Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Συναγερμός και έκτακτα μέτρα στο «Ελ. Βενιζέλος» για τον κορωναϊό!

Τι πρέπει να περιμένετε;

4 Φεβρουαρίου 2020 16:18
Συναγερμός και έκτακτα μέτρα στο «Ελ. Βενιζέλος» για τον κορωναϊό!

Έκτακτα μέτρα λαμβάνονται στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», με την αιτία φυσικά να αποτελεί τον κορωναϊό και το Υπουργείο Υγείας άμεσα να αναλαμβάνει δράση, μετά το ύποπτο κρούσμα που έστειλε ένα κοριτσάκι στο Νοσοκομείο Παίδων.

Ο κορωναϊός βάζει σε κατάσταση συναγερμού το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), μετά από εντολή του υπουργού Υγείας, εφαρμόζει σύστημα ενεργητικής επιτήρησης για την ανίχνευση ύποπτων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού 2019-nCoV σε όλες τις απευθείας πτήσεις από την Κίνα.

Τα μέτρα αυτά, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, ενισχύουν την ήδη υπάρχουσα διαδικασία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των ταξιδιωτών, και περιλαμβάνουν:

1. Θερμομέτρηση με τη χρήση θερμομέτρων υπερύθρων, των επιβατών καθώς και του πληρώματος των αεροσκαφών επιλεγμένων πτήσεων.

2. Ενημέρωση των ταξιδιωτών με αφίσες (σε δύο γλώσσες) που έχουν τοποθετηθεί σε επιλεγμένα σημεία στον χώρο αφίξεων και αναχωρήσεων του Διεθνούς Αερολιμένα.

3. Διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στην κινεζική γλώσσα.

Τι πρέπει να κάνουν τα πληρώματα αεροσκαφών και πλοίων

Στη σελίδα του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τον κοροναϊό. Προτρέπουν τον κόσμο να μην ταξιδεύει στην πόλη Γουχάν και τι πρέπει να κάνει κάποιο άτομα αν παρουσιάσει ύποπτα συμπτώματα.

Συγκεκριμένα αν ένας επιβάτης σε αεροσκάφος ή σε πλοίο που αναχώρησε από την πόλη Γουχάν εμφανίσει συμπτώματα οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού συνιστάται η καταγραφή της κατάστασης της υγείας του σύμφωνα με τη Γενική Δήλωση Αεροσκαφών (παράρτημα 9, Διεθνής Υγειονομικός Κανονισμός) ή τη Ναυτιλιακή Δήλωση Υγείας (Παράρτημα 8, Διεθνής Υγειονομικός Κανονισμός) και η υποβολή της στις υγειονομικές αρχές των πυλών εισόδου όταν απαιτηθεί.

Αν ένας ταξιδιώτης νοσήσει κατά τη διάρκεια της πτήσης, στο αεροπλάνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί το δελτίο εντοπισμού επιβάτη (passenger locator form). Το συγκεκριμένο δελτίο είναι χρήσιμο για τη συλλογή πληροφοριών των επαφών των επιβατών με συμπτώματα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ενδεχόμενη διερεύνηση και παρακολούθηση, αν χρειαστεί. Επίσης, οι επιβάτες χρειάζεται να ενημερώνονται για την άμεση αναφορά τυχόν συμπτωμάτων κατά την διάρκεια της πτήσης. Το πλήρωμα του αεροσκάφους θα πρέπει να εφαρμόσει το επιχειρησιακό σχέδιο που συστήνει η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) σχετικά με την διαχείριση ύποπτου κρούσματος λοιμώδους νοσήματος στο αεροσκάφος.

Οδηγίες για αποφυγή ταξιδιών στην πόλη Γουχάν

Ο κίνδυνος για τον ταξιδιώτη θεωρείται μέτριος. Συνιστάται να αποφύγετε το ταξίδι προς την πόλη Wuhan, επαρχία Hubei αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο. Έως σήμερα δεν υπάρχει εμβόλιο.
Αν ταξιδεύετε προς την πόλη Γουχάν συνιστάται :

Να αποφύγετε την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρευμένο κρέας).
Να αποφύγετε την επαφή με ασθενείς.
Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.

Αν επιστρέφετε από την πόλη Γουχάν και εμφανίζετε συμπτώματα συνιστάται :

Να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας.
Να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα.
Να αποφύγετε να ταξιδέψετε ενώ έχετε συμπτώματα.
Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share