Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Τουρκία: Το Γιαβούζ άρχισε γεώτρηση νότια της Κύπρου!

"Έχουμε δικαιώματα ως συνιδιοκτήτες..."

19 Ιανουαρίου 2020 12:35
Τουρκία: Το Γιαβούζ άρχισε γεώτρηση νότια της Κύπρου!

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και μεταδίδει η «Yeni Safak», το σκάφος «Yavuz» μεταφέρθηκε σε θαλάσσια περιοχή στο νότιο τμήμα της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσοϊ, τόνισε: «Το πλοίο "Yavuz" έφτασε την περασμένη Παρασκευή (17/1) στην περιοχή άδειας G, στο νότιο τμήμα του νησιού, για να πραγματοποιήσει την τρίτη δραστηριότητα γεώτρησής του στην Ανατολική Μεσόγειο». «Οι Τουρκοκύπριοι έχουν επίσης δικαιώματα ως συνιδιοκτήτης του νησιού» πρόσθεσε. Οι προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο δεν έχουν σταματημό, ενώ καταγράφηκε περιστατικό, σύμφωνα με το οποίο έβγαλαν όπλο σε Έλληνες ψαράδες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ακσοϊ δήλωσε ότι η πρόταση των τουρκοκυπριακών αρχών για τη δίκαιη κατανομή των πόρων και των εσόδων των υδρογονανθράκων, που υποβλήθηκε στις 13 Ιουλίου 2019, εξακολουθεί να ισχύει και αποτελεί σημαντική ευκαιρία για επίλυση.

«Η ΕΕ από το 2003 σιωπά για την καταπάτηση των δικαιωμάτων της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε καμία δήλωσή της δεν έχει απευθυνθεί στους Τουρκοκύπριους, ενώ αγνοεί τα δικαιώματά τπυς. Κανένας δεν πρέπει να αμφιβάλει ότι θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στον Νότο του νησιού» συνέχισε προκλητικά ο Ακσοϊ, χωρίς, βέβαια, να αναφέρει το παραμικρό για τη νομιμότητα των ενεργειών της χώρας του.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΕ ετοιμάζει περικοπές στα κονδύλια που δίνει στην Τουρκία. Τα οικονομικά αυτά μέτρα αφορούν τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Από τα μέτρα αυτά θα εξαιρεθούν η χρηματοδότηση που λαμβάνει η Τουρκία για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό.

Πρόκειται για ποσά που έχει προγραμματισθεί να λάβει η Αγκυρα μέσα στο 2020, στο πλαίσιο της προενταξιακής διαδικασίας. Συνολικά πρόκειται για ένα ποσό 336 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Μπορέλ, όπως σημειώνεται, αιτιολόγησε τη νέα περικοπή με τις «παράνομες, κατά την άποψη της ΕΕ,γεωτρήσεις της Τουρκίας για φυσικό αέριο έξω από τις ακτές της Κύπρου, χώρας-μέλους της ΕΕ και με τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία που άρχισε τον Οκτώβριο».

Τραγωδία στην Τουρκία: Οκτώ νεκροί και επτά αγνοούμενοι σε ναυάγιο!

Ένα ναυάγιο σημειώθηκε ανοιχτά τις Τουρκίας ενός σκάφους που μετέφερε συνολικά 15 μετανάστες με αποτέλεσμα 8 εξ αυτών να βρεθούν νεκροί και οι υπόλοιποι 7 να αγνοούνται. Ωστόσο, ακόμη αναζητούνται διαμερίσματα φιλοξενίας για τους ανήλικους και ασυνόδευτους μετανάστες.

Το ναυτικό δυστύχημα σημειώθηκε τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη, σε απόσταση περίπου οκτώ χιλιομέτρων από την πόλη Φετιγιέ, στη νοτιοδυτική Τουρκία. Άνδρες του λιμενικού που έφτασαν στο σημείο εντόπισαν τα πτώματα πέντε ανδρών και τριών γυναικών. Δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής η εθνικότητα των θυμάτων.

Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό των άλλων επτά επιβατών, η τύχη των οποίων αγνοείται.

Τραγωδία: 57 νεκροί ύστερα από ναυάγιο στην Μαυριτανία!

Μια νέα τραγωδία σημειώθηκε ανοιχτά της Μαυριτανίας όταν ναυάγησε πλοίο με μετανάστες! Δυστυχώς 57 άνθρωποι είναι νεκροί! Πολλοί είναι οι μετανάστες που στην προσπάθεια τους να περάσουν παράνομα τα σύνορα μέσω θαλάσσης έχουν χάσει την ζωή τους, έτσι έγινε και με τους 20 αγνοούμενους στην Ιταλία!

Το ναυάγιο συγκαταλέγεται στα πλέον πολύνεκρα αφότου οι προσπάθειες μεταναστών να φθάσουν στην ευρωπαϊκή επικράτεια διά της συγκεκριμένης οδού μειώθηκαν λόγω της αύξησης των περιπολιών του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος της Ισπανίας στα μέσα της δεκαετίας του 2000.

Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος των μαυριτανικών αρχών για να σχολιάσει τις πληροφορίες που δημοσιοποίησε ο ΔΟΜ.

Την είδηση έκανε γνωστή ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) αργά το βράδυ της Τετάρτης, με την επικεφαλής του, Λάουρα Λουνγκαρότι, να ανακοινώνει πως εργάζεται για να προσφερθούν «οι πρώτες βοήθειες και ιατρική περίθαλψη σε 83 μετανάστες από την Γκάμπια οι οποίοι επέζησαν μετά το ναυάγιο πλοίο κοντά στη μαυριτανική ακτογραμμή».

Εντοπίστηκε ακυβέρνητο πλοίο μεταξύ Λέσβου και Σκύρου!

Εντοπίστηκε ακυβέρνητο πλοίο πλέει μεταξύ Λέσβου και Σκύρου με επιβαίνοντες μετανάστες!

Δείτε επίσης: Χίος: Βρέθηκαν 10 παράνομοι μετανάστες μέσα σε φορτηγό και 5.500 ευρώ!

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Λιμενικό, το σκάφος έχει πάρει κλίση ενώ οι 14 αλλοδαπούς επιβαίνοντες (Ουκρανοί) σε αυτό έχουν ήδη εκπέμψει SOS για εγκατάλειψη.

Μεταναστευτικό: 72 ακόμη πρόσφυγες φτάνουν σήμερα στον λιμάνι του Πειραιά!

Δύο ακόμη πλοία καταφθάνουν στο λιμάνι του Πειραιά από Χίο και Μυτιλήνη μεταφέροντας 72 συνολικά μετανάστες και πρόσφυγες.

Μεταναστευτικό: 76 ακόμη μετανάστες και πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά!

Στις 11:10 αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Blue Star Patmos" με 12 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Λέρο.

Οι μετανάστες και πρόσφυγες αναμένεται να επιβιβαστούν σε λεωφορεία με προορισμό δομές φιλοξενίας.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share