Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Επικυρώθηκε το Brexit! Αποχαιρέτησαν τους Βρετανούς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο!

Μετά από τρεισήμιση χρόνια!

29 Ιανουαρίου 2020 22:10
Επικυρώθηκε το Brexit! Αποχαιρέτησαν τους Βρετανούς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο!

Επικυρώθηκε η συμφωνία για το Brexit σήμερα, Τετάρτη 29 Ιανουαρίου, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο!

Η Συνθήκη Αποχώρησης, που επικυρώθηκε με ευρεία πλειοψηφία από το εκλεγμένο κοινοβουλευτικό όργανο της ΕΕ, καθορίζει τους όρους του «διαζυγίου» μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό είναι το τελευταίο σημαντικό βήμα πριν από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στο τέλος της εβδομάδας, τρεισήμισι χρόνια μετά το δημοψήφισμα για το Brexit στη Βρετανία. Νόμος του κράτους στη Βρετανία είναι πλέον το Brexit, αφού το υπέγραψε η Βασίλισσα Ελισάβετ!

Οι ευρωβουλευτές έδωσαν το «πράσινο φως» στη συμφωνία για το Brexit με 621 ψήφους υπέρ, 49 κατά και 13 αποχές.

Η συνεδρίαση ήταν ιδιαίτερα συναισθηματικά φορτισμένη. Το σώμα διέκοψε τη συνεδρίαση με τους ευρωβουλευτές να τραγουδούν όρθιοι το παραδοσιακό σκωτσέζικο τραγούδι «Auld Lang Syne» για να αποχαιρετήσουν τη Βρετανία.

Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει τώρα να δώσουν την τελική έγκρισή τους στη συμφωνία σε μια έγγραφη, τυπική διαδικασία.

Νόμος του κράτους στη Βρετανία το Brexit! Υπέγραψε η Βασίλισσα Ελισάβετ!

Η Μεγάλη Βρετανία μπορεί να αποχωρεί σε οκτώ ημέρες οριστικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά το σχετικό ανακοινωθέν της 17ης Οκτωβρίου 2019, αλλά η συμφωνία για το Brexit έγινε ήδη νόμος του κράτους με την υπογραφή της Βασίλισσας Ελισάβετ, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

«Η Μεγαλειότητά της η βασίλισσα έδωσε τη βασιλική έγκριση» στο κείμενο που καθορίζει τους όρους του «διαζυγίου», μετά από έναν ταραχώδη «γάμο» 47 ετών με την ΕΕ, ανακοίνωσε ο υπουργός Στιβ Μπάρκλεϊ, που είναι αρμόδιος για το Brexit. Με τον τρόπο αυτό η χώρα «θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου», πρόσθεσε, στην ανάρτησή του στο Twitter.

Η Συμφωνία Αποχώρησης θα πρέπει να επικυρωθεί επίσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάτι που αναμένεται να γίνει στις 29 Ιανουαρίου. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνει έτσι η πρώτη χώρα που αποχωρεί από την ΕΕ, στις 23.00 (ώρα Λονδίνου και GMT) της 31ης Ιανουαρίου.

Το κείμενο είχε εγκριθεί την Τετάρτη από τη Βουλή των Κοινοτήτων, προς μεγάλη ικανοποίηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον. «Μερικές φορές είχαμε την εντύπωση ότι δεν θα περνούσαμε ποτέ τη γραμμή του τερματισμού του Brexit, όμως το κάναμε. Μπορούμε τώρα να ξεχάσουμε τις πίκρες και τον διχασμό των τριών τελευταίων ετών και να επικεντρωθούμε στην υλοποίηση ενός φωτεινού μέλλοντος», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Προτεραιότητα της κυβέρνησης το Brexit μέχρι 31 Οκτωβρίου! (Video)

Προτεραιότητα της κυβέρνησης Τζόνσον είναι το Brexit μέχρι 31 Οκτωβρίου ανακοίνωσε η Βασίλισσα Ελισάβετ! Η δήλωση έγινε τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας συμφωνίας βρίσκονται στην τελευταία ευθεία.

«Η προτεραιότητα της κυβέρνησής μου ήταν πάντα να εξασφαλισθεί μια έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου. Η κυβέρνησή μου προβλέπει να εργασθεί για τη δημιουργία μιας νέας σύμπραξης με την Ευρωπαϊκή Ένωση στη βάση των ελεύθερων συναλλαγών και μιας φιλικής συνεργασίας», δήλωσε η 93χρονη βασίλισσα, η οποία έγινε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού όπως το θέλει η παράδοση κατά την έναρξη της συνόδου του Κοινοβουλίου. Με συντεταγμένο τρόπο θα γίνει το Brexit δήλωσε η Μέρκελ!

Η αποκαλούμενη Ομιλία της Βασίλισσας (Queen's Speech) χρησιμεύει για να αναφερθούν όλα τα νομοσχέδια που η κυβέρνηση θέλει να φέρει προς ψήφιση την ερχόμενη χρονιά. Η εν λόγω ομιλία συντάσσεται από την κυβέρνηση και εκφωνείται από την βασίλισσα.

Με το Brexit, όμως, επί ξυρού ακμής πριν από μια εβδομάδα κρίσιμων συνομιλιών και τη διεξαγωγή εκλογών πιθανή στο εγγύς μέλλον, αντίπαλα κόμματα επισημαίνουν πως ο Τζόνσον παραβιάζει την πολιτική ουδετερότητα της βασίλισσας καθώς της ζητεί να παρουσιάσει την προεκλογική του ατζέντα.

Δείτε το βίντεο στο Athensmagazine.gr:

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share