Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στο Μεξικό!

Ακολούθησαν δύο ισχυροί μετασεισμοί!

17 Ιανουαρίου 2020 10:04
Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στο Μεξικό!

Νέος ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ σημειώθηκε στο μακρινό Μεξικό, μετά από εκείνον των 5,2 Ρίχτερ προχτές!

Ο σεισμός έγινε στην νότια Πολιτεία Οαχάκα του Μεξικού, κοντά στο Σαλίνα Κρους, όπως ανακοίνωσε το μεξικανικό εθνικό σεισμολογικό κέντρο. Μάλιστα ήταν τόσο ισχυρός που έγινε αισθητός ακόμη και στην πόλη του Μεξικού, σύμφωνα με το Reuters.

Το μεξικανικό γεωλογικό ινστιτούτο αρχικά είχε την ένταση του σεισμού στα 5,6 Ρίχτερ και αναφέρει πως το επίκεντρό του ήταν 10 χιλιόμετρα νότια του Ιξτεπέκ. Ακολούθησαν δύο πολύ δυνατοί μετασεισμοί μεγέθους 4,9 και 4,3 Ρίχτερ, μέσα σε διάστημα 11 λεπτών. Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς.

Σεισμός στην Ιταλία!

Σεισμός μεγέθους 4,3 Ρίχτερ αναστάτωσε τη νύχτα την Ιταλία.

Ο σεισμός σημειώθηκε μετά τα μεσάνυχτα στη νότια Ιταλία και συγκεκριμένα, 21 χιλιόμετρα βόρεια του Καταντζάρο, στην περιοχή της Καλαβρίας. Το εστιακό βάθος ήταν πολύ χαμηλό, στα 5 χιλιόμετρα και γι’ αυτό προκλήθηκε αναστάτωση, καθώς έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές.

Οπως αναφέρουν τα ιταλικά ΜΜΕ, η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στον κόλπο του Ταράντο, αλλά μέχρι και σε ορισμένες περιοχές της Σικελίας, προκαλώντας αναστάτωση λόγω και του προχωρημένου της ώρας.

Διπλό «χτύπημα» του Εγκέλαδου στα Καλάβρυτα! (photos)

Διπλό «χτύπημα» του Εγκέλαδου είχαμε τα ξημερώματα στα Καλάβρυτα! Με Έλληνα σεισμολόγο να έχει προειδοποιήσει για το ποια είναι τα πιο επικίνδυνα εδάφη στον ελλαδικό χώρο!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό - Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC), ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε στις 00:35 και είχε μέγεθος τα 3,7 Ρίχτερ.

Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 12 χλμ.

Ο δεύτερος χρονικά σεισμός σημειώθηκε στις 03:49 και είχε μέγεθος τα 3,8 Ρίχτερ.

Το εστιακό βάθος του σεισμού, σύμφωνα με την εκτίμηση του EMSC, υπολογίζεται στα 19 χλμ.

Το ακριβές επίκεντρο των σεισμών εντοπίζεται, στα 31 χλμ. και στα 29 χλμ. νοτιοανατολικά της Πάτρας.

H αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών δίνει τους σεισμούς στα 3,7 και στα 3,8 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος τα 12 και τα 13 χλμ. Το επίκεντρο εντοπίζεται στα 12 χλμ. δυτικά των Καλαβρύτων.

«Βόμβα» από Έλληνα σεισμολόγο: «Η χώρα θα τεθεί αντιμέτωπη με μεγάλους σεισμούς»! (Video)

«Βόμβα» πέταξε ο Έλληνας σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος λέγοντας ότι «Η χώρα θα τεθεί αντιμέτωπη με μεγάλους σεισμούς». Επίσης μεγάλος σεισμός σημειώθηκε σήμερα στη Χιλή!

«Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι το ρήγμα της Πάρνηθας μας έχει απασχολήσει δύο φορές την τελευταία 20ετία. Το 1999 με τον μεγάλο καταστροφικό σεισμό, που ήταν και ο πιο δαπανηρός σεισμός στην ιστορία της χώρας, που κόστισε 3 δισ. δολάρια, πέρα από τα 143 θύματα. Και ξανά τον περασμένο Ιούλιο με τον σεισμό της Μαγούλας, που -ευτυχώς- ήταν μικρότερος. Κατά συνέπεια, έχουμε ένα ενεργό ρήγμα, είπε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στο Open TV.

