Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Είδαμε το Ντοκιμαντέρ «THE REAL ROBOKIDS» και αγαπήσαμε τη ρομποτική!

27 Ιανουαρίου 2020 14:17
Είδαμε το Ντοκιμαντέρ «THE REAL ROBOKIDS» και αγαπήσαμε τη ρομποτική!

«Πόσο συχνά έχω την ευκαιρία να δω μια ταινία με θέμα την εκπαιδευτική ρομποτική και πρωταγωνιστές παιδιά του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου; Σπάνια ή ποτέ...». Αυτή τη σκέψη έκανα όταν μου μίλησαν για το νέο ντοκιμαντέρ «THE REAL ROBOKIDS» με στόρι την πορεία των έξι ελληνικών ομάδων (Bitbot, Jobi Team, Minders, Smartbirds, Teamwork Optimum και Youngbirds) που τον Νοέμβριο του 2019 εκπροσώπησαν τη χώρα μας στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, στο Γκιόρ της Ουγγαρίας.

Γι’ αυτό και ο ενθουσιασμός όταν έμαθα για την τετ-α-τετ συζήτηση μου με τους ίδιους τους ήρωες της ταινίας και τη πρόθεσή τους να μοιραστούν τα συναισθήματα, τις σκέψεις αλλά και τα όνειρά τους ήταν ακόμα μεγαλύτερος:

«Η ρομποτική είναι το μέλλον, το μέσο της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους», εξηγούν όλοι με μια φωνή σε κλισέ ερωτήσεις του τύπου «πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με αυτόν τον κλάδο;», με εμένα να συνειδητοποιώ πως μπροστά μου έχω μια γενιά παιδιών που λατρεύει να καταρρίπτει τα όριά της, να δοκιμάζεται σε νέες προκλήσεις και να βάζει τα δυνατά της!

«Δεν είναι μόνο το γεγονός πως πρέπει να χρησιμοποιήσουμε συνδυαστικά την επιστήμη, τα μαθηματικά, τη μηχανική και την τεχνολογία για να θέσουμε σε λειτουργία την κατασκευή μας. Καλούμαστε να λειτουργήσουμε σαν ομάδα, να βάλουμε το μυαλό και τη φαντασία μας να δουλέψουν για να επιλύσουμε σύνθετα προβλήματα κι όλα αυτά με τον χρόνο να μας πιέζει», εξηγεί η Νεφέλη Καββαδά από την ομάδα Youngbirds από τον Πειραιά, που μαζί με τις Φρόσω Πολυχρονιάδου, Αγγελίνα Παππά και την προπονήτριά τους Ελένη Κουγιουμτζή διαγωνίστηκαν στην κατηγορία Regular για παιδιά Γυμνασίου.

«Αποστολή μας ήταν να αντικαταστήσουμε λάμπες παλιάς τεχνολογίας με λάμπες νέας τεχνολογίας», θυμούνται τα κορίτσια. Για να συνεχίσουν: «Ούτε λίγο ούτε πολύ, είχαμε να διαγωνιστούμε απέναντι σε 96 ομάδες, οπότε σημαντικό ρόλο έπαιζαν η ταχύτητα, η στρατηγική και η ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε την όποια ατυχία μάς συμβεί!».

Επειδή, ωστόσο, (όπως πάντα) τα λόγια ωχριούν μπροστά στις εικόνες, το ντοκιμαντέρ ξεκινά και το βλέμμα μαγνητίζεται στα πλάνα που δείχνουν τα παιδιά στην καθημερινότητά τους. Παρακολουθούμε την προετοιμασία τους, γνωρίζουμε τους εκπαιδευτές τους και μαθαίνουμε τα πάντα για τις ομάδες, τη φιλία που τους συνδέει αλλά και τα όνειρα που μοιράζονται για μια καλή (και γιατί όχι την πρώτη;) θέση στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής.

Δίπλα τους οι γονείς, οι προπονητές αλλά και η COSMOTE−στρατηγικός συνεργάτης του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης WRO Hellas−, που εδώ και έξι χρόνια υλοποιεί ένα σύνολο δράσεων με σκοπό την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων και του τεχνολογικού προσανατολισμού των νέων, καθώς και τη διάδοση της εκπαιδευτικής μεθόδου STEM στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Μέσα από συνεντεύξεις των ίδιων των παιδιών, των προπονητών αλλά και των γονιών τους, άλλοτε με χιούμορ κι άλλοτε με συγκίνηση γίνεσαι ένα με το πάθος και την αγάπη τους για τη ρομποτική. Όσο το στόρι «τρέχει» ανακαλύπτεις έναν νέο κόσμο γεμάτο δυνατότητες, εκπλήξεις αλλά και αγωνία − άραγε, κάθε ομάδα θα προλάβει να παραδώσει μέσα στο deadline ένα άρτιο αποτέλεσμα, ικανό ακόμη και να της χαρίσει το χρυσό μετάλλιο; Θα καταφέρουν να υπερπηδήδουν εμπόδια, να διαχειριστούν το άγχος, να απαντήσουν στις... εκπλήξεις των διοργανωτών της Ολυμπιάδας;

Όλα είναι εκεί μπροστά σου, τα παρακολουθείς στην οθόνη, αλλά εσύ εστιάζεις στο βλέμμα των παιδιών, σαν να ακούς τα γρανάζια του μυαλού τους να κινούνται λύνοντας με εφευρετικότητα και φαντασία αναποδιές και προκλήσεις. Κι εκεί που σκέφτεσαι ότι οι κόποι πέντε (και βάλε) μηνών κρίνονται μέσα σε 20 δευτερόλεπτα, αισθάνεσαι πως αυτές οι ομάδες αξίζει να δικαιωθούν... και έτσι γίνεται.

Ναι, το όλο στόρι καταλήγει σε ένα λυτρωτικό happy end, με την ελληνική αποστολή να κατακτά 4 μετάλλια και 3 διακρίσεις, καταφέρνοντας να βρεθεί στην κορυφή της κατάταξης (μαζί με τη Ρωσία), ανάμεσα σε 73 χώρες. Στην οθόνη γράφει «Τέλος» κι εσύ με κόπο προσπαθείς να συγκρατήσεις τα δάκρυά σου. Πλημμυρίζεις από περηφάνια και δικαίωση για τα παιδιά αυτά και αισθάνεσαι πως αξίζει να δεις αυτή την ταινία ξανά και ξανά, ίσως και να ξεκινήσεις μαθήματα ρομποτικής...

Το σενάριο του «The Real Robokids» υπογράφει ο Πάνος Σαμπράκος, ενώ τη σκηνοθεσία ο Λεωνίδας Πανονίδης. Το ντοκιμαντέρ είναι διαθέσιμο και στην COSMOTE TV στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS. Περισσότερες πληροφορίες για το ντοκιμαντέρ «THE REAL ROBOKIDS» αλλά και τη συνεισφορά της COSMOTE στην εκπαιδευτική ρομποτική και το STEM μπορείτε να βρείτε και στο: www.therealrobokids.gr.

TAGS
 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share