Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Καιρός: Χιονίζει ξανά στην Πάρνηθα ! Πώς εξελίσσεται η ψυχρή εισβολή; (photos)

Σε ισχύ βρίσκεται το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ!

28 Δεκεμβρίου 2019 12:04
Καιρός: Χιονίζει ξανά στην Πάρνηθα ! Πώς εξελίσσεται η ψυχρή εισβολή; (photos)

Σε εξέλιξη βρίσκεται η αναμενόμενη ψυχρή εισβολή του καιρού η οποία θα οδηγήσει στο σχηματισμό του βαρομετρικού χαμηλού που θα σχετίζεται με την κακοκαιρία Ζηνοβία.

Από το πρωί του Σαββάτου (28/12) ξεκίνησε η χιονόπτωση στην Πάρνηθα. Η εικόνα προέρχεται από την κάμερα που βρίσκεται στο καταφύγιο Μπάφι σε υψόμετρο 1.161μ.

Η θερμοκρασία στο καταφύγιο Μπάφι είναι στους 0 βαθμούς Κελσίου και η χιονόπτωση είναι ήπια. Ο δρόμος παραμένει ανοιχτός για την ώρα, για όσους ενδιαφέρονται να ανέβουν στο βουνό. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή από τους οδηγούς και αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ οι πεζοπόροι καλούνται να έχουν μαζί τους τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Έναρξη χιονόπτωσης στην Πάρνηθα.

Posted by Forecast Weather Greece on Friday, December 27, 2019

Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η μεταβολή των μεγίστων θερμοκρασιών που σημειώθηκαν στη χώρα τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής 27/12 σε σχέση με τις αντίστοιχες μέγιστες την Πέμπτη 26/12. Όπως προκύπτει από το χάρτη οι θερμοκρασίες σημείωσαν πτώση σε ολόκληρη τη χώρα, έως και κατά 5 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός: Στην «κατάψυξη» η χώρα! Ποιες περιοχές θα «ντυθούν» στα λευκά; (Video)

Ο σημερινός καιρός θα είναι ψυχρός, με την χώρα να μπαίνει στην «κατάψυξη»! Πολύ και τσουχτερό κρύο, βροχές και χιόνια προβλέπεται από την ΕΜΥ για σήμερα. Ενώ, και ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου έχει προειδοποιήσει για πυκνές χιονοπτώσεις!

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ, που εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, σήμερα αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και κυρίως στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα, σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες από το βράδυ στη νότια Πελοπόννησο και την Κρήτη θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας και πρόσκαιρα σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και από το βράδυ στο βόρειο Αιγαίο τοπικά 7 με 8 μποφόρ, όπως αναφέρει η πρόβλεψη του καιρού. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σημαντική πτώση κυρίως στα ανατολικά. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Ο καιρός σήμερα

Αναλυτικά η πρόγνωση καιρού από την ΕΜΥ:

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις στα ορεινά, τα ημιορεινά και πρόσκαιρα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα είναι πιθανό να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και από το βράδυ στα κεντρικά και τα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα νότια, χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και στα ημιορεινά της Ηπείρου και μεμονωμένες καταιγίδες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και κατά τη διάρκεια της νύχτας και σε ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της βορειοανατολικής Πελοπονήσου. Στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες οι οποίες από το βράδυ στη νότια Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους ισχυρές.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά από το βράδυ τοπικά 7 μποφόρ
Θερμοκρασία: Από 02 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες από το βράδυ στην Κρήτη θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα βόρεια σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και από το βράδυ στα βόρεια 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές, μεμονωμένες καταιγίδες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 900 μέτρα) και τη νύχτα και σε ημιορεινές περιοχές.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 με ενίσχυση τη νύχτα στα ανατολικά στα 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 10 βαθμούς Κελσίου με περαιτέρω πτώση τη νύχτα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και ασθενείς χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά και ημιορεινά. Βελτίωση από το βράδυ.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ με ενίσχυση τη νύχτα στο Θερμαϊκό στα 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN TV, Κλέαρχο Μαρουσάκη, αυτό το κύμα κακοκαιρίας θα χωρίσει τη χώρα μας σε τρεις γεωγραφικές περιοχές:

  • Δυτική και Βόρεια Ελλάδα: Σε αυτές τις περιοχές δεν αναμένεται κάτι αξιόλογο από πλευράς φαινομένων. Δεν φαίνεται αυτή η περιοχή να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα. Παρόλα αυτά θα κάνει τσουχτερό κρύο και ο υδράργυρος ιδιαίτερα στη Δυτική Μακεδονία αναμένεται να πέσει ακόμη και στους -8 και -10 βαθμούς Κελσίου.
  • Από το ύψος της Πίνδου και ανατολικότερα και από το ύψος της Χαλκιδικής και νοτιότερα αναμένονται πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα.
  • Νότια τμήματα Αιγαίου: Θα έχουμε πολύ ισχυρές καταιγίδες, κυρίως στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή. Οι άνεμοι στο Αιγαίο, επίσης, θα φτάσουν ακόμη και τα εννέα μποφόρ.

Πού θα χιονίσει

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, οι επικίνδυνες περιοχές για να χιονίσει, είναι:

  • Τρίκαλα
  • Λάρισα
  • Καρδίτσα
  • Βόλος
  • Λαμία
  • Λειβαδιά
  • Θήβα
  • Νεμέα

Ισχυρές καταιγίδες, από την άλλη, θα πέσουν στη Ρόδο, την Κάρπαθο, τα Χανιά, το Ηράκλειο και την Ιεράπετρα. Πάντως, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο τμήμα της Μαλακάσας και στην Αττική αναμένεται να χιονίσει τουλάχιστον στην Κηφισιά. Ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης, συστήνει στους οδηγούς να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες, καθώς θα πέσει πολύ χιόνι.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share