Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Εξελίξεις που σοκάρουν στην υπόθεση συντριβής του αεροσκάφους στο Ιράν! Εξετάζεται το ενδεχόμενο ανθρωποκτονίας!

Τι λέει η Ουκρανία;

11 Ιανουαρίου 2020 20:46
Εξελίξεις που σοκάρουν στην υπόθεση συντριβής του αεροσκάφους στο Ιράν! Εξετάζεται το ενδεχόμενο ανθρωποκτονίας!

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση συντριβής του Boeing 737 που κόστισε τη ζωή σε 176 άτομα ανάμεσά τους φοιτητές, οικογένειες και ένα ζευγάρι νεόνυμφων!

Για ανθρωποκτονία από πρόθεση κάνει λόγο το γραφείο του ουκρανού γενικού εισαγγελέα και ζητά να συμπεριλάβει στην έρευνα την εξέταση για την κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους τύπου Boeing από το Ιράν.

Νωρίτερα, η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι κατέρριψε από λάθος το αεροσκάφος σκοτώνοντας και τους 176 επιβαίνοντες καθώς οι ιρανικές δυνάμεις της βρίσκονταν σε ύψιστη ετοιμότητα έπειτα από τις πυραυλικές επιθέσεις που είχαν εξαπολύσει εναντίον αμερικανικών στόχων στο Ιράκ.

«Το Ιράν έκανε φρικτό λάθος»

Για «φρικτή τραγωδία» έκανε λόγο αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ.

«Τελικά, το Ιράν έκανε ένα φρικτό λάθος. Οι παράτολμες ενέργειες του Ιράν είχαν για μια ακόμη φορά καταστροφικές συνέπειες», είπε ο αξιωματούχος διατηρώντας την ανωνυμία του.

Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή της εκτόξευσης του ιρανικού πυραύλου που χτύπησε το Boeing 737!

Νέο βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή που εκτοξεύεται ο ιρανικός πύραυλος και χτυπά το ουκρανικό Boeing είδε το φως της δημοσιότητας, σήμερα, αφού οι Φρουροί της Επανάστασης έχουν αναλάβει την πλήρη ευθύνη για το δυστύχημα.

Το σύντομο σε διάρκεια βίντεο καταγράφηκε από μια κάμερα παρακολούθησης χώρου στάθμευσης, το οποίο πιθανότατα βρίσκεται στις παρυφές της Τεχεράνης.

Τα πλάνα που καταγράφηκαν δείχνουν την εκτόξευση ενός βλήματος που πηγαίνει κατακόρυφα προς τα πάνω και το λαμπερό φως που προκάλεσε η έκρηξή του, η οποία δεν φαίνεται στην οθόνη.

Τα 10 δευτερόλεπτα που στοίχησαν τη ζωή σε 176 ανθρώπους!

Ο Αμιραλί Χατζιζαντέχ, ανώτερος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, ήταν εκείνος που σήμερα ανέλαβε να δώσει συνέντευξη Τύπου και χρησιμοποιώντας ακόμα και χάρτη, όχι μόνο να αναλάβει την πλήρη ευθύνη για την κατάρριψη του Boeing 737 της Ukraine International Airlines, αλλά και να δείξει πώς ακριβώς έγινε. Ο ίδιος εξήγησε ότι οι Φρουροί μπέρδεψαν το ουκρανικό αεροσκάφος για πύραυλο Κρουζ και το κατέρριψαν με πύραυλο μικρού βεληνεκούς.

Περιγράφοντας τις συνθήκες υπό τις οποίες προκλήθηκε αυτή η τραγωδία, ο Αμιραλί Χατζιζαντέχ δήλωσε ότι η μοιραία απόφαση για την κατάρριψη του Boeing ελήφθη μέσα σε 10 δευτερόλεπτα. «Ο χειριστής της αεράμυνας έστειλε μήνυμα στους διοικητές του. Όταν δεν έλαβε καμία απάντηση έπειτα από 10 δευτερόλεπτα, αποφάσισε να το καταρρίψει», δήλωσε ο Χατζιζαντέχ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου.

«Εκείνη τη στιγμή ήμασταν έτοιμοι για πόλεμο με τις ΗΠΑ. Είχαμε αναφορές ότι πύραυλοι Κρουζ χτύπησαν το Ιράν. Ήταν το λάθος ενός ατόμου, που προκάλεσε μια τραγωδία», συνέχισε ο Χατζιζαντέχ, περιγράφοντας το πώς καταρρίφθηκε το ουκρανικό αεροσκάφος στο Ιράν.

