Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Δίκη της Χρυσής Αυγής: Μετατροπή των κατηγοριών σε πλημμέλημα ζητά η εισαγγελέας!

Ζήτησε τη μετατροπή του αρχικού κατηγορητηρίου!

18 Δεκεμβρίου 2019 16:55
Δίκη της Χρυσής Αυγής: Μετατροπή των κατηγοριών σε πλημμέλημα ζητά η εισαγγελέας!

Η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, στην Δίκη της Χρυσής Αυγής ζήτησε τη μετατροπή από κακούργημα σε πλημμέλημα του αδικήματος που βαρύνει αρκετούς πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής σχετικά με τα όπλα που είχαν βρεθεί στην κατοχή τους συνεχίζοντας την αγόρευσή της επί της ενοχής ή μη των συνολικά 68 κατηγορουμένων.

Ειδικότερα, για το αδίκημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής (κακούργημα) το οποίο αντιμετωπίζουν μεταξύ άλλων ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο Νίκος Μίχος, ο Ιωάννης Λαγός, κ.ά. η εισαγγελέας ζήτησε, κατά περίπτωση τη μετατροπή του συγκεκριμένου αδικήματος σε αδικήματα που ισοδυναμούν με πλημμελήματα. Ενδεικτικά, για τον Ν. Μιχαλολιάκο πρότεινε μετατροπή του αδικήματος της διακεκριμένης οπλοκατοχής σε παράνομη κατοχή όπλων (πλημμέλημα) ενώ για τον Ηλία Κασιδιάρη ζήτησε την πλήρη απαλλαγή του.

Η εισαγγελέας ζήτησε επίσης τη μετατροπή του αρχικού κατηγορητηρίου για τις επιθέσεις σε βάρος των Αιγυπτίων ψαράδων αλλά και στελεχών του ΠΑΜΕ.

Ειδικότερα:

* Για την επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες, το 2012, στο Πέραμα, όπου είχε τραυματιστεί σοβαρά ένας από τους τέσσερις αλλοδαπούς αλιεργάτες η εισαγγελέας ζήτησε να μετατραπεί η κατηγορία για τους πέντε κατηγορούμενους της εν λόγω υπόθεσης από "απόπειρα ανθρωποκτονίας" σε "βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη από κοινού". Σύμφωνα με την εισαγγελέα «αν οι δράστες είχαν ανθρωποκτόνο σκοπό θα τον είχαν υλοποιήσει. Θα είχαν επιμείνει παρά τις εκκλήσεις του παθόντος. Θα είχαν φροντίσει οι δράστες να σχεδιάσουν διαφορετικά το εγκληματικό αποτέλεσμα».

  • Για την επίθεση σε βάρος στελεχών του ΠΑΜΕ, το 2013 στο Πέραμα, η εισαγγελέας ζήτησε επίσης τη μετατροπή της κατηγορίας για τους τέσσερις κατηγορουμένους στη συγκεκριμένη υπόθεση από "απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση" σε "επικίνδυνη και απλή σωματική βλάβη", δηλαδή σε πλημμέλημα. Μάλιστα, όπως επισήμανε για την απλή σωματική βλάβη θα πρέπει να παύσει υφ’ όρων η ποινική δίωξη. Κατά την εισαγγελέα δεν υπήρξε ο απαιτούμενος ανθρωποκτόνος δόλος για τους κατηγορούμενους της επίθεσης καθώς «αν τον είχαν, θα είχαν πετύχει το σκοπό τους και δεν θα τους σταματούσαν τα άτομα που φώναζαν «αστυνομία» ή το ότι δεν είχαν αρκετό χρόνο». Σύμφωνα με την εισαγγελέα «αν θέλει κανείς να διαπράξει ανθρωποκτονία, το καταφέρνει μέσα σε δευτερόλεπτα».

Δίκη Χ.Α.: Μοναδικός ένοχος ο Ρουπακιάς!

Κατά τη διάρκεια της πολύκροτης δίκης της Χρυσής Αυγής η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών από την οποία όλοι περίμεναν εναγωνίως να εκδώσει την τελική απόφαση έκρινε ως μόνο ένοχο τον Γιώργο Ρουπακιά για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα απαλλάσσοντας τους υπόλοιπους 17 κατηγορούμενους από τα αδικήματα της άμεσης συνέργειας στη δολοφονία και της απλής συνέργειας.

Μάλιστα, η εισαγγελέας ανέφερε στην πρότασή της πως μέσα στο όχημα του Γ. Ρουπακιά εκείνο το μοιραίο βράδυ, δεν βρίσκονταν ο Ιωάννης Καζαντζόγλου, ο οποίος κατηγορείται για άμεση συνέργεια στην ανθρωποκτονία του 34χρονου μουσικού.