Κληθείς να σχολιάσει αν μετά τον φονικό σεισμό του 1999 μπορεί η επιστημονική κοινότητα να πει με σιγουριά πότε και αν θα ξαναδώσει το συγκεκριμένο ρήγμα τόσο μεγάλο σεισμό, είπε ότι «το να επανενεργοποιηθεί το ρήγμα και το λέμε με μεγάλη αβεβαιότητα όσον αφορά σε «εξάρι» σεισμό, έχουμε ενδείξεις ότι θα δώσει μετά από κάποιες εκατοντάδες χρόνια. Ωστόσο, μπορεί να δώσει ακόμη και αύριο, όπως ένας ασθενής μπορεί ξαφνικά να υποτροπιάσει».

Πρόσθεσε δε, με μεγάλη βεβαιότητα, ότι η Ελλάδα, που είναι η πιο σεισμογενής περιοχή στη Δυτική Ευρασία (από Ουράλια Όρη μέχρι Ατλαντικό κι από Αφρική μέχρι Βόρειο Πόλο), θα δώσει στο μέλλον μεγάλα μεγέθη σεισμών, ωστόσο έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να είναι σίγουρη η επιστημονική κοινότητα για την καταστροφικότητά τους. Αυτό θα εξαρτηθεί αν θα έχει επίκεντρο τη θάλασσα ή την ηπειρωτική χώρα, με το δεύτερο σενάριο να είναι πολύ πιο επικίνδυνο να δημιουργήσει προβλήματα».

Σεισμός στην Κρήτη!

Σεισμός μεγέθους 3,4 Ρίχτερ σημειώθηκε πριν από λίγο στην Κρήτη, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και το επίκεντρό του εντοπίζεται στα 43 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Τυμπακίου. Με τον Εγκέλαδο να χτυπά χθες τόσο στη Ρωσία όσο και στα σύνορα Ιράν-Ιράκ!

Το εστιακό βάθος ήταν στα 8,6 χιλιόμετρα. Ο σεισμός μπορεί να έγινε αισθητός σε κάποιες περιοχές της Κρήτης, ωστόσο δεν προκλήθηκαν ζημιές.

Ιράν: Σεισμός 4,9 Ρίχτερ!

Σεισμός μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στο Ιράν και συγκεκριμένα 10 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Μποραντζάν, τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Μετά την συντιβή Boeing 737 στο Ιράν, άλλη μια είδηση ήρθε να ταράξει, μαζί την εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στην εν λόγω χώρα.

Σύμφωνα με τις αναφορές, η σεισμική δόνηση σημειώθηκε κοντά σε έναν σταθμό πυρηνικής ηλεκτραγώγησης, αλλά ήταν ένα «φυσικό» γεγονός.

Πουέρτο Ρίκο: Σεισμός 6,5 Ρίχτερ!

Δυνατός σεισμός μεγέθους 6,5 βαθμών σημειώθηκε στις 10:24 (ώρα Ελλάδας) στο Πουέρτο Ρίκο.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 5 χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης Tallaboa και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χλμ. Άλλος ένας σεισμός μάλιστα χτύπησε σήμερα το πρωί την Ινδονησία!

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο και 3 Ρίχτερ στον Βόλο!

Σεισμός μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε κοντά στη Ζάκυνθο.

Ο σεισμός καταγράφηκε στις 00:55 σε θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά του νησιού του Ιονίου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Η σεισμική δόνηση, την οποία το Ινστιτούτο χαρακτήρισε «ασθενή», είχε επίκεντρο 37 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ζακύνθου και ήταν επιφανειακός, καθώς το εστιακό βάθος μετρήθηκε στα 2 χιλιόμετρα. Ακολούθησε μάλιστα ένας ακόμη σεισμός στις 01:25, μεγέθους 3,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο 17 χλμ νοτιοδυτικά του νησιού.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share