Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Εξαπλώνεται κι άλλο ο φονικός ιός! 17 νεκροί - Πάνω από 400 κρούσματα!

Χάος!

22 Ιανουαρίου 2020 18:30
Εξαπλώνεται κι άλλο ο φονικός ιός! 17 νεκροί - Πάνω από 400 κρούσματα!

Η εξάπλωση του φονικού κοροναϊού δε σταματά, αφού στους 17 ανέρχονται πια οι νεκροί και η κατάσταση εμπνέει παγκόσμια ανησυχία, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να βρίσκονται στα 444 αυτή τη στιγμή.

Δεν είναι μόνο η Κίνα και οι ΗΠΑ, που έχουν σημάνει συναγερμό, αλλά στην Ευρώπη επίσης αρχίζουν να λαμβάνουν μέτρα, με την Ελλάδα να βρίσκεται σε επιφυλακή. Η Ρωσία, από τη δική της πλευρά, δημιουργεί εμβόλιο εναντίον του ιού.

Θέμα χρόνου η εμφάνιση κρουσμάτων στην Ευρώπη

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να εμφανιστούν στην Ευρώπη κρούσματα του κοροναϊού που έχει προκαλέσει πανικό στην ασιατική ήπειρο κι έντονο εκνευρισμό στον πλανήτη αφήνουν διακεκριμένοι ιολόγοι και κρατούν «μικρό καλάθι» σχετικά με την ενημέρωση του αριθμού των κρουσμάτων από το Πεκίνο.

Με τον αριθμό των θυμάτων να έχει ανέλθει στους εννέα, τους ασθενείς να φθάνουν τους 440 και τα πιθανά κρούσματα να αυξάνονται αλματωδώς, οι ειδικοί υπενθυμίζουν την προσπάθεια συγκάλυψης από πλευράς Πεκίνου των πραγματικών διαστάσεων που είχε λάβει η πανδημία του SARS το 2002 και το 2003.

Για το λόγο αυτό, εφιστούν επαγρύπνηση σε συνδυασμό με την υιοθέτηση των απαραίτητων προληπτικών μέτρων για την δημόσια υγεία.

Χθες, ένας άνθρωπος στο Σιάτλ των ΗΠΑ διαγνώστηκε με τον νέο κοροναϊό που ξεκίνησε από την πόλη Βουχάν της Κίνας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών (CDC).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, ο ασθενής είναι ταξιδιώτης από την Κίνα.

Παίρνει προληπτικά μέτρα η Τουρκία - Ξεχωριστό χώρο υποδοχής δημιουργούν οι Βρετανοί στο Χίθροου

Η Τουρκία έχει ετοιμάσει θερμικές κάμερες και έχει λάβει και άλλα προληπτικά μέτρα κατά της διάδοσης του νέου κοροναϊού, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν κρούσματα ούτε ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κoτζά.

Το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης είναι ένας σημαντικός διεθνής κόμβος, καθώς από αυτό πέρασαν περισσότεροι από 50 εκατομμύρια επιβάτες πέρυσι και η αεροπορική εταιρία Turkish Airlines πραγματοποιεί καθημερινά απευθείας πτήσεις με προορισμό την Κίνα, περιλαμβανομένου του Πεκίνου, της Σανγκάης και της Γκουανγκτζόου.

Στο μεταξύ, ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς δήλωσε σήμερα ότι το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου θα δημιουργήσει ξεχωριστούς χώρους για τους επιβάτες που φθάνουν από περιοχές που έχουν πληγεί από τον νέο κοροναϊό της Κίνας.

Το Χίθρουου είναι το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Ευρώπης και, αν και ο κίνδυνος για τον πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει ακόμη χαμηλός, τουλάχιστον 200.000 επιβάτες διέρχονται από αυτό κάθε μέρα -- σήμερα 17 πτήσεις φθάνουν στο Χίθροου από την Κίνα.

Η επιδημία ξεκίνησε από την Βουχάν της κεντρικής Κίνας εξαπλώθηκε με κρούσματα να έχουν καταγραφεί επίσης στο Πεκίνο, τη Σαγκάη, τη Νότια Κορέα, την Ταϊλάνδη και την Ιαπωνία.

Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel»,, ο νέος κοροναιός αναμένεται να εξαπλωθεί και σε άλλες ηπείρους κι είναι θέμα χρόνου να κτυπήσει την... πόρτα της Ευρώπης.

Την ώρα που ο πλανήτης λαμβάνει έκτακτα μέτρα για να θωρακιστεί από τον νέο ιό, o oποίος μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και μπορεί να μεταλλαχθεί, οι υγειονομικές αρχές της διεθνούς κοινότητας εμφανίζονται επιφυλακτικές απέναντι στην ενημέρωση από το Πεκίνο.

Ύποπτο κρούσμα και στη Ρωσία

Επιβάτης αεροσκάφους το οποίο είχε αναχωρήσει από την Σαγκάη και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Πούλκοβο της Αγίας Πετρούπολης διακομίσθηκε σε νοσοκομείο της πόλης με την υποψία ότι είναι φορέας του νέου κοροναϊού που εξαπλώνεται στην Κίνα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του αναπληρωτή κυβερνήτη της πόλης Άννα Μιτιάνινα.

«Ο ασθενής, ο οποίος διακομίσθηκε στο (νοσοκομείο λοιμωδών νόσων) Μπότκινο, έφθασε με πτήση από την Σαγκάη και υπήρξε υποψία ότι είχε προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό. Περαιτέρω συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν με βάση τις αναλύσεις που θα γίνουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Σε συναγερμό και οι ελληνικές αρχές

Σε διαρκή επαγρύπνηση βρίσκεται ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Ο ΕΟΔΥ πραγματοποίησε σύσκεψη για το ζήτημα, ενώ αντίστοιχη σύσκεψη είχε πραγματοποιηθεί την προηγούμενη εβδομάδα.

Ιδιαίτερη μέριμνα υπάρχει στους ελέγχους της ετοιμότητας των υγειονομικών μονάδων. Παράλληλα, έχουν εκδοθεί οδηγίες για πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Κίνα ή έρχονται από εκεί.

Οι συστάσεις προς τους ταξιδιώτες

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, δεν υπάρχουν περιορισμοί προς το παρόν, σε σχέση με ταξίδια ή συστάσεις για έλεγχο στις πύλες εισόδου.

Αν ένας επιβάτης σε αεροσκάφος ή σε πλοίο που αναχώρησε από την πόλη Βουχάν εμφανίσει συμπτώματα οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού, συνιστάται η καταγραφή της κατάστασης της υγείας του σύμφωνα με τη Γενική Δήλωση Αεροσκαφών (παράρτημα 9, Διεθνής Υγειονομικός Κανονισμός) ή τη Ναυτιλιακή Δήλωση Υγείας (Παράρτημα 8, Διεθνής Υγειονομικός Κανονισμός) και η υποβολή της στις υγειονομικές αρχές των πυλών εισόδου όταν απαιτηθεί.

Αν ένας ταξιδιώτης νοσήσει κατά τη διάρκεια της πτήσης, στο αεροπλάνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί το δελτίο εντοπισμού επιβάτη (passenger locator form). Το συγκεκριμένο δελτίο είναι χρήσιμο για τη συλλογή πληροφοριών των επαφών των επιβατών με συμπτώματα, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ενδεχόμενη διερεύνηση και παρακολούθηση, αν χρειαστεί. Επίσης, οι επιβάτες χρειάζεται να ενημερώνονται για την άμεση αναφορά τυχόν συμπτωμάτων κατά την διάρκεια της πτήσης. Το πλήρωμα του αεροσκάφους θα πρέπει να εφαρμόσει το επιχειρησιακό σχέδιο που συστήνει η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) σχετικά με την διαχείριση ύποπτου κρούσματος λοιμώδους νοσήματος στο αεροσκάφος.

Στους ταξιδιώτες συστήνονται τα εξής:

Αν ταξιδεύετε προς την πόλη Βουχάν συνιστάται :

* Να αποφύγετε την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρευμένο κρέας).

* Να αποφύγετε την επαφή με ασθενείς.

* Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.

Αν επιστρέφετε από την πόλη Βουχάν και εμφανίζετε συμπτώματα συνιστάται :

* Να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας.

* Να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα.

* Να αποφύγετε να ταξιδέψετε ενώ έχετε συμπτώματα.

* Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share