Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στην Αλβανία!

Τα ξημερώματα!

15 Δεκεμβρίου 2019 08:37
Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στην Αλβανία!

Δυνατός σεισμός σημειώθηκε στις 3:18 τα ξημερώματα της Κυριακής στην Αλβανία.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο ο σεισμός ήταν 4,5 Ρίχτερ με επίκεντρο 27 χιλιόμετρα από τα Τίρανα.

Το εστιακό βάθος ήταν στα 44 χλμ.

Ξύπνησαν τα ρήγματα: Σεισμός 7 Ρίχτερ έρχεται στην Ελλάδα!

Είδηση που προκαλεί τρόμο φέρνει στο φως η εφημερίδα "Νέα" σχετικά με τις συνεχόμενες δυνατές σεισμικές δονήσεις, καθώς φέρνουν σεισμό 7 Ρίχτερ στην χώρα!

Σε αναστάτωση βρίσκεται ο ελληνικός χώρος μετά τον φονικό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ στο Δυρράχιο και n ενεργοποίηση εντοπίζεται πάνω στο σημείο σύγκλισης της αφρικανικής και ευρασιατικής πλάκας!

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο, έχουν αποσταθεροποιηθεί τα ρήγματα του ευρύτερου χώρου του ελληνικού σεισμικού τόξου, στο σημείο σύγκλισης της ευρασιατικής με την αφρικανική πλάκα που είναι η πιο δραστήρια γεωτεκτονική δομή της Μεσογείου.

Δύο εβδομάδες μετά τον φονικό σεισμό της Αλβανίας τα επιστημονικά συμπεράσματα μπορούν πλέον να διατυπωθούν με σχετική βεβαιότητα.

Σύμφωνα με τα Νέα, ο ελληνικός χώρος έχει αποσταθεροποιηθεί, καθώς σεισμικά ρήγματα του ενεργοποιήθηκαν, όπως φαίνεται, εξαιτίας της δραστηριότητας του προηγούμενου χρονικού διαστήματος.

Η αφρικανική πλάκα εξακολουθεί να καταβυθίζεται με «μικρά άλματα» κάτω από την ευρασιατική και το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η σεισμική έξαρση – με σεισμούς ίδιου ή μεγαλύτερου μεγέθους – παραμένει ανοικτό.

Η ενεργοποίηση των ρηγμάτων εντοπίζεται πάνω στο ελληνικό σεισμικό τόξο, το σημείο σύγκλισης της αφρικανικής και ευρασιατικής πλάκας, που είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες η πιο δραστήρια γεωτεκτονική δομή ολόκληρης της Μεσογείου.

Το τόξο ξεκινά από τα νησιά του Ιονίου, περνά από τη Νοτιοδυτική Πελοπόννησο, διέρχεται νότια της Κρήτης, της Κάσου, της Καρπάθου και της Ρόδου και καταλήγει στη Νοτιοδυτική Τουρκία. Η τιτάνια σύγκρουση των δύο πλακών δίνει στην περιοχή αυτή σεισμούς ακόμη και μεγαλύτερους των 7 Ρίχτερ.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Σεισμός στη Ζάκυνθο!

Σεισμός 3,1 Ρίχτερ στα Τρίκαλα!

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στο Athensmagazine.gr

 
 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share