Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Μακελειό στη Συρία: 14 νεκροί από βομβαρδισμούς!

Τι συνέβη;

3 Φεβρουαρίου 2020 08:41
Μακελειό στη Συρία: 14 νεκροί από βομβαρδισμούς!

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην εμπόλεμη Συρία μετά από βομβαρδισμό του τελευταίου οχυρού στην περιοχή Ιντλίμπ. Ωστόσο, μόλις λίγες ημέρες πριν ένα ακόμη μακελειό είχε σημειωθεί στη Συρία που στοίχισε τη ζωή σε 18 αμάχους ανάμεσα τους και 6 παιδιά!

Οκτώ άνθρωποι, εκ των οποίων επτά «μέλη της ίδιας οικογένειας» σκοτώθηκαν όταν ερρίφθησαν «βαρέλια με εκρηκτικά» στο χωριό Σαρμίν της επαρχίας Ιντλίμπ, στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας.

Η μισή επαρχία — όπως και τομείς στις γειτονικές επαρχίες του Χαλεπιού, της Χάμας και της Λαττάκειας —βρίσκεται στα χέρια των τζιχαντιστών της Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ, του πρώην βραχίονα της Αλ Κάιντα στη Συρία. Στην περιοχή είναι επίσης παρούσες άλλες, μικρότερες οργανώσεις τζιχαντιστών και εξασθενημένες οργανώσεις ανταρτών.

Άλλοι δύο άμαχοι σκοτώθηκαν σε επιδρομές κυβερνητικών δυνάμεων σε διαφορετικές περιοχές της Ιντλίμπ, ενώ τέσσερις ακόμη σε ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στο δυτικό τμήμα της επαρχίας του Χαλεπιού, πάντα σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

Με την υποστήριξη της Μόσχας και της Τεχεράνης, το καθεστώς της Δαμασκού κατέγραψε τα δύο τελευταία χρόνια αλλεπάλληλες νίκες σε βάρος των τζιχαντιστών και των ανταρτών κι έχει ανακτήσει πλέον πάνω από το 70% της συριακής επικράτειας. Τις τελευταίες εβδομάδες, απέσπασε εδάφη στην Ιντλίμπ, έπειτα από αεροπορικούς βομβαρδισμούς και σφοδρές χερσαίες μάχες.

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων τραυματίστηκαν τέσσερις δημοσιογράφοι, μέλη τηλεοπτικών συνεργείων που κάλυπταν τις μάχες ακολουθώντας τα κυβερνητικά στρατεύματα, μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για εργαζόμενους προσκείμενου στο καθεστώς τηλεοπτικού σταθμού και δύο αραβόφωνων ιρανικών τηλεοπτικών δικτύων. Έγιναν «στόχος τρομοκρατών», ανέφερε το SANA.

Εξαιτίας της αναζωπύρωσης των εχθροπραξιών πάνω από 388.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις αρχές Δεκεμβρίου, υπολογίζει ο ΟΗΕ.

Η γειτονική Τουρκία, προστάτιδα δύναμη κάποιων οργανώσεων ανταρτών, που έχει αναπτύξει στρατεύματα στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας, βλέπει με κακό μάτι την προέλαση των δυνάμεων της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Χθες Κυριακή, εφεδρείες και θωρακισμένα μπήκαν στη Συρία για ενισχύσουν τις τουρκικές θέσεις, μετέδωσε ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου και ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αρκετές εκατοντάδες Σύροι συγκεντρώθηκαν εξάλλου χθες στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, κοντά στην κοινότητα Χάρεμ, για να απαιτήσουν να τους επιτραπεί η διέλευση, ανέφερε άλλος ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου. Άνδρες και γυναίκες με βαλίτσες και παιδιά στα χέρια έκαναν πορεία ως έναν τοίχο στην κορυφή του οποίου είναι εγκατεστημένα αγκαθωτά συρματοπλέγματα, υπό το άγρυπνο βλέμμα τούρκων συνοριοφρουρών.

«Από την Ιντλίμπ στο Βερολίνο», έγραφε ένα πανό, «Τα παιδιά μας έχουν δικαίωμα να ζήσουν με ασφάλεια», τόνιζε ένα δεύτερο.

Η σύρραξη στη Συρία, η οποία ξέσπασε πριν από σχεδόν εννιά χρόνια, έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 380.000 ανθρώπους και έχει μετατρέψει εκατομμύρια άλλους σε εκτοπισμένους και πρόσφυγες.

Τραγωδία στην Μπουρκίνα Φάσο: 36 νεκροί σε τοπική αγορά!

Συναγερμός έχει σημάνει στην επαρχία Σανματενγκά της Μπουρκίνα Φάσο καθώς μετά από τρομοκρατική επίθεση σε τοπική αγορά 36 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά του πλανήτη, στην Κίνα, τα κρούσματα από τον φονικό ιό όλο και αυξάνονται.

Ένοπλοι εισέβαλαν τη Δευτέρα στην αγορά του χωριού Αλαμού και άνοιξαν πυρ εναντίον των παριστάμενων πριν κάψουν ολοσχερώς την αγορά, ανέφερε η κυβέρνηση.

Χθες Τρίτη, το κοινοβούλιο ενέκρινε σχέδιο νόμου που κατέθεσε η κυβέρνηση του προέδρου Ροκ Μαρκ Καμπορέ για την επιστράτευση εθελοντών προκειμένου να συμμετάσχουν στον αγώνα εναντίον των οργανώσεων τζιχαντιστών, οι επιθέσεις των οποίων γίνονται ολοένα πιο πολυαίμακτες και συχνές τα τελευταία δύο χρόνια.

Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, ενώ σε μεγάλο μέρος του βορρά η κατάσταση θεωρείται εκτός ελέγχου.

Ο πρόεδρος Καμπορέ κήρυξε διήμερο πένθος μετά την επίθεση, για την οποία δεν υπήρξε μέχρι στιγμής ανάληψη της ευθύνης.

Τζιχαντιστικές οργανώσεις που ορκίζονται πίστη στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος έχουν διαπράξει σειρά επιθέσεων εναντίον πολιτικών και στρατιωτικών στόχων τους τελευταίους μήνες.

Κατά τον ΟΗΕ, οι επιθέσεις τζιχαντιστών στο Μαλί, στον Νίγηρα και στην Μπουρκίνα Φάσο — άλλοτε θύλακα ηρεμίας στο Σαχέλ, πριν εξαπλωθεί σε αυτή η εξέγερση τζιχαντιστών από το Μαλί — στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 4.000 ανθρώπους το 2019.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share