Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2020

Ραγδαίες εξελίξεις για τον νέο ιό! Δείτε τα στοιχεία του και πώς μπορεί να μας επηρεάσει!

Δείτε αναλυτικά!

12 Φεβρουαρίου 2020 12:07
Ραγδαίες εξελίξεις για τον νέο ιό! Δείτε τα στοιχεία του και πώς μπορεί να μας επηρεάσει!

Ο πλανήτης μας φαίνεται καθημερινά να βρίσκει μπροστά του νέα παράξενα μικρόβια, μέσω των ερευνών των επιστημόνων, αλλά ο καινούργιος ιός, που βρέθηκε στη Βραζιλία, την ώρα που ο κορωναϊός έχει σοκάρει άπαντες, είναι κάτι το πρωτόγνωρο.

Πριν από δύο χρόνια περίπου, μια επιστημονική ομάδα πήρε δείγματα νερού από τις όχθες της τεχνητής λίμνης Παμπούλια στη Βραζιλία, η οποία βρίσκεται στο Μπέλο Οριζόντε, αναζητώντας είτε μεγάλους ιούς είτε ιούς με πολύ μεγάλα γονίδια, που χτυπούν μονοκύτταρους οργανισμούς.

Γιαραϊός

Όταν, όμως, η ομάδα γύρισε στο εργαστήριο, βρήκε στην έρευνά της έναν πολύ μικρότερο εισβολέα. «Ήταν μια τεράστια έκπληξη, από τη στιγμή που οι μεγάλοι ιοί επηρεάζουν τις αμοιβάδες και όχι οι μικροί», είπε ο Ζονάτας Αμπραχάο, καθηγητής μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Μίνας Γκεράις, με τον νέο ιό να έχει διάμετρο μόλις 80 νανόμετρα, τη στιγμή που οι ιοί, που επηρεάζουν μονοκύτταρους οργανισμούς, είναι πάνω από 200 νανόμετρα.

Οι ερευνητές τον ονόμασαν «Γιαραϊό», από το όνομα «Γιάρα», που σημαίνει «μητέρα των υδάτων», η οποία ήταν μια σημαντική μορφή στις μυθολογικές ιστορίες των ιθαγενών, που ζούσαν κάποτε στην περιοχή της Βραζιλίας.

Όταν, λοιπόν, οι ερευνητές ανέλυσαν το γονίδιο του ιού, βρήκαν κάτι που δεν είχαν δει ποτέ σε οποιονδήποτε άλλο ιό. Έψαξαν το γονιδιακό αποτύπωμά του στα δεδομένα, που είχαν, και δε βρήκαν κανένα ταίρι του, δείχνοντας το πόσο σπάνιος είναι αυτός ο ιός.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι μόλις 6 από τα 74 γονίδια έδειξαν κάποια ομοιότητα με αυτά του Γιαραϊού, με μερικά εξ αυτών να αναγνωρίζονται σε μεγάλους ιούς, πλην όμως εδώ μιλάμε για πολύ μικροσκοπικό ιό.

«Για αυτό το λόγο, ο ιός αυτός είναι είναι τόσο ενδιαφέρων, ενώ αμφισβητεί την κατάταξη των ιών», αναφέρει ο Δόκτωρ Αμπραχάο. Παράλληλα, ο Γιαραϊός είναι εντελώς διαφορετικός από τους υπόλοιπους, καθώς το DNA κάθε ιού εξαρτάται από την πρωτεΐνη που υπάρχει στην κάψα, ενώ η δική του κάψα δε δείχνει καμία ομοιότητα σε άλλη πρωτεΐνη, χωρίς φυσικά να είναι ξεκάθαρο από πού προήλθε.

«Θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό να απομονώσουμε νέους ιούς σαν αυτόν, για να αναλύσουμε και να ορίσουμε την προέλευσή τους», είπε ο Δόκτωρ Αμπραχάο, προσθέτοντας πως μπορεί τόσα χρόνια χρόνια να μην τον έχουμε βρει, αλλά δεν αποκλείεται παράλληλα να υπήρχε για καιρό στη Γη.

Σε κάθε περίπτωση, ο Γιαραϊός δεν επηρεάζει ανθρώπινα κύτταρα. «Αν σκεφτούμε όλους τους μέχρι τώρα γνωστούς ιούς, μπορούμε να πούμε πως οι περισσότεροι δεν απειλούν την υγεία μας. Αυτό δε σημαίνει, όμως, ότι δε μας ενδιαφέρουν, καθώς οι ιοί είναιε πολύ σημαντικοί για το περιβάλλον, βοηθώντας με την ανακύκλωση τροφίμων ή τον έλεγχο των φυτοφαρμάκων», σχολίασε ο καθηγητής.

Η ερευνητική ομάδα, λοιπόν, ελπίζει να αναλύσει ακόμη περισσότερο αυτόν τον ιό, σε μια προσπάθεια να κατανοήσει το πώς αλληλεπιδρά με τις αμοιβάδες και άλλους υποψήφιους ξενιστές, για να φανεί η προέλευση του μικροβίου και το πώς εξελίχθηκε.

«Το σίγουρο είναι, βλέποντας και αυτό, ότι ξέρουμε ελάχιστα για τους ιούς που υπάρχουν στον πλανήτη. Έχουμε πολλά ακόμη να βρούμε», είπε ο Δόκτωρ Αμπραχάο, με τις εξελίξεις να αναμένονται.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share