Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Επέστρεψαν στην Ελλάδα οι πέντε ναυτικοί που ήταν όμηροι στο Καμερούν! (video)

Χαμόγελα ξανά!

23 Ιανουαρίου 2020 16:41
Επέστρεψαν στην Ελλάδα οι πέντε ναυτικοί που ήταν όμηροι στο Καμερούν! (video)

Μια εξαιρετικά ευχάριστη είδηση έρχεται από το «Ελ. Βενιζένος», όπου έφτασαν πριν από λίγη ώρα οι πέντε Έλληνες ναυτικοί, που βρίσκονταν ως όμηροι στο Καμερούν.

Μετά την απελευθέρωσή τους από τους πειρατές, οι οποίοι τους κρατούσαν ομήρους για 24 ημέρες, η δημοσίευση του Γιάννη Πλακιωτή επανέφερε τα χαμόγελα στις οικογένειές τους.

Πρόκειται για τον 45χρονο πλοίαρχο του πλοίου, τον 26χρονο ανθυποπλοίαρχο, τον 38χρονο δεύτερο μηχανικό και δύο δόκιμους 20 και 21 ετών του υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιου 'HAPPY LADY'' Ν.Π. 12183, οι οποίοι επιστρέφουν στα πάτρια εδάφη και στα σπίτια τους, σώοι και αβλαβείς.

Σοκάρουν τα λόγια του Έλληνα ναυτικού για την ομηρία του! "Τρώγαμε ίσα για να επιβιώσουμε"!

Για την τραυματική του εμπειρία και όσα βίωσε μετά την απαγωγή του μίλησε στον υπουργό Ναυτιλίας κ. Γιάννη Πλακιωτάκη ο Έλληνας ναυτικός Δημήτρης Γκιάτης ο οποίος έζησε μια απίστευτη περιπέτεια όταν πιάστηκε όμηρος στο Τόνγκο από πειρατές και τελικά απελευθερώθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2019 μαζί με τους άλλους δυο συναδέλφους του.

Όπως είπε, στον υπουργό, το ελληνόκτητο πλοίο “Elka Aristotle”, βρισκόταν αγκυροβολημένο ανοιχτά του λιμανιού Λόμε, στο Τόγκο, συνολικά τρεις με τέσσερις μήνες. Μάλιστα, είχε αναφέρει και πώς ακριβώς έγινεη αρπαγή του. «Η επίθεση έγινε στις 2 τα ξημερώματα. Κοιμόμουν. Άκουσα έναν χτύπο στην πόρτα και την άνοιξα. Υπέθεσα ότι είχαμε πρόβλημα με το ρεύμα, γι’ αυτό άνοιξα… Είδαν έναν άνθρωπο να με σημαδεύει με όπλο στο κεφάλι. Εκείνη την ώρα δεν σκέφτεσαι. Ήμουν πολύ φοβισμένος».

Ο ίδιος και οι άλλοι τρεις όμηροι ναυτικοί έμειναν για τέσσερις ημέρες σε μία ακυβέρνητη βάρκα, στον κόλπο της Γουινέας, που ήταν περικυκλωμένη από καρχαρίες.

«Μας έβαλαν σε μία ξύλινη βάρκα που είχε μία μηχανή. Δεν υπήρχαν σωσίβια. Επέβαιναν εννέα πειρατές με βαρύ οπλισμό και εμείς οι τέσσερις. Ήμασταν τέσσερις μέρες στη θάλασσα. Την πρώτη μέρα ταξιδεύαμε κανονικά, γιατί είχαμε πετρέλαιο για να κινηθεί η μηχανή. Μας είπαν να μην φοβόμαστε, γιατί το κάνουν για να πάρουν μόνο χρήματα. Τη δεύτερη μέρα μείναμε από καύσιμα. Δυσκολευτήκαμε πάρα πολύ γιατί δεν είχαμε τροφή και νερό, κάναμε την ανάγκη μας στην θάλασσα. Τέντωσαν το πανί για να πηγαίνουμε με τον αέρα και να φτάσουμε στην ακτή» περιέγραψε.

«Όλες τις μέρες που ήμασταν εκεί, κάναμε προσευχές, ανεξαρτήτως θρησκείας. Ήμασταν σε άθλια κατάσταση. Έπαιρνα δύναμη. Χάρη στην προσευχή, προσπάθησα και επέζησα» αποκάλυψε ο 20χρονος ναυτικός ο οποίος δεν μπόρεσε να συγκρατηθεί όταν αναφέρθηκε στον τέταρτο όμηρο ναυτικό από τις Φιλιππίνες, ο οποίος νόσησε από μαλάρια, και «πέθανε στα χέρια μας».

