Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ισχυρός σεισμός στη Χιλή!

Συναγερμός!

14 Ιανουαρίου 2020 07:36
Ισχυρός σεισμός στη Χιλή!

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στην Χιλή.

Ο σεισμός έγινε στις 4 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) και ήταν αρκετά δυνατός καθώς έγινε αισθητός και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Παρά το γεγονός ότι το εστιακό του βάθος ήταν μεγάλο (114χλμ), έγινε ιδιαίτερα αισθητός. Το επίκεντρο ήταν 100 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης Κάλαμα. Οι μετασεισμικές δονήσεις είναι αρκετές στην περιοχή, με την μεγαλύτερη ως τώρα να έχει μετρηθεί στα 4 Ρίχτερ.

Η Χιλή είναι από τις πιο σεισμογενείς χώρες του πλανήτη, «βγάζοντας» κάθε χρόνο ισχυρούς σεισμούς. Τον περασμένο Νοέμβριο σημειώθηκε ο τελευταίος, μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Νέος σεισμός στην Αλβανία!

Αλβανία: Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε αισθητή στη 01:26 τα ξημερώματα, σε απόσταση 32 χιλιομέτρων δυτικά των Τιράνων.

Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 2 χιλιόμετρα.

Ισχυρός σεισμός στην Τουρκία!

Ισχυρός σεισμός 4,8 Ρίχτερ ταρακούνησε την Τουρκία, σύμφωνα με τα δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο. Ενώ πριν από λίγο ο Εγκέλαδος είχε χτυπήσει ξανά στο Πουέρτο Ρίκο!

Το επίκεντρό του ήταν 63 χιλιόμετρα δυτικά της Κωνσταντινούπολης και το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 18 χιλιόμετρα.

Δυνατός σεισμός στα σύνορα Ιράν-Ιράκ!

Δυνατός σεισμός 4,7 Ρίχτερ σημειώθηκε πριν από λίγο κοντά στα σύνορα του Ιράν με το Ιράκ. Με τον Εγκέλαδο να χτυπά και λίγο νωρίτερα στη Ρωσία!

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο ο σεισμός σημειώθηκε νοτιοδυτικά του Ιράν, με το εστιακό βάθος να εντοπίζεται στα 100 χιλιόμετρα.

Για την ώρα, δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή τραυματίες.

Ισχυρός σεισμός στην Ινδονησία! (photo)

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε νοτιοδυτικά της επαρχίας Άτσεχ στο νησί Σουμάτρα της Ινδονησίας, με εστιακό βάθος 20,3 χιλιόμετρα, ανακοίνωσε το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS), με την Ινδονησία επίσης να πλήττεται από φονικές πλημμύρες με 21 άνθρωποι να έχουν χάσει τη ζωή τους!

Από την πλευρά της η υπηρεσία Μετεωρολογίας και Γεωφυσικής της Ινδονησίας ανέφερε στο Twitter ότι ο σεισμός ήταν 6,4 βαθμών και είχε εστιακό βάθος 13 χιλιόμετρα, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή υλικές ζημιές, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο και 3 Ρίχτερ στον Βόλο!

Σεισμός μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε κοντά στη Ζάκυνθο.

Ο σεισμός καταγράφηκε στις 00:55 σε θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά του νησιού του Ιονίου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Η σεισμική δόνηση, την οποία το Ινστιτούτο χαρακτήρισε «ασθενή», είχε επίκεντρο 37 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ζακύνθου και ήταν επιφανειακός, καθώς το εστιακό βάθος μετρήθηκε στα 2 χιλιόμετρα. Ακολούθησε μάλιστα ένας ακόμη σεισμός στις 01:25, μεγέθους 3,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο 17 χλμ νοτιοδυτικά του νησιού.

Σεισμός 3 Ρίχτερ και στον Βόλο

Σεισμός όμως σημειώθηκε και στον Βόλο. Στις 01:13 έγινε σεισμός μεγέθους 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο 11 χιλιόμετρα δυτικά από την πόλη της Θεσσαλίας. Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν στα 10 χλμ.

Ξύπνησαν τα ρήγματα: Σεισμός 7 Ρίχτερ έρχεται στην Ελλάδα!

Είδηση που προκαλεί τρόμο φέρνει στο φως η εφημερίδα "Νέα" σχετικά με τις συνεχόμενες δυνατές σεισμικές δονήσεις, καθώς φέρνουν σεισμό 7 Ρίχτερ στην χώρα!

Σε αναστάτωση βρίσκεται ο ελληνικός χώρος μετά τον φονικό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ στο Δυρράχιο και n ενεργοποίηση εντοπίζεται πάνω στο σημείο σύγκλισης της αφρικανικής και ευρασιατικής πλάκας!

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο, έχουν αποσταθεροποιηθεί τα ρήγματα του ευρύτερου χώρου του ελληνικού σεισμικού τόξου, στο σημείο σύγκλισης της ευρασιατικής με την αφρικανική πλάκα που είναι η πιο δραστήρια γεωτεκτονική δομή της Μεσογείου.

Δύο εβδομάδες μετά τον φονικό σεισμό της Αλβανίας τα επιστημονικά συμπεράσματα μπορούν πλέον να διατυπωθούν με σχετική βεβαιότητα.

Σύμφωνα με τα Νέα, ο ελληνικός χώρος έχει αποσταθεροποιηθεί, καθώς σεισμικά ρήγματα του ενεργοποιήθηκαν, όπως φαίνεται, εξαιτίας της δραστηριότητας του προηγούμενου χρονικού διαστήματος.

Η αφρικανική πλάκα εξακολουθεί να καταβυθίζεται με «μικρά άλματα» κάτω από την ευρασιατική και το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η σεισμική έξαρση – με σεισμούς ίδιου ή μεγαλύτερου μεγέθους – παραμένει ανοικτό.

Η ενεργοποίηση των ρηγμάτων εντοπίζεται πάνω στο ελληνικό σεισμικό τόξο, το σημείο σύγκλισης της αφρικανικής και ευρασιατικής πλάκας, που είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες η πιο δραστήρια γεωτεκτονική δομή ολόκληρης της Μεσογείου.

Το τόξο ξεκινά από τα νησιά του Ιονίου, περνά από τη Νοτιοδυτική Πελοπόννησο, διέρχεται νότια της Κρήτης, της Κάσου, της Καρπάθου και της Ρόδου και καταλήγει στη Νοτιοδυτική Τουρκία. Η τιτάνια σύγκρουση των δύο πλακών δίνει στην περιοχή αυτή σεισμούς ακόμη και μεγαλύτερους των 7 Ρίχτερ.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share