Ο Ρουπακιάς αποφάσισε και εκτέλεσε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση το έγκλημα» είπε η εισαγγελέας και συνέχισε: «Πρόθεσή του ήταν να φονεύσει τον παθόντα, του κατάφερε με μανία πολλαπλά χτυπήματα στο σώμα του».

Μετά την ολοκλήρωση της πρότασης της εισαγγελέως για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα φίλοι του αδικοχαμένου μουσικού αλλά και η μητέρα του αποχώρησαν από την αίθουσα εμφανώς δυσαρεστημένοι.

Ηταν σε… ψυχική ηρεμία

Κατά την εισαγγελέα ο Γ. Ρουπακιάς ήταν «σε ήρεμη ψυχική κατάσταση η οποία του επέτρεπε την ήρεμη σκέψη και αποδεχόμενος το θανατηφόρο αποτελέσματα των ενεργειών του και χρησιμοποιώντας το αναδιπλούμενου μαχαίρι έπληξε τον Παύλο Φύσσα δυο φορές στο ύψος της καρδιάς».

Η εισαγγελέας ζήτησε την απόρριψη, ως αβάσιμου, του ισχυρισμού που προέβαλλε ο Γ. Ρουπακιάς, σύμφωνα με τον οποίο εκείνο το βράδυ βρίσκονταν σε άμυνα, διότι όπως είπε κάτι τέτοιο δεν αποδείχθηκε ακροαματική διαδικασία. «Δεν είναι βάσιμος ο ισχυρισμός του ότι δέχθηκε επίθεση. Είχε αποφασίσει τον εγκληματικό του σκοπό, έπληξε τον παθόντα με απόλυτη επιτυχία», είπε η εισαγγελέας ζητώντας παράλληλα να απορριφθεί το αίτημα που υπέβαλλε ο κατηγορούμενος περί μεταβολής της κατηγορίας του. Υπό τα δεδομένα αυτά η εισαγγελέας ζητήσει να κηρυχτεί ένοχος ο Γ. Ρουπακιάς, όπως ακριβώς κατηγορείται ήτοι για ανθρωποκτονία με δόλο.

Σε ό, τι αφορά στον κατηγορούμενο Ιωάννη Καζαντόγλου, ο οποίος κατηγορείται για άμεση συνέργεια στην ανθρωποκτονία και τους λοιπούς κατηγορουμένους της δολοφονίας Φύσσα, 16 συγκατηγορουμένους του για απλή συνέργεια η εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή τους.

Μεταξύ άλλων, η εισαγγελέας ανέφερε «οι ανωτέρω κατηγορούμενοι δεν μπορούσαν να αντιληφθούν την ανθρωποκτόνο πρόθεση Ρουπακιά. Η εμφάνιση του Ρουπακιά στο σημείο, ήταν συμπτωματική στο σημείο της δολοφονίας» είπε η εισαγγελέας και συνέχισε: «Αν υπήρχε σχέδιο ο Ρουπακιάς θα ήταν ήδη στα γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, χωρίς να χρειάζεται προηγούμενο τηλεφώνα».

Δεν έδωσαν εντολή!

Ακόμη η εισαγγελέας ανέφερε ότι δεν υπήρξε εντολή από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Μεταξύ άλλων, η εισαγγελέας επικαλούμενη στοιχεία της αποδεικτικής διαδικασίας αλλά και μαρτυρικές καταθέσεις ανέφερε στην αγόρευσή της: «Δεν ακούστηκαν φράσεις που να δείχνουν ότι δόθηκε εντολή για τη δολοφονία Φύσσα ή ότι ήταν… Από κανένα στοιχείο δεν αποδείχθηκε ότι η δολοφονία Φύσσα ήταν προσχεδιασμένη από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής. Δεν προέκυψε ότι δόθηκε εντολή από αυτή.

Άλλωστε ποιοι θα ήταν το όφελος για τη Χρυσή Αυγή. Αν πράγματι ήταν προσχεδιασμένη η δολοφονία Φύσσα γιατί την διέπραξαν σε κεντρικό σημείο και όχι κάποια άλλο βράδυ σε άλλο απόμερο σημείο ώστε το έγκλημα να μη γίνει ορατό». Να υπενθυμίσουμε πως και ο Ν. Μιχαλολιάκος κατά την απολογία του είχε υποστηρίξει πως δεν είχε δώσει καμία εντολή για τη δολοφονία.

Εξω από τον δικαστηρίου η Μάγδα Φύσσα είπε ότι «Δεν είδαν τίποτα όλο αυτό το διάστημα; Αθωώνουν τους εγκληματίες. Ποσό να αντέξουμε;»

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share