Ο 20χρονος μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό είπε στο protothema.gr

«Συναντήθηκα σήμερα με τον υπουργό, μου έδωσε τις ευχές του και μιλήσαμε για την περιπέτεια μου. Ήταν μια δύσκολη περιπέτεια για εμένα. Αυτό που έκανα ήταν να επιβιώσω και δόξα το θεό είμαι καλά. Οι συνθήκες ήταν πολυ δύσκολες και εύχομαι να μην το ζήσει ποτέ κανείς αυτό. Το φαγητό δεν ήταν καλό και τρώγαμε ίσα για να επιβιώσουμε. Κοιμόμασταν πάνω στις ρίζες των δέντρων γιατί κάτω ήταν βάλτος». Ο δόκιμος μηχανικός θέλησε να στείλει και ένα μήνυμα στους συγγενείς ναυτικών που έχουν απαχθεί από πειρατές: «Για τις οικογένειες των απαχθέντων το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι να προσεύχονται για τα παιδιά τους, γιατί εμένα με έσωσε η πίστη μου στον θεό».

Οι δραματικές ώρες του 20χρονου ναυτικού που είχε κρατηθεί όμηρος από πειρατές στο Τόγκο: «Έτσι με άρπαξαν! Πώς επέζησα...»

Τις δραματικές ώρες αφηγήθηκε ο 20χρονος Έλληνας ναυτικός Δημήτρης Γκιάτης, στη διάρκεια αυτών των 40 ημερών που είχε κρατηθεί όμηρος από πειρατές στο Τόγκο. Ενώ, το θρίλερ συνεχίζεται με την απαγωγή των 5 Ελλήνων ναυτικών από πειρατές στο Καμερούν!

Ο ίδιος βρέθηκε σήμερα καλεσμένος στην εκπομπή «Μαζί σου» της Τατιάνας Στεφανίδου και περιέγραψε τις δραματικές ώρες που βίωσε στη ζούγκλα της Αφρικής.

Ο άτυχος ναυτικός διηγήθηκε πώς έπεσε αιχμάλωτος των πειρατών την ώρα που το ελληνόκτητο πλοίο «Elka Aristotle», βρισκόταν αγκυροβολημένο ανοιχτά του λιμανιού Λόμε, στο Τόγκο.

«Η επίθεση έγινε στις 2 τα ξημερώματα. Κοιμόμουν. Άκουσα έναν χτύπο στην πόρτα και την άνοιξα. Υπέθεσα ότι είχαμε πρόβλημα με το ρεύμα, γι’ αυτό άνοιξα… Είδαν έναν άνθρωπο να με σημαδεύει με όπλο στο κεφάλι. Εκείνη την ώρα δεν σκέφτεσαι. Ήμουν πολύ φοβισμένος», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος και οι άλλοι τρεις όμηροι ναυτικοί έμειναν για τέσσερις ημέρες σε μία ακυβέρνητη βάρκα, στον κόλπο της Γουινέας, που ήταν περικυκλωμένη από καρχαρίες.

«Μας έβαλαν σε μία ξύλινη βάρκα που είχε μία μηχανή. Δεν υπήρχαν σωσίβια. Επέβαιναν εννέα πειρατές με βαρύ οπλισμό και εμείς οι τέσσερις. Ήμασταν τέσσερις μέρες στη θάλασσα. Την πρώτη μέρα ταξιδεύαμε κανονικά, γιατί είχαμε πετρέλαιο για να κινηθεί η μηχανή. Μας είπαν να μην φοβόμαστε, γιατί το κάνουν για να πάρουν μόνο χρήματα. Τη δεύτερη μέρα μείναμε από καύσιμα. Δυσκολευτήκαμε πάρα πολύ γιατί δεν είχαμε τροφή και νερό, κάναμε την ανάγκη μας στην θάλασσα. Τέντωσαν το πανί για να πηγαίνουμε με τον αέρα και να φτάσουμε στην ακτή», περιέγραψε.

«Όλες τις μέρες που ήμασταν εκεί, κάναμε προσευχές, ανεξαρτήτως θρησκείας. Ήμασταν σε άθλια κατάσταση. Έπαιρνα δύναμη. Χάρη στην προσευχή, προσπάθησα και επέζησα» αποκάλυψε ο 20χρονος ναυτικός, ο οποίος δεν μπόρεσε να συγκρατηθεί όταν αναφέρθηκε στον τέταρτο όμηρο ναυτικό από τις Φιλιππίνες, ο οποίος νόσησε από μαλάρια, και όπως είπε χαρακτηριστικά «πέθανε στα χέρια μας».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share