Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Σεισμός 5,7 Ρίχτερ στο Τατζικιστάν!

Που ήταν το επίκεντρο;

24 Ιανουαρίου 2020 10:29
Σεισμός 5,7 Ρίχτερ στο Τατζικιστάν!

Σεισμός 5,7 Ρίχτερ σημειώθηκε στο Τατζικιστάν. Ο σεισμός σημειώθηκε 15 χιλιόμετρα από την περιοχή Karakenja. Ακόμη δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν πριν από λίγο στον ελλαδικό χώρο!

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο η σεισμική δόνηση είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.

Τουρκία: Σοκαριστικό βίντεο από τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ!

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ σημειώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης στην Τουρκία, με την δόνηση να γίνεται αισθητή στην Ελλάδα, στα νησιά του Αιγαίου.

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε 112 χιλιόμετρα από το νησί της Μυτιλήνης. Το επίκεντρό του σεισμού εντοπίζεται βορειοανατολικά της Σμύρνης.

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 21:22.

Το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 10 χιλιόμετρα, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή ζημιές.

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή και σε Λέσβο και Χίο.

Η σεισμική δόνηση είχε αρκετά μεγάλη διάρκεια και έγινε ιδιαίτερα αισθητή στα ανατολικά τμήματα της Μυτιλήνης, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, ενώ σημειώθηκε μετασεισμός 3,7 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Στις 21:58 σημειώθηκε μετασεισμός εντάσεως 4,4 βαθμών.

Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο κατέγραψε την ισχυρή δόνηση στα 5,6 Ρίχτερ, στα 16 χιλιόμετρα από Κιρκαγάτς, που βρίσκεται στη Μικρά Ασία και πιο συγκεκριμένα βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Τήμνου. Aπέχει από τη Σμύρνη 88 χιλιόμετρα και 58 χιλιόμετρα από τη Μαγνησία.

Σεισμός 5,1 Ρίχτερ στο Νησί του Πάσχα!

Σεισμός μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο Νησί του Πάσχα.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στα 2699 χιλιόμετρα δυτικά του Σαντιάγκο στη Χιλή.

Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 33 χιλιόμετρα. Να σημειώσουμε ότι ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Χουλιάρας, έστειλε το μήνυμα του μετά τον σεισμό της Κεφαλονιάς!

Ισχυρός σεισμός 5,5 Ρίχτερ στα νησιά Φίτζι!

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε τα ξημερώματα (Ελλάδας) στα νησιά Φίτζι. Ενώ, χθες δυνατός σεισμός σημειώθηκε τόσο στην Κόστα Ρίκα όσο και στην Ινδονησία!

Ο σεισμός έγινε στις 02:57 (ώρα Ελλάδας) σε θαλάσσια περιοχή της νησιωτικής χώρας του Ειρηνικού Ωκεανού, με την εκτίμηση άλλων ινστιτούτων να υποβαθμίζουν το μέγεθος του σεισμού στα 5,2 Ρίχτερ.

Το επίκεντρό του ήταν σε θαλάσσια περιοχή, βόρεια της πόλης Σούβα και 151 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Ναντί, με το εστιακό βάθος να υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα. Ο σεισμός έγινε αισθητός στην ηπειρωτική χώρα, ενώ μετά την δόνηση, δεν δόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι.

«Καμπανάκι» από σεισμολόγο: Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα εδάφη στον ελλαδικό χώρο!

«Καμπανάκι» από σεισμολόγο ο οποίος ανέφερε ενδεικτικά ποια είναι τα πιο επικίνδυνα εδάφη στον ελλαδικό χώρο! «Βόμβα» πέταξε και ο Έλληνας σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος λέγοντας ότι «Η χώρα θα τεθεί αντιμέτωπη με μεγάλους σεισμούς».

Το 10% - 15% των εδαφών της ελληνικής επικράτειας, σε αρκετά από τα οποία έχουν αναπτυχθεί και κατοικημένες περιοχές χαρακτηρίζονται ως χαλαρά από τους επιστήμονες, με αποτέλεσμα να μπορούν να δημιουργηθούν σοβαρά φαινόμενα ρευστοποίησης έπειτα από σεισμό τουλάχιστον 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με ανυπολόγιστες τραγικές συνέπειες για ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.

Το φαινόμενο της ρευστοποίησης μπορεί να προκαλέσει βύθιση ή και κατάρρευση πολυκατοικιών και άλλων οικοδομημάτων, ακόμα και πολύ καλών κατασκευών, οι οποίες μπορεί να μην έχουν πάθει ούτε την παραμικρή ρωγμή από τη σεισμική δόνηση. Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr ο ομότιμος καθηγητής Νεοτεκτονικής και Παλαιοσεισμολογίας του τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Παυλίδης, σημειώνοντας ότι τα χαλαρά εδάφη είναι διάσπαρτα στον ελλαδικό χώρο.

