Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Νέα απειλή για τη Λιβύη! Ο Ταγίπ Ερντογάν στέλνει στρατεύματα!

Τι συνέβη;

26 Δεκεμβρίου 2019 11:41
Νέα απειλή για τη Λιβύη! Ο Ταγίπ Ερντογάν στέλνει στρατεύματα!

Την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, μιας και η νοτιοαφρικανική χώρα το ζήτησε, δήλωσε επίσης πως από τον Ιανουάριο του 2020 θα εξετασθεί σοβαρά το ενδεχόμενο της ανάπτυξης των στρατευμάτων και πως θα παρουσιαστεί ανάλογο νομοσχέδιο στο τουρκικό κοινοβούλιο. Ωστόσο, μόλις λίγες ημέρες πριν είχε επισκεφθεί τη Λιβύη και ο δικός μας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Ερντογάν επισκέφθηκε την Τυνησία την Τετάρτη για να συζητήσει τη συνεργασία για πιθανή κατάπαυση του πυρός στη γειτονική Λιβύη. Σε ομιλία του την Πέμπτη, ανέφερε ότι η Τουρκία και η Τυνησία συμφώνησαν να στηρίξουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης του Φαγιέζ Αλ Σάρατζ.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Daily Sabah ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε όσες χώρες στηρίζουν τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ και υπεραμύνθηκε της στάσης της τουρκικής κυβέρνησης στο Λιβυκό: «Στηρίζουν έναν πολεμοχαρή, ενώ εμείς στηρίζουμε τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας και αποδεχόμαστε την πρόσκλησή της να στείλουμε στρατεύματα. Αυτό μας κάνει διαφορετικούς από τους υπόλοιπους», δήλωσε ο Ερντογάν.
«Θα παρουσιάσουμε την πρόταση για την αποστολή στρατιωτών στη Λιβύη μόλις ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες του Κοινοβουλίου στις 7 Ιανουαρίου», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα.

Τουρκία και Λιβύη «μοιράζουν» την Μεσόγειο!

Η Τουρκία και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης υπέγραψαν συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο, καθώς και ακόμη μια για την επέκταση της συνεργασίας τους στην ασφάλεια και τον στρατιωτικό τομέα, ανακοίνωσε σήμερα η τουρκική κυβέρνηση.

Νέες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο: Μαχητικά αεροσκάφη πάνω από Μακρονήσι και Ανθρωποφάγους!

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για τη συμφωνία. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε .συμφώνησαν πριν από δύο εβδομάδες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας επειδή παραβιάζει την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου πραγματοποιώντας γεωτρήσεις στα ανοικτά των κυπριακών ακτών.

Η διένεξη αντιπαραθέτει την Τουρκία με διάφορες χώρες της ανατολικής Μεσογείου που έχουν συμφωνήσει στην οριοθέτηση των θαλάσσιων και των οικονομικών ζωνών τους με την Ελλάδα και την Κύπρο, με αποτέλεσμα η Άγκυρα να αναζητεί συμμάχους στην περιοχή.

Τραγωδία στην Τουρκία: Ομαδική αυτοκτονία 4 αδελφών μέσα στο σπίτι τους!

Οι νέες συμφωνίες υπεγράφησαν στη διάρκεια συνάντησης χθες, Τετάρτη, στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα στον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον Φάγεζ αλ-Σάρατζ,τον επικεφαλής της κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη την οποία υποστηρίζει η Άγκυρα εναντίον μιας αντίπαλης στρατιωτικής δύναμης που έχει τη βάση της στην ανατολική Λιβύη.

«Η συμφωνία (ασφαλείας) καθιερώνει εκπαιδευτική συνεργασία, διαρθρώνει το νομικό πλαίσιο και ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών μας», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter o διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν.

«Θα συνεχίσουμε επίσης να υποστηρίζουμε μια πολιτική λύση για την οικοδόμηση μιας δημοκρατικής, σταθερής και ευημερούσας Λιβύης», πρόσθεσε.

Τουρκία: Συνελήφθη δημοσιογράφος επειδή ήταν αρνητικός με την είσοδο στη Συρία!

Σε δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Αλτούν αναφέρεται πως οι δύο χώρες υπέγραψαν μνημόνιο συνεννόησης για τον «καθορισμό θαλάσσιων δικαιοδοσιών», που αποσκοπεί στην προστασία των δικαιωμάτων των δύο χωρών βάσει του διεθνούς δικαίου.

