Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κύπρος: Ταυτοποιήθηκαν οστά Έλληνα αξιωματικού από το 1974!

Διαδικασίες για παράδοσή τους στην οικογένεια του!

22 Ιανουαρίου 2020 19:55
Κύπρος: Ταυτοποιήθηκαν οστά Έλληνα αξιωματικού από το 1974!

Πριν από περίπου μία εβδομάδα το ειδικό κέντρο ελέγχου DNA των ΗΠΑ, στο οποίο είχαν σταλεί οστά που βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στα κατεχόμενα, ενημέρωσε τις κυπριακές αρχές για τη ταυτότητα 6 αγνοουμένων. Ένας από αυτούς ήταν και ο διοικητής της 33 Μοίρας Καταδρομών Ταγματάρχης Γεώργιος Κατσάνης που έπεσε νεκρός το 1974, στην Κύπρο.

Οι κυπριακές αρχές ενημέρωσαν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην Ελλάδα το οποίο με τη σειρά του ενημέρωσε την οικογένεια (σύζυγο και κόρες) του Γεώργιου Κατσάνη. Αναμένεται πως σύντομα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για παράδοση των οστών στην οικογένεια και μεταφορά για ταφή στην Ελλάδα, ενδεχομένως στις Σέρρες από όπου καταγόταν ο αξιωματικός. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, προχωρά στις κυρώσεις στην Τουρκία για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ!

Ο Γεώργιος Κατσάνης είχε σκοτωθεί στις 21 Ιουλίου 1974 από σφαίρα Τούρκου ελεύθερου σκοπευτή σε μάχη στην περιοχή του κάστρου του Αγίου Ιλαρίωνα.

Ο Γεώργιος Κατσάνης γεννήθηκε το 1934 στο Σιδηρόκαστρο, φοίτησε στο 3ο Γυμνάσιο Αρρένων και σε ηλικία 14 ετών εντάχθηκε στο τμήμα στίβου του Ηρακλή.

Διακρίθηκε στα 100μ., τα 200μ., τη σκυταλοδρομία (κατά κύριο λόγο) και το μήκος, προτού εισαχθεί στη Σχολή Ευελπίδων το 1952 και το Σώμα Καταδρομών το 1956.

Σύμφωνα με την κόρη του, είχε κινδυνεύσει σοβαρά να χάσει δύο φορές τη ζωή του σε αγώνες στο Παναθηναϊκό Στάδιο και το Καυτανζόγλειο.

Ισπανία: Στους 8 οι νεκροί από την φονική καταιγίδα «Γκλόρια»! (video)

Η Ισπανία συνεχίζει να μαστίζεται από την καταιγίδα Γκλόρια, που έχει πλήξει κυρίως το ανατολικό κομμάτι της χώρας, με τους νεκρούς από 6 να έχουν αυξηθεί πια σε 8.

Τα χειρότερα ελπίζουν οι Αρχές να έχουν περάσει, με την καταιγίδα ταχύτητας 144 χλμ/ώρα που προκάλεσε κύματα ύψους 13.5 μέτρων να αρχίζει να υποχωρεί, αφού άφησε πίσω της εστίες 200.000 ανθρώπων χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, κατέστρεψε καλλιέργειες στο δέλτα του ποταμού Έβρου και έθεσε σε κατάσταση συναγερμού 36 επαρχίες.

Τρεις άνθρωποι, όμως, παραμένουν αγνοούμενοι τέσσερις ημέρες μετά το καταστροφικό πέρασμα της Γκλόρια, με κύρια χαρακτηριστικά τις καταρρακτώδεις βροχές και τις σφοδρές χιονοπτώσεις. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης, μεταξύ των αγνοουμένων περιλαμβάνονται ένας 25χρονος Βρετανός στο νησί της Ίμπιζα και ένας άνδρας που έπεσε στη θάλασσα, ενώ προσπαθούσε να δέσει τη βάρκα του στο λιμάνι Παλαμός.

Η Γκλόρια είναι η χειρότερη καταιγίδα από το 2003 «και πιθανόν αυτού του αιώνα», δήλωσε στο τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο BETEVE ο Ντάνι Παλάθιος, ο επικεφαλής των υπηρεσιών ακτογραμμής για τη Βαρκελώνη.

Η ισπανική αστυνομία γνωστοποίησε ότι βρήκε το πτώμα ενός ανθρώπου σε ποταμό στο Αλικάντε, ενώ μια πηγή των υπηρεσιών διάσωσης ανέφερε ότι άλλος ένας άνθρωπος σκοτώθηκε κατά την κατάρρευση κτιρίου στο γειτονικό Αλκόι, πιθανόν εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχών.

Ένας άνδρας, που εργαζόταν σε θερμοκήπιο, έχασε τη ζωή του από τη χαλαζόπτωση που έπληξε την κατασκευή, είπε στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE ένας δήμαρχος στην επαρχία Αλμέρια, ενώ οι αρχές στην επαρχία της Βαλένθια πιστεύουν πως στο τσουχτερό κρύο οφείλεται ο θάνατος ενός άστεγου.

Η θάλασσα έφθασε στο δέλτα του Έβρου πλημμυρίζοντας χιλιάδες στρέμματα ορυζώνων.

«Δεν μπορούμε να θυμηθούμε τίποτα παρόμοιο να έχει ποτέ συμβεί» δήλωσε ο δήμαρχος Λουίθ Σόλερ στο ραδιοφωνικό δίκτυο Cadena Ser.

«Είναι τραγικό να βλέπεις πώς ο ποταμός υπερχείλισε και η θάλασσα ταξίδεψε σε απόσταση χιλιομέτρων στην ενδοχώρα».

Τα κύματα στις δυτικές ακτές της χώρας έφθασαν στο ύψος ρεκόρ των 13,5 μέτρων, έγινε γνωστό από τις αρχές, πλημμυρίζοντας συνοικίες και εισβάλλοντας στα καταστήματα.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ διατύπωσε, σε μήνυμά του στο Twitter, τη «στήριξη και αλληλεγγύη του για τις οικογένειες των θυμάτων της καταιγίδας Γκλόρια και όσων υπέστησαν τις ολέθριες συνέπειές της».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share