οι περισσότερες εκτιμήσεις δείχνουν ότι πρόκειται για γρίπη, αλλά θα πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις».

Ραγδαίες εξελίξεις για τον νέο ιό! Δείτε τα στοιχεία του και πώς μπορεί να μας επηρεάσει!

Ο πλανήτης μας φαίνεται καθημερινά να βρίσκει μπροστά του νέα παράξενα μικρόβια, μέσω των ερευνών των επιστημόνων, αλλά ο καινούργιος ιός, που βρέθηκε στη Βραζιλία, την ώρα που ο κορωναϊός έχει σοκάρει άπαντες, είναι κάτι το πρωτόγνωρο.

Πριν από δύο χρόνια περίπου, μια επιστημονική ομάδα πήρε δείγματα νερού από τις όχθες της τεχνητής λίμνης Παμπούλια στη Βραζιλία, η οποία βρίσκεται στο Μπέλο Οριζόντε, αναζητώντας είτε μεγάλους ιούς είτε ιούς με πολύ μεγάλα γονίδια, που χτυπούν μονοκύτταρους οργανισμούς.

Γιαραϊός

Όταν, όμως, η ομάδα γύρισε στο εργαστήριο, βρήκε στην έρευνά της έναν πολύ μικρότερο εισβολέα. «Ήταν μια τεράστια έκπληξη, από τη στιγμή που οι μεγάλοι ιοί επηρεάζουν τις αμοιβάδες και όχι οι μικροί», είπε ο Ζονάτας Αμπραχάο, καθηγητής μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Μίνας Γκεράις, με τον νέο ιό να έχει διάμετρο μόλις 80 νανόμετρα, τη στιγμή που οι ιοί, που επηρεάζουν μονοκύτταρους οργανισμούς, είναι πάνω από 200 νανόμετρα.

Οι ερευνητές τον ονόμασαν «Γιαραϊό», από το όνομα «Γιάρα», που σημαίνει «μητέρα των υδάτων», η οποία ήταν μια σημαντική μορφή στις μυθολογικές ιστορίες των ιθαγενών, που ζούσαν κάποτε στην περιοχή της Βραζιλίας.

Όταν, λοιπόν, οι ερευνητές ανέλυσαν το γονίδιο του ιού, βρήκαν κάτι που δεν είχαν δει ποτέ σε οποιονδήποτε άλλο ιό. Έψαξαν το γονιδιακό αποτύπωμά του στα δεδομένα, που είχαν, και δε βρήκαν κανένα ταίρι του, δείχνοντας το πόσο σπάνιος είναι αυτός ο ιός.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι μόλις 6 από τα 74 γονίδια έδειξαν κάποια ομοιότητα με αυτά του Γιαραϊού, με μερικά εξ αυτών να αναγνωρίζονται σε μεγάλους ιούς, πλην όμως εδώ μιλάμε για πολύ μικροσκοπικό ιό.

«Για αυτό το λόγο, ο ιός αυτός είναι είναι τόσο ενδιαφέρων, ενώ αμφισβητεί την κατάταξη των ιών», αναφέρει ο Δόκτωρ Αμπραχάο. Παράλληλα, ο Γιαραϊός είναι εντελώς διαφορετικός από τους υπόλοιπους, καθώς το DNA κάθε ιού εξαρτάται από την πρωτεΐνη που υπάρχει στην κάψα, ενώ η δική του κάψα δε δείχνει καμία ομοιότητα σε άλλη πρωτεΐνη, χωρίς φυσικά να είναι ξεκάθαρο από πού προήλθε.

«Θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό να απομονώσουμε νέους ιούς σαν αυτόν, για να αναλύσουμε και να ορίσουμε την προέλευσή τους», είπε ο Δόκτωρ Αμπραχάο, προσθέτοντας πως μπορεί τόσα χρόνια χρόνια να μην τον έχουμε βρει, αλλά δεν αποκλείεται παράλληλα να υπήρχε για καιρό στη Γη.

Σε κάθε περίπτωση, ο Γιαραϊός δεν επηρεάζει ανθρώπινα κύτταρα. «Αν σκεφτούμε όλους τους μέχρι τώρα γνωστούς ιούς, μπορούμε να πούμε πως οι περισσότεροι δεν απειλούν την υγεία μας. Αυτό δε σημαίνει, όμως, ότι δε μας ενδιαφέρουν, καθώς οι ιοί είναιε πολύ σημαντικοί για το περιβάλλον, βοηθώντας με την ανακύκλωση τροφίμων ή τον έλεγχο των φυτοφαρμάκων», σχολίασε ο καθηγητής.

Η ερευνητική ομάδα, λοιπόν, ελπίζει να αναλύσει ακόμη περισσότερο αυτόν τον ιό, σε μια προσπάθεια να κατανοήσει το πώς αλληλεπιδρά με τις αμοιβάδες και άλλους υποψήφιους ξενιστές, για να φανεί η προέλευση του μικροβίου και το πώς εξελίχθηκε.

«Το σίγουρο είναι, βλέποντας και αυτό, ότι ξέρουμε ελάχιστα για τους ιούς που υπάρχουν στον πλανήτη. Έχουμε πολλά ακόμη να βρούμε», είπε ο Δόκτωρ Αμπραχάο, με τις εξελίξεις να αναμένονται.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share