Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Νόμος του κράτους στη Βρετανία το Brexit! Υπέγραψε η Βασίλισσα Ελισάβετ!

Είναι επίσημο!

23 Ιανουαρίου 2020 18:21
Νόμος του κράτους στη Βρετανία το Brexit! Υπέγραψε η Βασίλισσα Ελισάβετ!

Η Μεγάλη Βρετανία μπορεί να αποχωρεί σε οκτώ ημέρες οριστικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά το σχετικό ανακοινωθέν της 17ης Οκτωβρίου 2019, αλλά η συμφωνία για το Brexit έγινε ήδη νόμος του κράτους με την υπογραφή της Βασίλισσας Ελισάβετ, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

«Η Μεγαλειότητά της η βασίλισσα έδωσε τη βασιλική έγκριση» στο κείμενο που καθορίζει τους όρους του «διαζυγίου», μετά από έναν ταραχώδη «γάμο» 47 ετών με την ΕΕ, ανακοίνωσε ο υπουργός Στιβ Μπάρκλεϊ, που είναι αρμόδιος για το Brexit. Με τον τρόπο αυτό η χώρα «θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου», πρόσθεσε, στην ανάρτησή του στο Twitter.

Η Συμφωνία Αποχώρησης θα πρέπει να επικυρωθεί επίσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάτι που αναμένεται να γίνει στις 29 Ιανουαρίου. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνει έτσι η πρώτη χώρα που αποχωρεί από την ΕΕ, στις 23.00 (ώρα Λονδίνου και GMT) της 31ης Ιανουαρίου.

Το κείμενο είχε εγκριθεί την Τετάρτη από τη Βουλή των Κοινοτήτων, προς μεγάλη ικανοποίηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον. «Μερικές φορές είχαμε την εντύπωση ότι δεν θα περνούσαμε ποτέ τη γραμμή του τερματισμού του Brexit, όμως το κάναμε. Μπορούμε τώρα να ξεχάσουμε τις πίκρες και τον διχασμό των τριών τελευταίων ετών και να επικεντρωθούμε στην υλοποίηση ενός φωτεινού μέλλοντος», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Προτεραιότητα της κυβέρνησης το Brexit μέχρι 31 Οκτωβρίου! (Video)

Προτεραιότητα της κυβέρνησης Τζόνσον είναι το Brexit μέχρι 31 Οκτωβρίου ανακοίνωσε η Βασίλισσα Ελισάβετ! Η δήλωση έγινε τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας συμφωνίας βρίσκονται στην τελευταία ευθεία.

«Η προτεραιότητα της κυβέρνησής μου ήταν πάντα να εξασφαλισθεί μια έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου. Η κυβέρνησή μου προβλέπει να εργασθεί για τη δημιουργία μιας νέας σύμπραξης με την Ευρωπαϊκή Ένωση στη βάση των ελεύθερων συναλλαγών και μιας φιλικής συνεργασίας», δήλωσε η 93χρονη βασίλισσα, η οποία έγινε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού όπως το θέλει η παράδοση κατά την έναρξη της συνόδου του Κοινοβουλίου. Με συντεταγμένο τρόπο θα γίνει το Brexit δήλωσε η Μέρκελ!

Η αποκαλούμενη Ομιλία της Βασίλισσας (Queen's Speech) χρησιμεύει για να αναφερθούν όλα τα νομοσχέδια που η κυβέρνηση θέλει να φέρει προς ψήφιση την ερχόμενη χρονιά. Η εν λόγω ομιλία συντάσσεται από την κυβέρνηση και εκφωνείται από την βασίλισσα.

Με το Brexit, όμως, επί ξυρού ακμής πριν από μια εβδομάδα κρίσιμων συνομιλιών και τη διεξαγωγή εκλογών πιθανή στο εγγύς μέλλον, αντίπαλα κόμματα επισημαίνουν πως ο Τζόνσον παραβιάζει την πολιτική ουδετερότητα της βασίλισσας καθώς της ζητεί να παρουσιάσει την προεκλογική του ατζέντα.

Δείτε το βίντεο στο Athensmagazine.gr:

Βασίλισσα Ελισάβετ: Τι απαντά για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα;

Η βασίλισσα Ελισάβετ αντιδρά για πρώτη φορά στο θέμα διεκδίκησης των Γλυπτών του Παρθενώνα, απαντώντας σε μία επιστολή που έλαβε και η οποία την καλεί να τοποθετηθεί πάνω στο θέμα.

Δείτε επίσης: Προκόπης Παυλόπουλος: "Το Βρετανικό Μουσείο φέρεται ως κοινός κλεπταποδόχος"

Η βασίλισσα Ελισάβετ κλήθηκε, μέσω του γραφείου της, να απαντήσει σε επιστολή πολίτη της Αυστραλίας που την καλούσε να τοποθετηθεί στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα.

