Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με χιόνια; Τα Μερομήνια μίλησαν!

Τι μας περιμένει σε λίγες μέρες;

9 Δεκεμβρίου 2019 13:26
Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με χιόνια; Τα Μερομήνια μίλησαν!

Μερομήνια: Τι καιρό θα έχουμε τα φετινά Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά στην χώρα; Που θα χιονίσει;

Το Athensmagazine.gr σας παρουσιάζει τι λένε τα Μερομήνια, όπως βέβαια σας είχαμε δώσει μια γεύση εδώ και αρκετούς μήνες!

Σύμφωνα με τα παραδοσιακά Μερομήνια, το σκηνικό του καιρού αναμένεται να αλλάξει άρδην από τις επόμενες ημέρες.

Μερομήνια ονομάζει ο λαός τις δώδεκα πρώτες ημέρες του ογδόου φεγγαριού του έτους, τον Αύγουστο. Παρατηρώντας τα καιρικά φαινόμενα αυτών των πρώτων ημερών της, οι άνθρωποι μαντεύουν την καιρική κατάσταση των επόμενων δώδεκα στην αρχή φεγγαριών και αργότερα μηνών. Μερομήνια ονομάζονται οι μέρες που γίνεται η πρόβλεψη, από τις λέξεις «μέρα και μήνας», γιατί σε κάθε μέρα απ’ αυτές, αντιστοιχεί ένας πλήρης κύκλος του φεγγαριού (γέμιση και χάση) ή ένας μήνας.

Τα μερομήνια δεν περιγράφονται, είναι θέμα γνώσης και πρακτικής και όχι θεωρίας. Μπορεί αρκετοί άνθρωποι να παρατηρούν το ίδιο πράγμα, αλλά να έχουν διαφορετικές αντιλήψεις και οι προβλέψεις τους να μην ταυτίζονται. Πρόκειται για κατάλοιπο παλαιών αστρολογικών αντιλήψεων που απέκτησε ο άνθρωπος, εξετάζοντας τα καιρικά φαινόμενα με βάση τα άστρα.

Σημειώνεται ότι τα Μερομήνια καταγράφουν τις «τάσεις του καιρού» για το συγκεκριμένο διάστημα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν πρόβλεψη.

Ο Δεκέμβρης έχει ξεκινήσει με σχετικά χειμωνιάτικο καιρό το πρώτο πενθήμερο και με βροχές και χιόνια στα ορεινά.

Βελτίωση του καιρού προβλέπεται το δεύτερο πενθήμερο του μήνα και σχετική άνοδο της θερμοκρασίας.

Σημαντική επιδείνωση του καιρού αναμένεται λίγο πριν από τα μέσα του μήνα (12/12) με πολύ ισχυρές βροχές, αρχικά στα πεδινά, και έντονες χιονοπτώσεις στα ορεινά. Εν συνεχεία, το διάστημα 15-17/12, τα χιόνια θα κάνουν την εμφάνισή τους και σε χαμηλά υψόμετρα της κέντρο-ανατολικής χώρας.

Ο καιρός στη συνέχεια θα βελτιωθεί αλλά για σύντομο σχετικά διάστημα. Από τις παραμονές των Χριστουγέννων, προβλέπεται σταδιακή επιδείνωση του καιρού με βροχές και χιόνια στα ορεινά. Περαιτέρω ενίσχυση των φαινομένων με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας μετά τα Χριστούγεννα, ενώ καθώς πλησιάζουμε προς το τέλος του χρόνου τα χιόνια αναμένεται να φθάσουν και σε πολλές πεδινές περιοχές της κέντρο-ανατολικής χώρας.

Ο Ιανουάριος ξεκινά κατά την πρώτη βδομάδα του με πολύ κρύο καιρό και με χιόνια κατά διαστήματα ακόμη και σε πεδινές περιοχές της κέντρο-ανατολικής χώρας.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share