Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Σεισμός 5,1 Ρίχτερ στο Ιράν!

Που ήταν το επίκεντρο;

27 Δεκεμβρίου 2019 07:56
Σεισμός 5,1 Ρίχτερ στο Ιράν!

Σεισμός μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε δέκα λεπτά πριν τις 4 τα ξημερώματα στο ανατολικό Ιράν, με τον Εγκέλαδο να έχει χτυπήσει πριν 2 μέρες και τον Καναδά!

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 48 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Borāzjān και το εστιακό βάθος μετρήθηκε στα 10 χιλιόμετρα.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές.

Σεισμός στη Ζάκυνθο!

Σεισμός σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα στη Ζάκυνθο και συγκεκριμένα 13 χιλιόμτερα ανατολικά της Ζακύνθου. Σεισμός είχε σημειωθεί πριν λίγες μέρες και στην Κάσο!

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 20,9 χιλιόμετρα και ήταν 3,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Σεισμός στη Μυτιλήνη! (photo)

Σεισμός μεγέθους 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 05:00 κοντά στην Μυτιλήνη και συγκεκριμένα σε περιοχή του βορείου Αιγαίου, σύμφωνα με την αυτόματη αναθεωρημένη λύση του Ευρωπαϊκού - Μεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου (EMSC).

Πριν λίγες μέρες σεισμός είχε σημειωθεί και στη Ζάκυνθο με τους σεισμολόγους να παρακολουθούν τις συνεχείς δονήσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα!

Το ακριβές επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται, 85 χλμ. δυτικά της πόλης της Μυτιλήνης. Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 10 χλμ. σύμφωνα με το EMSC.

H αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών δίνει το σεισμό στα 3,1 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος τα 10 χλμ., και επίκεντρο τα 71 χλμ. ανατολικά - νοτιοανατολικά του Αγίου Ευστρατίου.

Σεισμός 6,9 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες!

Σεισμός μεγέθους 6,9 βαθμών έπληξε σήμερα τις Φιλιππίνες με επίκεντρο 56 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης Νταβάο και με εστιακό βάθος 53 χιλιόμετρα, ανακοινώθηκε από το Γεωλογικό Παρατηρητήριο των ΗΠΑ.

Από το κέντρο προειδοποίησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό ανακοινώθηκε πως δεν υπάρχει απειλή από τον σεισμό αυτό.

Μάλιστα, τα ξημερώματα της Κυριακής, πραγματοποιήθηκε κι άλλη σεισμική δόνηση στην Αλβανία.

Ξύπνησαν τα ρήγματα: Σεισμός 7 Ρίχτερ έρχεται στην Ελλάδα!

Είδηση που προκαλεί τρόμο φέρνει στο φως η εφημερίδα "Νέα" σχετικά με τις συνεχόμενες δυνατές σεισμικές δονήσεις, καθώς φέρνουν σεισμό 7 Ρίχτερ στην χώρα!

Σε αναστάτωση βρίσκεται ο ελληνικός χώρος μετά τον φονικό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ στο Δυρράχιο και n ενεργοποίηση εντοπίζεται πάνω στο σημείο σύγκλισης της αφρικανικής και ευρασιατικής πλάκας!

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο, έχουν αποσταθεροποιηθεί τα ρήγματα του ευρύτερου χώρου του ελληνικού σεισμικού τόξου, στο σημείο σύγκλισης της ευρασιατικής με την αφρικανική πλάκα που είναι η πιο δραστήρια γεωτεκτονική δομή της Μεσογείου.

Δύο εβδομάδες μετά τον φονικό σεισμό της Αλβανίας τα επιστημονικά συμπεράσματα μπορούν πλέον να διατυπωθούν με σχετική βεβαιότητα.

Σύμφωνα με τα Νέα, ο ελληνικός χώρος έχει αποσταθεροποιηθεί, καθώς σεισμικά ρήγματα του ενεργοποιήθηκαν, όπως φαίνεται, εξαιτίας της δραστηριότητας του προηγούμενου χρονικού διαστήματος.

Η αφρικανική πλάκα εξακολουθεί να καταβυθίζεται με «μικρά άλματα» κάτω από την ευρασιατική και το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η σεισμική έξαρση – με σεισμούς ίδιου ή μεγαλύτερου μεγέθους – παραμένει ανοικτό.

Η ενεργοποίηση των ρηγμάτων εντοπίζεται πάνω στο ελληνικό σεισμικό τόξο, το σημείο σύγκλισης της αφρικανικής και ευρασιατικής πλάκας, που είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες η πιο δραστήρια γεωτεκτονική δομή ολόκληρης της Μεσογείου.

Το τόξο ξεκινά από τα νησιά του Ιονίου, περνά από τη Νοτιοδυτική Πελοπόννησο, διέρχεται νότια της Κρήτης, της Κάσου, της Καρπάθου και της Ρόδου και καταλήγει στη Νοτιοδυτική Τουρκία. Η τιτάνια σύγκρουση των δύο πλακών δίνει στην περιοχή αυτή σεισμούς ακόμη και μεγαλύτερους των 7 Ρίχτερ.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share