Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στις Αζόρες Νήσους!

Που ήταν το επίκεντρο;

27 Ιανουαρίου 2020 09:55
Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στις Αζόρες Νήσους!

Σεισμός μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 5:16 ώρα Ελλάδος στις Αζόρες Νήσους, στον Ατλαντικό Ωκεανό, με τον Εγκέλαδο να χτύπησε τα ξημερώματα και στην Αλβανία!

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στα 69 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Ponta Delgada, ενώ το εστιακό βάθος εκτιμήθηκε στα δύο χιλιόμετρα.

Οι Αζόρες βρίσκονται στη μέση του Ατλαντικού και ανήκουν στην επικράτεια της Πορτογαλίας.

Δραματικές σκηνές από τον σεισμό στην Τουρκία! Συγκλονιστική στιγμή που διασώστρια μιλά με εγκλωβισμένη: «Μην...»! (Video)

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από τη «μάχη» που δίνουν τα σωστικά συνεργεία για την διάσωση των εγκλωβισμένων στα συντρίμμια των κτηρίων στην ανατολική Τουρκία, μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής. Με τους σεισμολόγους να χτυπούν το καμπανάκι για νέο σεισμό που ενδεχομένως να φτάσει και να 7 Ρίχτερ!

Βίντεο που τις τελευταίες ώρες κάνει τον γύρο του Διαδικτύου δείχνει μία διασώστρια να μιλά τηλεφωνικά με την Αζιζέ, μία γυναίκα που είναι εγκλωβισμένη.

«Φώναξε όποιον μπορεί να μιλήσει. Φώναξε τα παιδιά τους. Μην αφήσεις κανέναν να κοιμηθεί. Ανάπνεε από την μύτη. Ήρεμα, ήρεμα. Μίλα σε όλους. Κανείς δεν πρέπει να μείνει σιωπηλός. Μην φοβάσαι για τίποτα. Αζιζέ, είσαι μητέρα, είσαι η μητέρα όλων εκεί κάτω. Είσαι η μόνη, με την οποία επικοινωνούμε. Δεν κλαις, είσαι ήρεμη. Τους στηρίζεις όλους» λέει η διασώστρια.

Δείτε το βίντεο:

Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι εικόνες από την επιχείρηση απεγκλωβισμού μίας γυναίκας από τα χαλάσματα κτηρίου που κατέρρευσε. Το βίντεο, που δημοσιεύτηκε από το τουρκικό δίκτυο TRT Haber, αποτυπώνει ξεκάθαρα τον τρόμο και την καταστροφή που βιώνουν οι κάτοικοι επαρχία Ελαζίγ, στην οποία μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 433 τραυματίες. Η γυναίκα στο βίντεο, σύμφωνα με το TRT Haber, ήταν εγκλωβισμένη στα συντρίμμια για περίπου 11 ώρες.

Τα σωστικά συνεργεία, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μέχρι αυτή την ώρα έχουν προχωρήσει στον απεγκλωβισμό εννέα ανθρώπων, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά και μία έγκυος γυναίκα.

Δείτε το βίντεο:

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των Αρχών, 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ 1.030 τραυματίστηκαν.

Τουλάχιστον 433 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επαρχία Ελαζίγ και 222 στην γειτονική επαρχία Μαλάτεια. Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού ανέφερε πως οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία και μονάδες που άνοιξαν για όσους επλήγησαν από το σεισμό.

«Κασσάνδρα» ο σεισμολόγος Γιάννης Χουλιάρας: Η «προφητική» ανάρτηση στο Facebook για τον σεισμό στην Τουρκία! (photo)

Ως άλλη «Κασσάνδρα» ο σεισμολόγος Γιάννης Χουλιάρας είχε κάνει μία «προφητική» ανάρτηση στο Facebook για τον σεισμό στην Τουρκία!

Συγκεκριμένα, λίγες ώρες πριν από τον σεισμό των 6,9 Ρίχτερ στην Τουρκία, ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, προειδοποιούσε πως ένας μεγαλύτερος σεισμός από τα 5,3 Ρίχτερ μπορεί να πλήξει την Τουρκία.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Χουλιάρας ανέφερε πως υπάρχει ένα σεισμικό κενό από το 1970, που είχε δώσει 6,9 Ρίχτερ, και χρειάζεται προσοχή.

Χαρακτηριστικά, έγγραφε: «Με την μέθοδο του φυσικού χρόνου (Varotsos et al., 2006) έτρεξα τα σημερινά στατιστικά σεισμικής επικινδυνότητας που δείχνουν υψηλές τιμές 86,7% για μεγαλύτερο σεισμό στην Τουρκία μετά τα 5,6 Ρίχτερ προχτές. Υπάρχει εκεί ένα σεισμικό κενό από το 1970 πού είχε δώσει 6,9 Ρίχτερ και χρειάζεται προσοχή».

Μετά τον βραδινό σεισμό των 6,9 Ρίχτερ, ο κ. Χουλιάρας επανήλθε, γράφοντας ότι είναι πιο ανατολικά από εκεί που τον είχε υπολόγισε το πρωί της Παρασκευής.

«Καμπανάνκι» από τον σεισμολόγο Ευθύμιο Λέκκα για τον σεισμό στη Τουρκία! Ποια η «σχέση» του με την Ελλάδα;

Ανήσυχος για την έκταση των ζημιών από τον ισχυρότατο σεισμό, 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας, εμφανίστηκε ο σεισμολόγος και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας γιατί ήταν πολύ επιφανειακός.

Ωστόσο διευκρίνισε και καθησύχασε ότι δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα. Όπως υποστήριξε ο ίδιος η γεωτεκτονική σύνθεση της περιοχής που έγινε ο σεισμός είναι τελείως διαφορετική από αυτή της Ελλάδας και επίσης δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των τεκτονικών δομών που θα μπορούσε να μεταφερθεί η σεισμική δραστηριότητα στον Ελλαδικό χώρο.

Ο καθηγητής Λέκκας δεν απέκλεισε έναν νέο πολύ ισχυρό μετασεισμό ίδιου μεγέθους με τον κύριο των 6,9 Ρίχτερ. Επίσης χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για ορισμένους σεισμολόγους που ισχυρίζονται ότι είχαν προβλέψει τον σεισμό στην Τουρκία λέγοντας ότι «προσβάλλουν και τον εαυτό τους και όλους εμάς γιατί δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις για σεισμούς 1500 χλμ μακριά».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share