«Τα χαλαρά εδάφη μπορεί να είναι αμμώδη ή από άργιλο και σίγουρα υπάρχει σε αυτά νερό. Έπειτα από ένα σεισμό τουλάχιστον μεσαίου μεγέθους, ένα τέτοιο έδαφος μπορεί να συμπεριφερθεί όπως ένα ρευστό και να δημιουργηθεί στην επιφάνεια ένα μικρό ηφαίστειο άμμου. Το αποτέλεσμα είναι να επηρεάζονται τα θεμέλια των οικοδομών και τα κτίσματα, ακόμα κι αν είναι πολύ καλής κατασκευής, μπορεί να γείρουν ή να βυθιστούν. Κάτι τέτοιο είδαμε πρόσφατα στον σεισμό της Αλβανίας. Μία εξαιρετική μελέτη και καταγραφή για το θέμα έκανε ο πρώην μεταπτυχιακός μου φοιτητής και σήμερα επίκουρος καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Γιώργος Παπαθανασίου», σημειώνει στο ethnos.gr ο κ. Παυλίδης.

Επιρρεπή σημεία

Κατά τον ομότιμο καθηγητή του ΑΠΘ, χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η πόλη της Λάρισας, αφού μέσα στον οικοδομικό ιστό υπάρχουν αρκετά χαλαρά εδάφη, που μπορούν μετά τον σεισμό να προκαλέσουν φαινόμενα ρευστοποίησης. Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζει και η ευρύτερη περιοχή γύρω από τον Πηνειό ποταμό.

Στον νομό Θεσσαλονίκης περιοχή με πολλά χαλαρά εδάφη είναι αυτή της λεκάνης του Ανθεμούντα και κυρίως η περιοχή της Μίκρας που βρίσκεται κοντά στον Θερμαϊκό κόλπο. Σε αυτήν βρίσκεται σήμερα το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, το οποίο παρουσιάζει έντονη κίνηση καθημερινά.

Πολλά χαλαρά εδάφη εντοπίζονται στις παραθαλάσσιες εκτάσεις της νότιας πλευράς του Κορινθιακού κόλπου και κυρίως γύρω από το Αίγιο, καθώς και σε αυτές του Πατραϊκού κόλπου, στην ευρύτερη περιοχή της Ανδραβίδας και δυτικά της Πάτρας. Στην Αττική πολλά χαλαρά εδάφη εντοπίζονται στις περιοχές της Μάνδρας και της Ελευσίνας, καθώς και στην Κινέτα, ενώ επικίνδυνη περιοχή στο Νότιο Ευβοϊκό κόλπο είναι αυτή της Σκάλας Ωρωπού.

Σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Ελλάδα, περιοχή με πολλά χαλαρά εδάφη είναι αυτή του Πολύμυλου Κοζάνης, ενώ αντίστοιχα φαινόμενα εντοπίζονται και σε διάφορες περιοχές γύρω από τα σημεία που διέρχεται ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΡ. Η επιστημονική ομάδα του κ. Παυλίδη μελέτησε για γεωλογικά φαινόμενα ολόκληρη την περιοχή που περνάει σήμερα ο ΤΑΡ, πριν αυτός κατασκευαστεί, από τον Έβρο μέχρι την Αδριατική. Αρκετά χαλαρά εδάφη εντόπισε η ομάδα στην περιοχή των Φιλίππων και των Κρηνίδων Καβάλας, καθώς και στις παραποτάμιες περιοχές του Αξιού, του Στρυμόνα και του Νέστου. Να σημειωθεί ότι κατά τον κ. Παυλίδη περίπου το 10% των εδαφών, από τα οποία διέρχεται σήμερα ο ΤΑΡ, χαρακτηρίζονται ως χαλαρά και μπορούν να παρουσιάσουν φαινόμενα ρευστοποίησης.

«Τόσο στην περιοχή γύρω από τον ΤΑΡ, όσο και σε αυτήν πριν κατασκευαστεί η Εγνατία Οδός, έγιναν ολοκληρωμένες μελέτες εδαφών, ρηγμάτων, πρανών κτλ. Μάλιστα, η Εγνατία Οδός κατασκευάστηκε με τις καλύτερες προδιαγραφές οδοποιίας, οι οποίες είναι από τις καλύτερες στον κόσμο», σημειώνει ο κ. Παυλίδης.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share