Η επιστολή για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και η απάντηση της Ελισάβετ

Ουσιαστικά αυτή είναι η πρώτη καταγεγραμμένη αντίδραση της βασίλισσας Ελισάβετ για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα που έρχεται στο φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ έστειλαν, εξ ονόματος της βασίλισσας της Αγγλίας, επιστολή σε μία Αυστραλή, η οποία είχε γράψει γράμμα στην Ελισάβετ, ζητώντας της να μεσολαβήσει για να επιστραφούν στην Αθήνα τα Γλυπτά που απέσπασε ο Ελγιν από την Ακρόπολη.

Συγκεκριμένα, την 1η Αυγούστου η Μέρι Ντροστ από τη Μελβούρνη είχε γράψει στη βασίλισσα στης Βρετανίας ζητώντας της να συμβάλει στον επαναπατρισμό των Γλυπτών. «Μεγαλειοτάτη, ομιλώ εξ ονόματος της ελληνικής κοινότητας στη Μελβούρνη, η οποία σας απευθύνει έκκληση να δρομολογήσετε την επιστροφή των "Ελγινείων" Μαρμάρων στην Ελλάδα, εκεί όπου ανήκουν», σημειώνεται στην επιστολή, η οποία καταλήγει με ειδική αναφορά στην ελληνική καταγωγή του πρίγκιπα Φιλίππου, συζύγου της Ελισάβετ. «Είμαι σίγουρη ότι ο δούκας του Εδιμβούργου θα συμφωνούσε».

«Δεν μπορεί να επέμβει η βασίλισσα στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα»

Τρεις εβδομάδες αργότερα, στις 21 Αυγούστου, το παλάτι του Μπάκιγχαμ απάντησε στη Μέρι Ντροστ. Η επιστολή υπογράφεται από την αξιωματούχο των ανακτόρων Τζένι Βάιν, υπεύθυνη για την αλληλογραφία της Ελισάβετ. «Αγαπητή κυρία Ντροστ, η βασίλισσα μου ζήτησε να σας ευχαριστήσω για την επιστολή σας. Η Αυτής Μεγαλειότης έλαβε προσεκτικά υπόψη τις απόψεις που εκφράζετε σχετικά με τα "Ελγίνεια" Μάρμαρα. Οφείλω να σας εξηγήσω ωστόσο ότι, ως συνταγματικός μονάρχης, η βασίλισσα ενεργεί με βάση τις συμβουλές των υπουργών της και παραμένει αυστηρώς ουδέτερη σε πολιτικά ζητήματα», αναφέρει το παλάτι, καταλήγοντας: «Επομένως αυτό που ζητάτε, την επιστροφή των Γλυπτών, δεν αποτελεί ζήτημα στο οποίο μπορεί η Αυτής Μεγαλειότης θα μπορούσε να επέμβει».

«Ήμουν σίγουρη ότι η Ελισάβετ θα έδειχνε ενδιαφέρον γιατί ο σύζυγός της έχει ελληνικές ρίζες»

«Γνώριζα, ασφαλώς, ότι η βασίλισσα δεν μπορεί να κάνει κάτι. Το ζήτημα αυτό δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές της. Ωστόσο, η επιστολή που έλαβα δείχνει ότι ενδιαφέρεται σίγουρα για το θέμα, όπως είμαι βέβαιη ότι ενδιαφέρεται και ο σύζυγός της», δήλωσε στα «Νέα» η Μέρι Ντροστ.

Εξηγώντας γιατί αποφάσισε να στείλει επιστολή στη βασίλισσα, είπε: «Συμπάσχω με τους Έλληνες και την επιθυμία τους να δουν τα Γλυπτά ξανά εκεί που ανήκουν. Ήμουν σίγουρη ότι η Ελισάβετ θα έδειχνε ενδιαφέρον ο γιατί σύζυγός της έχει ελληνικές ρίζες».

Λίγες μέρες μετά την αποστολή της επιστολής η Ντροστ πήγε στο Λονδίνο και επισκέφθηκε δύο φορές το Βρετανικό Μουσείο. Εκεί, όπως υποστηρίζει, έπιασε κουβέντα με έναν φύλακα ο οποίος της είπε ότι «όταν ο δούκας του Εδιμβούργου επισκέφθηκε το μουσείο, σχολίασε ότι τα Γλυπτά λειτουργούν ως πρεσβευτές της Ελλάδας». «Οι πρεσβευτές εκπροσωπούν τη χώρα τους στο εξωτερικό. Στο τέλος όμως πάντα γυρνούν στην πατρίδα τους», σχολίασε η Ντροστ.

Το ίδιο αίτημα απηύθυνε και στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Σε αντίθεση όμως με τη βασίλισσα Ελισάβετ, ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος πρόσφατα συνομίλησε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την επανένωση των Γλυπτών, μέχρι σήμερα δεν έχει απαντήσει στην επιστολή της Μέρι Ντροστ.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share