Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Έφτασε στην Τουρκία ο φονικός ιός! Κλείνουν τα σχολεία στην Κίνα!

Πανικός!

28 Ιανουαρίου 2020 08:22
Έφτασε στην Τουρκία ο φονικός ιός! Κλείνουν τα σχολεία στην Κίνα!

Συνεχίζεται η εξάπλωση του φονικού κοροναϊού, την ώρα που φαίνεται να μαθαίνουμε από πού ξεκίνησε, με την Τουρκία να μοιάζει να «πλήγεται» επίσης, αφού εξετάζεται άτομο για το αν τον έχει μεταφέρει, ενώ στην Κίνα αποφασίστηκε η επ' αόριστον αναβολή της έναρξης του εαρινού εξαμήνου σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Εν αρχή, ο ιός φαίνεται πως έχει φτάσει... στη γειτονιά μας. Κι αυτό, γιατί άτομο στην Τουρκία μοιάζει... ύποπτο και εξετάζεται, ώστε να φανεί, αν όντως μεταφέρει τον ιό.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ασθενή με οριστική διάγνωση κοροναϊού» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κοτζά. Ο κ. Κοτζά δήλωσε ότι μόνο ένα άτομο εξετάζεται στο Ακσαράι, ενώ ανέφερε πως το αποτέλεσμα του δείγματος, αν είναι δηλαδή θετικό ή αρνητικό, ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό. Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε ο Τούρκος υπουργός, η κατάσταση του ασθενούς κρίνεται καλή.

Νωρίτερα, σε κατάσταση επιφυλακής ετέθησαν οι αρχές στην Τουρκία, μετά την εμφάνιση «κρουσμάτων» του επικίνδυνου κοροναϊού, ο οποίος ξεκίνησε την επέλασή του από την κινεζική πόλη Ουχάν. Οπως μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, δύο Κινέζοι υπήκοοι, οι οποίοι εργάζονται σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην περιοχή Σουλτάχανε της επαρχίας Ακσαράι, που βρίσκεται στην Κεντρική Τουρκία, αισθάνθηκαν ζάλη και ναυτία, ενώ είχαν τάση για έμετο.

Οπως δημοσιοποιήθηκε, αποφασίστηκε συνολικά εννέα εργαζόμενοι με χώρα καταγωγής την Κίνα -μεταξύ των οποίων και οι δύο που νόσησαν- να μεταβούν σε νοσοκομείο της περιοχής για λόγους δημόσιας υγείας. Οι Κινέζοι πολίτες νοσηλεύονται σε ειδικό δωμάτιο, ενώ στο προσωπικό του νοσοκομείο δόθηκαν ειδικές αντιλοιμωξιογόνες μάσκες, μετέδιδαν τα ειδησεογραφικά μέσα της γείτονος πριν από τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού. Η δε τουρκική διεύθυνση υγείας είχε ανακοινώσει ότι πραγματοποιήθηκαν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις και αναλύσεις.

Ταξιδιωτική οδηγία απο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε σήμερα τους Αμερικανούς υπηκόους να επανεξετάσουν ενδεχόμενο ταξίδι τους στην Κίνα και ιδιαιτέρως στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο του θανατηφόρα νέου κοροναϊού.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ήδη διατάξει την αποχώρηση όλου του μη αναγκαίου αμερικανικού προσωπικού και μελών των οικογενειών τους από την επαρχία, σημειώνοντας πως η «αμερικανική κυβέρνηση έχει περιορισμένη δυνατότητα να παράσχει υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης» στους πολίτες της εκεί.

Παράλληλα αναφέρεται πως οι ταξιδιώτες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι η κινεζική κυβέρνηση να θέσει σε εφαρμογή ταξιδιωτικές απαγορεύσεις «με μικρή ή με καμία προειδοποίηση».

Στους 106 οι νεκροί στην Κίνα - Έκλεισαν τα σχολεία

Την ίδια ώρα, ο απολογισμός της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί νέος κοροναϊός στην Κίνα έγινε ακόμη πιο βαρύς, με 106 νεκρούς και σχεδόν 1.300 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ανακοίνωσαν οι αρχές σήμερα. Οι υγειονομικές αρχές της επαρχίας Χουμπέι (κεντρική Κίνα), όπου ξέσπασε η επιδημία, έκαναν λόγο για 24 νέους θανάτους και 1.291 κρούσματα, γεγονός που σημαίνει ότι ο αριθμός των ασθενών που έχει επιβεβαιωθεί πως έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό ανέρχεται σε πάνω από 4.000 σε όλη την κινεζική επικράτεια.

Οι αρχές της Κίνας, που έχουν ριχτεί στη μάχη εναντίον του νέου φονικού κοροναϊού ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 106 ανθρώπους, αποφάσισαν να αναβάλλουν sine die την έναρξη του εαρινού εξαμήνου σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα - σχολεία, γυμνάσια, λύκεια, πανεπιστήμια και άλλα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα - ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας της Κίνας που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Καθώς οι μαθητές και οι φοιτητές βρίσκονται αυτή την περίοδο σε διακοπές, με την ευκαιρία του κινεζικού σεληνιακού νέου έτους, η ημερομηνία επανέναρξης των μαθημάτων θα οριστεί από τις αρχές ανάλογα με την τοποθεσία όπου βρίσκεται κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα, ανέφερε το υπουργείο σε εγκύκλιό του, χωρίς να δώσει καμία άλλη διευκρίνιση. Όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα καλούνται να «αναβάλλουν την έναρξη του εαρινού εξαμήνου με τον προσήκοντα τρόπο» και οι φοιτητές που θα επιστρέψουν μετά τις διακοπές «δεν πρέπει να επιστρέψουν πρόωρα στα [εκπαιδευτικά] ιδρύματά τους χωρίς άδεια», τονίζεται.

Σε ό,τι αφορά την ημερομηνία επανέναρξης των βρεφονηπιακών σταθμών, των σχολείων και των δευτεροβάθμιων ιδρυμάτων, αυτή «θα προσδιοριστεί από τις τοπικές εκπαιδευτικές αρχές», σε συντονισμό με την κεντρική κυβέρνηση, προστίθεται στην εγκύκλιο.

Ο απολογισμός της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας στην Κίνα έγινε ακόμη πιο βαρύς, φθάνοντας τους 106 νεκρούς, ενώ στα κρούσματα προστέθηκαν σχεδόν 1.300 νέα με το σύνολό τους να ξεπερνά πλέον τα 4.000. Οι υγειονομικές αρχές στην επαρχία Χουμπέι (κεντρική Κίνα), όπου ξέσπασε η επιδημία του νέου κοροναϊού, έκαναν λόγο για 24 νέους θανάτους. Αν και η Χουμπέι παραμένει ουσιαστικά αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο με δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται σε άλλες περιοχές της χώρας πλέον.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share