Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Συναγερμός! Ακόμα ένα παιδί στην εντατική από την γρίπη!

Αυξάνονται τα κρούσματα!

9 Ιανουαρίου 2020 17:19
Συναγερμός! Ακόμα ένα παιδί στην εντατική από την γρίπη!

Ανοδικά κινείται πια το κύμα της εποχικής γρίπης και τα κρούσματα είναι ανησυχητικά. Ακόμα ένα παιδί μπήκε στην εντατική!

Στην εβδομαδιαία επιδημιολογική τους έκθεση οι ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) επισημαίνουν πως η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα είναι χαμηλή, αλλά με τάση σταδιακά αυξανόμενη και με αναμενόμενη κορύφωση σε πέντε εβδομάδες περίπου, δηλαδή στο μέσον Φεβρουαρίου. Το πρώτο θύμα της γρίπης καταγράφηκε τον μήνα Δεκέμβριο, και ήταν ένας ηλικιωμένος άνδρας, ενώ ένα 9χρονο παιδί είχε εισαχθεί στην εντατική!

Ο απολογισμός της πρώτη εβδομάδας του έτους σε ό,τι αφορά τη γρίπη αποτυπώνει την ανοδική κίνηση της εποχικής γρίπης. Καταγράφηκαν δύο νέα περιστατικά σοβαρής γρίπης, για τα οποία απαιτήθηκε νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Μάλιστα, το ένα αφορούσε σε παιδί, το οποίο παρότι συγκαταλεγόταν σε ευπαθή ομάδα για την οποία συστήνεται εμβολιασμός, δεν είχε λάβει το αντιγριπικό εμβόλιο.

Συνολικά ο αριθμός των σοβαρών κρουσμάτων έχει ανέλθει στα 9. Σε ό,τι αφορά τα θανατηφόρα κρούσματα της νόσου, δεν υπάρχει καμία αλλαγή: υπάρχει ένα θύμα, ένας 61χρονος ο οποίος είχε καταλήξει τον περασμένο Οκτώβριο.

Όσον αφορά στα κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρόκειται για 7 άνδρες και 2 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 2 έως 84 έτη και μέση ηλικία 55,9 έτη. Τα 8 (88,9%) από τα προαναφερθέντα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και το 1 (11,1%) στον ιό γρίπης τύπου Β. Από τα 6 στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν και υποτυποποιήθηκαν, τα 3 (50%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 3 (50%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1).

Στη συντριπτική πλειοψηφία τους τα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, αλλά εξ αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 2 (25%).

61χρονος άνδρας το πρώτο θύμα της γρίπης! Στην Εντατική 9χρονο παιδί!

Ένας άνδρας 60 ετών με βαρύ ιατρικό ιστορικό είναι το πρώτο θύμα της γρίπης για τη φετινή περίοδο. Δείτε ποιοι χρειάζεται να κάνετε το εμβόλιο της γρίπης!

Την εβδομάδα από τις 9 έως τις 15 Δεκεμβρίου, καταγράφηκαν συνολικά τέσσερα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, τα οποία χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ. Μεταξύ αυτών είναι ένα 9χρονο παιδί.

Αν και όλοι οι ασθενείς ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, ήταν όλοι ανεμβολίαστοι. Πρόκειται για τρεις άνδρες και μία γυναίκα, με εύρος ηλικιών από 9 έως 71 έτη, μέση ηλικία 52 έτη και διάμεση 64 έτη.

Τα 3 κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και το 1 στον ιό γρίπης τύπου Β. Τα 2 από τα στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν υποτυποποιήθηκαν και το ένα ανήκε στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και το άλλο στον υπότυπο Α(Η1Ν1).

Ο ΕΟΔΥ, τέλος, τονίζει τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως καλύτερου τρόπου προφύλαξης από τη γρίπη.

Καλαμάτα: Μητέρα 3 παιδιών μαχαίρωσε τον κουμπάρο της! Τι λέει το θύμα της επίθεσης; (Video)

Σοκαρισμένοι είναι η τοπική κοινωνία της Καλαμάτας με την είδηση ότι μία μητέρα 3 παιδιών μαχαίρωσε τον κουμπάρο της στο λαιμό!

Το θύμα της επίθεσης μίλησε στην εκπομπή του Star «Αλήθειες με τη Ζήνα», ενω στη συνέχεια μίλησε και ο ίδιος ο σύζυγος της 49χρονης που οδηγήθηκε σε αυτή την πράξη! Τραγωδία στη Ρόδο: Νεκρός 37χρονος! Τον μαχαίρωσαν στο κέντρο της πόλης!

Τι λέει το θύμα της επίθεσης;

Τι λέει ο σύζυγος της 49χρονης που μαχαίρωσε τον κουμπάρο της;

TAGS
 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share