Η Λιβύη είναι από το 2014 διαιρεμένη σε αντίπαλα στρατιωτικά και πολιτικά στρατόπεδα τα οποία έχουν την έδρα τους στην πρωτεύουσα Τρίπολη και στην ανατολική Λιβύη. Η κυβέρνηση Σάρατζ βρίσκεται σε σύγκρουση με τις δυνάμεις με επικεφαλής τον Χαλίφα Χάφταρ που έχουν την έδρα τους στην ανατολική Λιβύη.

Τουρκία: Τι απαντάει η Άγκυρα στον ΟΗΕ για την επίθεση στη Συρία!

Ο Χάφταρ ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος των λιβυκών πετρελαιοπηγών και πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, όμως τα πετρελαϊκά έσοδα ελέγχονται από την κεντρική τράπεζα στην Τρίπολη. Οι δύο αντίπαλες στρατιωτικές συμμαχίες αντιπαρατίθενται επίσης στα περίχωρα της πρωτεύουσας.

Τον Ιούνιο, ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) του Χάφταρ ανακοίνωσε πως διέκοψε όλες τις σχέσεις με την Τουρκία και πως όλες οι τουρκικές εμπορικές πτήσεις ή τα τουρκικά πλοία που προσπαθούν να φθάσουν στη Λιβύη θα αντιμετωπίζονται ως εχθρικά.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, η Άγκυρα έχει προμηθεύσει τον Σάρατζ με μη επανδρωμένα αεροπλάνα και με φορτηγά, ενώ ο LNA δέχεται υποστήριξη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.

Προκλητική η στάση της Τουρκίας: "Η Ελλάδα κακομεταχειρίζεται τους πρόσφυγες! Έχουμε αποδείξεις!"

Προκλητική είναι η στάση της Τουρκίας καθώς και τα λόγια του του Μεβλούτ Τσαβούσογλου: "Η Ελλάδα κακομεταχειρίζεται τους πρόσφυγες! Έχουμε αποδείξεις!" Μπαράζ της Τουρκίας στο Αιγαίο! 45 παραβιάσεις και εμπλοκές!

Η ανακοίνωση φτάνει μετά την απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ στον Τσαβούσογλου. Κάνοντας λόγο για ανυπόστατους χαρακτηρισμούς η ελληνική πλευρά τόνισε: «Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών».

Η Άγκυρα από την πλευρά της σημειώνει στην ανακοίνωση: «Μετανάστες υποβλήθηκαν σε πολλές περιπτώσεις σε κακή μεταχείριση, χτυπήθηκαν και απωθήθηκαν στα σύνορά μας».

«Μπλέκει» και την Ευρώπη: «Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε από την Ελλάδα να αναστείλει και να διερευνήσει αυτές τις δραστηριότητες απέλασης, οι οποίες αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

Αν και η Ελλάδα αρνείται ότι οι παράνομοι μετανάστες ωθούνται στη χώρα μας από τις ελληνικές αρχές, η απόρριψη των παράνομων μεταναστών που απομακρύνονται από Έλληνες αξιωματούχους στα σύνορά μας συνεχίζεται και στην θάλασσα και στην ξηρά.

Το 2018, 11.867 παράνομοι μετανάστες απωθήθηκαν στη χώρα μας από την Ελλάδα και τους πρώτους 10 μήνες του 2019 άλλοι 25.404 . Από συνεντεύξεις με τους μετανάστες διαπιστώθηκε ότι Έλληνες αξιωματούχοι κατέσχεσαν τα προσωπικά τους αντικείμενα, υποβλήθηκαν σε πολλές περιπτώσεις σε κακή μεταχείριση, χτυπήθηκαν και απωθήθηκαν στα σύνορά μας από Έλληνες αξιωματούχους.

Έχουμε όλα τα είδη ντοκουμέντων, φωτογραφιών, εγγράφων και δηλώσεων σχετικά με τις πρακτικές των Ελλήνων αξιωματούχων.

Οι δραστηριότητες της Ελλάδας για την απόρριψη που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο καταγράφονται και στις εκθέσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε από την Ελλάδα να αναστείλει και να διερευνήσει αυτές τις δραστηριότητες απέλασης, οι οποίες αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο.

Δεν αλλάζει όμως την πραγματικότητα το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές αρνούνται τις απωθήσεις που είναι αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο, όπως καθορίστηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες μας και από το Συμβούλιο της Ευρώπης,

Καλούμε τη νέα ελληνική κυβέρνηση να εργαστεί για τη διόρθωση αυτής της πολιτικής, αντί να αρνείται τις απωθήσεις που είναι εναντίον του διεθνούς δικαίου κι έχουν διαπιστωθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share