Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Οι δραματικές ώρες του 20χρονου ναυτικού που είχε κρατηθεί όμηρος από πειρατές στο Τόγκο: «Έτσι με άρπαξαν! Πώς επέζησα...»

Συγκλονίζει!

12 Ιανουαρίου 2020 18:03
Οι δραματικές ώρες του 20χρονου ναυτικού που είχε κρατηθεί όμηρος από πειρατές στο Τόγκο: «Έτσι με άρπαξαν! Πώς επέζησα...»

Τις δραματικές ώρες αφηγήθηκε ο 20χρονος Έλληνας ναυτικός Δημήτρης Γκιάτης, στη διάρκεια αυτών των 40 ημερών που είχε κρατηθεί όμηρος από πειρατές στο Τόγκο. Ενώ, το θρίλερ συνεχίζεται με την απαγωγή των 5 Ελλήνων ναυτικών από πειρατές στο Καμερούν!

Ο ίδιος βρέθηκε σήμερα καλεσμένος στην εκπομπή «Μαζί σου» της Τατιάνας Στεφανίδου και περιέγραψε τις δραματικές ώρες που βίωσε στη ζούγκλα της Αφρικής.

Ο άτυχος ναυτικός διηγήθηκε πώς έπεσε αιχμάλωτος των πειρατών την ώρα που το ελληνόκτητο πλοίο «Elka Aristotle», βρισκόταν αγκυροβολημένο ανοιχτά του λιμανιού Λόμε, στο Τόγκο.

«Η επίθεση έγινε στις 2 τα ξημερώματα. Κοιμόμουν. Άκουσα έναν χτύπο στην πόρτα και την άνοιξα. Υπέθεσα ότι είχαμε πρόβλημα με το ρεύμα, γι’ αυτό άνοιξα… Είδαν έναν άνθρωπο να με σημαδεύει με όπλο στο κεφάλι. Εκείνη την ώρα δεν σκέφτεσαι. Ήμουν πολύ φοβισμένος», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος και οι άλλοι τρεις όμηροι ναυτικοί έμειναν για τέσσερις ημέρες σε μία ακυβέρνητη βάρκα, στον κόλπο της Γουινέας, που ήταν περικυκλωμένη από καρχαρίες.

«Μας έβαλαν σε μία ξύλινη βάρκα που είχε μία μηχανή. Δεν υπήρχαν σωσίβια. Επέβαιναν εννέα πειρατές με βαρύ οπλισμό και εμείς οι τέσσερις. Ήμασταν τέσσερις μέρες στη θάλασσα. Την πρώτη μέρα ταξιδεύαμε κανονικά, γιατί είχαμε πετρέλαιο για να κινηθεί η μηχανή. Μας είπαν να μην φοβόμαστε, γιατί το κάνουν για να πάρουν μόνο χρήματα. Τη δεύτερη μέρα μείναμε από καύσιμα. Δυσκολευτήκαμε πάρα πολύ γιατί δεν είχαμε τροφή και νερό, κάναμε την ανάγκη μας στην θάλασσα. Τέντωσαν το πανί για να πηγαίνουμε με τον αέρα και να φτάσουμε στην ακτή», περιέγραψε.

«Όλες τις μέρες που ήμασταν εκεί, κάναμε προσευχές, ανεξαρτήτως θρησκείας. Ήμασταν σε άθλια κατάσταση. Έπαιρνα δύναμη. Χάρη στην προσευχή, προσπάθησα και επέζησα» αποκάλυψε ο 20χρονος ναυτικός, ο οποίος δεν μπόρεσε να συγκρατηθεί όταν αναφέρθηκε στον τέταρτο όμηρο ναυτικό από τις Φιλιππίνες, ο οποίος νόσησε από μαλάρια, και όπως είπε χαρακτηριστικά «πέθανε στα χέρια μας».

Ομηρία στο Καμερούν: Ποιοι είναι οι Έλληνες ναυτικοί που απήχθησαν από πειρατές;

Ώρες αγωνίας για τους Έλληνες ναυτικούς που απήχθησαν από το ελληνικό πλοίο «Happy Lady» (Ν.Π. 12183), το οποίο βρισκόταν αγκυροβολημένο δύο ναυτικά μίλια από το λιμάνι Limboh στο Καμερούν.

Πέντε από τους οκτώ απαχθέντες είναι ελληνικής καταγωγής, με πληροφορίες να αναφέρουν πως πρόκειται για τον 45χρονο πλοίαρχο του τάνκερ, τον 26χρονο ανθυποπλοίαρχο, τον 38χρονο μηχανικό και δύο δόκιμους -20 και 21 ετών.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης τραυματίστηκε από εξοστρακισμό σφαίρας και ο 35χρονος τρίτος μηχανικός του πλοίου, ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. Οι πειρατές απήγαγαν και δύο Φιλιππινέζους ναυτικούς και έναν Ουκρανό.

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση ομηρίας των Ελλήνων ναυτικών στο Τζιμπουτί! (photo)

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση ομηρίας των πέντε Ελλήνων ναυτικών στο Τζιμπουτί, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Ο υποπλοίαρχος Αργύριος Τσαγκρής επιστρέφει εντός της ημέρας στην Ελλάδα, την ώρα που συνεχίζονται οι προσπάθειες για την απελευθέρωση των άλλων ναυτικών, οι οποίοι κρατούνται όμηροι από τις 15 Σεπτεμβρίου 2019.

Υπενθυμίζεται ότι οι Έλληνες ναυτικοί αιχμαλωτίστηκαν στα δύο φορτηγά πλοία «Πτολεμαίος» και «Αρίμπας» (δύο ναυτικοί στο ένα πλοίο, τρεις στο άλλο), όταν κατασχέθηκαν από τις αρχές του Τζιμπουτί, λόγω οφειλών του Έλληνα πλοιοκτήτη τους.

«Επιστρέφει σήμερα από το Τζιμπουτί ο υποπλοίαρχος κ. Αργύριος Τσαγκρής. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε πολύ σύντομα να λήξει η περιπέτεια και των άλλων ναυτικών μας» έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook, ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Δείτε την ανάρτηση του υπουργού:

Επιστρέφει σήμερα από το Τζιμπουτί ο υποπλοίαρχος κ. Αργύριος Τσαγκρής. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες σε συνεργασία με το...

Posted by Γιάννης Πλακιωτάκης - Giannis Plakiotakis on Sunday, December 29, 2019
 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share