Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Παναγία των Παρισίων: Μετά από 217 χρόνια, δεν θα γίνει για πρώτη φορά χριστουγεννιάτικη λειτουργία!

Θλίψη για τους πιστούς!

23 Δεκεμβρίου 2019 21:20
Παναγία των Παρισίων: Μετά από 217 χρόνια, δεν θα γίνει για πρώτη φορά  χριστουγεννιάτικη λειτουργία!

Για πρώτη φορά τα τελευταία 200 και πλέον χρόνια, δεν θα πραγματοποιηθεί χριστουγεννιάτικη λειτουργία στον καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων, όπου συνεχίζονται οι εργασίες ανοικοδόμησης μετά την καταστροφική φωτιά.

Ο λόγος της καταστροφικής φωτιάς σοκάρει ακόμα τον κόσμο, που δεν έχει ξεπεράσει το τεράστιο αυτό πλήγμα. «Δεν θα τελεστεί μεταμεσονύχτια τελετή στη Νοτρ Νταμ. Η τελευταία φορά που αυτό συνέβη ήταν κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης. Από το 1803, τελούνταν πάντα χριστουγεννιάτικες τελετές στην Παναγία των Παρισίων» είπε στο Ρόιτερς ο εκπρόσωπος τύπου της επισκοπής του Παρισιού.

Η πυρκαγιά της 15ης Απριλίου προκάλεσε την κατάρρευση της στέγης και του καμπαναριού με το βέλος του, παρά το γεγονός ότι τα κεντρικά καμπαναριά και οι εξωτερικοί τοίχοι σώθηκαν, μαζί με θρησκευτικά κειμήλια και ανεκτίμητης αξίας έργα τέχνης.

«Είναι οδυνηρό, διότι θα μας άρεσε να εορτάσουμε τα Χριστούγεννα στην Παναγία των Παρισίων, όμως, την ίδια ώρα, νιώθουμε και ελπίδα: συνεχίζουμε τις διαδικασίες ανοικοδόμησης, για παράδειγμα αυτός ο τεράστιος γερανός θα βοηθήσει να μεταφέρουμε αυτό το ικρίωμα» είπε ο μονσινιόρ Πατρίκ Σοβέ, υψηλόβαθμος κληρικός του καθεδρικού ναού.

«Τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή της ελπίδας. Ας είμαστε υπομονετικοί, άλλα 4 χρόνια» συμπήρωσε ο Σοβέ, καλώντας όσους πιστούς συνήθισαν να προσέρχονται στην Παναγία των Παρισίων για τα Χριστούγεννα να πάνε στον κοντινό ναό Σεν Ζερμέν λ’ Οξερουά, μία από τις παλαιότερες εκκλησίες του Παρισιού.

Στην Παναγία των Παρισίων έγινε η τελετή στέψης του Ναπολέοντα, ως αυτοκράτορα, το 1804.

Συναγερμός! Φόβοι για τοξικό μόλυβδο από την Παναγία των Παρισίων!

Σε ωρολογιακή υγειονομική βόμβα κινδυνεύουν να εξελιχθούν οι 400 τόνοι μολύβδου που ξεχύθηκαν στη γύρω περιοχή της Παναγίας των Παρισίων. Συναγερμός στο Παρίσι:Ο καύσωνας απειλεί την Παναγία των Παρισίων!

Πέντε μήνες μετά την πυρκαγιά του Απριλίου και ύστερα από τις διαμαρτυρίες των κάτοικων της περιοχής και δηλώσεων των ειδικών για την τοξικότητα του μολύβδου, ο δήμος των Παρισίων και η Πολιτεία αποφάσισαν να προχωρήσουν στη δραστική απολύμανση της περιοχής γύρω από την Παναγία των Παρισίων.

Έτσι, μετά τις δοκιμασίες από τον καύσωνα που έπληξε και υπήρχαν φόβοι για την αντοχή των υλικών, στην Παναγία των Παρισίων από σήμερα και για τρεις μέρες, ο δήμος θα καλύψει με ένα ειδικό πήκτωμα τόσο το εσωτερικό της εκκλησίας όσο και το προαύλιο και τους γύρω δρόμους.

Απολύμανση σε σχολεία γύρω από την Παναγία των Παρισίων

Στόχος όπως αναφέρει η DW είναι να απορροφηθεί κάθε σωματίδιο ή μολυβδόσκονη από το πήκτωμα, το οποίο θα αφαιρεθεί μετά από τρεις μέρες. Τέτοια απολύμανση θα γίνει και στα σχολεία που βρίσκονται σε ακτίνα 100 με 150 μέτρων γύρω από το ναό ενώ στο πιο κοντινό σχολείο όπου μετρήθηκαν υψηλά ποσοστά μολύβδου ο δήμος ανακατασκευάζει το προαύλιο.

Εκτιμάται ότι από την πυρκαγιά ελευθερώθηκαν περίπου 400 τόνοι μολύβδου

Υπήρξαν μάλιστα και προτάσεις για ειδική απομόνωση όπως γίνεται στην αφαίρεση αμιάντου. Ωστόσο ο δήμος αρνήθηκε εξηγώντας ότι ο αμίαντος αιωρείται ενώ ο μόλυβδος κατακάθεται και έτσι το πήκτωμα είναι πιο αποτελεσματικό.

Ο μόλυβδος είναι μια ισχυρή τοξική ουσία που σε περίπτωση εισπνοής ή κατάποσης σε μορφή ατμών ή λεπτής σκόνης μπορεί να συσσωρευτεί στο σώμα και να είναι επιβλαβής για τον εγκέφαλο, το συκώτι, τα νεφρά, τα οστά και το νευρικό σύστημα.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Απίστευτο! Πισίνα στην οροφή της Παναγίας των Παρισίων;

Παναγία των Παρισίων: Αυτά είναι τα σχέδια ανοικοδόμησης!

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο στο Athensmagazine.gr

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share