Πάντως, ανέφερε ότι είχε ζητηθεί να δημιουργηθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, εξαιτίας της πολεμικής κατάστασης, κάτι που όμως δεν εγκρίθηκε. Επίσης αποκάλυψε πως είχε ενημερώσει από το πρωί της Τετάρτης Ιρανούς αξιωματούχους για τις εκτιμήσεις ότι καταρρίφθηκε επιβατικό αεροσκάφος. Παρόλα αυτά, μόλις σήμερα το Ιράν παραδέχθηκε ότι η αεροπορική τραγωδία προκλήθηκε εξαιτίας πυραύλου.

Ο διοικητής έδειξε στον χάρτη ακριβώς το σημείο όπου ο πύραυλος χτύπησε το Boeing αλλά και το σημείο όπου το αεροσκάφος με τους 176 επιβαίνοντες συνετρίβη.

«Μακάρι να πέθαινα και να μην ήμουν αυτόπτης μάρτυρας ενός τέτοιου ατυχήματος», δήλωσε.

Από την πλευρά της πάντως η αεροπορική εταιρεία Ukraine International Airlines ανακοίνωσε σήμερα ότι το αεροσκάφος της το οποίο συνετρίβη στο Ιράν δεν είχε λάβει καμία προειδοποίηση για πιθανή απειλή από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης προτού απογειωθεί.

Σε ενημέρωση του Τύπου από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρό της, η εταιρεία διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι το επιβατικό αεροσκάφος είχε αλλάξει πορεία λέγοντας ότι οι ιρανικές αρχές θα έπρεπε να έχουν κλείσει το αεροδρόμιο. Οι ανώτεροι αξιωματούχοι της εταιρείας κάλεσαν το Ιράν να αναλάβει την πλήρη ευθύνη για την συντριβή του αεροσκάφους.

Συντριβή Boeing 737: Αναλύονται όλες οι πληροφορίες από τα μαύρα κουτιά!

Παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει η συντριβή του Boeing 737 στο Ιράν. Λίγες ώρες πριν κυκλοφόρησε ένα βίντεο ντοκουμέντο όπου φαίνεται ένας πύραυλος να χτυπά το αεροσκάφος.

Οι Ουκρανοί εμπειρογνώμονες που βρίσκονται στο Ιράν για να ερευνήσουν τη συντριβή του αεροσκάφους της Ukraine International Airlines απέκτησαν πρόσβαση στα μαύρα κουτιά, ανακοίνωσε απόψε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας.

«Η ομάδα μας τώρα απέκτησε πρόσβαση στα μαύρα κουτιά», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Βαντίμ Πριστάικο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Αναλύονται όλες οι πληροφορίες», διευκρίνισε. Επιπλέον, ανέφερε πως στην τελευταία του συνομιλία με τον πύργο ελέγχου, πρν χαθεί η επικοινωνία, ο πιλότος του αεροσκάφους σημείωσε πως «όλα είναι καλά με την πτήση». «Το αεροπλάνο άλλαξε πορεία, λίγη ώρα μετά την έκρηξη, που οδήγησε στη συντριβή του» πρόσθεσε ο Πριστάικο.

Το Κίεβο έχει στείλει 50 ειδικούς στο Ιράν προκειμένου να συμμετάσχουν στην έρευνα για τη συντριβή του Boeing 737 της UIA από την οποία σκοτώθηκαν 176 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους Ιρανοί και Καναδοί. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και έντεκα Ουκρανοί, δύο επιβάτες και τα εννέα μέλη του πληρώματος. Στις έρευνες συμμετέχει και η Γαλλία, καθώς οι μηχανές του αεροσκάφους ήταν γαλλικής κατασκευής, σύμφωνα με τον Πριστάικο.

Η τραγωδία σημειώθηκε λίγες ώρες μετά την εκτόξευση πολλών ιρανικών πυραύλων με στόχο δύο βάσεις στο Ιράκ όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, λίγο νωρίτερα είπε ότι το ουκρανικό αεροσκάφος «κατά πάσα πιθανότητα» χτυπήθηκε από ιρανικό πύραυλο. Διευκρίνισε ωστόσο ότι η Ουάσινγκτον θα περιμένει να διεξαχθεί η έρευνα προτού να καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα.

Ο Καναδάς, η Βρετανία και η Ολλανδία πιστεύουν επίσης ότι το Μπόινγκ καταρρίφθηκε από πύραυλο ενώ η Τεχεράνη διαβεβαιώνει ότι δεν συνέβη κάτι τέτοιο.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share