Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Επέτειος Γρηγορόπουλου: Σε εξέλιξη η πορεία αντιεξουσιαστών στο κέντρο της Αθήνας!

Κατευθύνονται προς τη Βουλή!

6 Δεκεμβρίου 2019 19:25
Επέτειος Γρηγορόπουλου: Σε εξέλιξη η πορεία αντιεξουσιαστών στο κέντρο της Αθήνας!

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πορεία των αντιεξουσιαστών και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς για την επέτειο των 11 ετών από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Η πορεία ξεκίνησε από τα Προπύλαια, ενώ αυτήν την ώρα οι συγκεντρωμένοι κατευθύνονται προς τη Βουλή, με τους δρόμους του κέντρου να είναι κλειστοί.

Ο αριθμός των διαδηλωτών έχει ξεπεράσει τις 4.000.

Την ίδια στιγμή έχει αναπτυχθεί μεγάλη αστυνομική δύναμη, με τα μέτρα ασφαλείας να είναι δρακόντεια ενώ κλειστό είναι το κέντρο της Αθήνας.

Σε πανό της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης απεικονίζεται σαν γελοιογραφία ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης συνοδεία λεζάντας στην οποία αναγράφονται τα εξής: απαντάμε στην κανονικότητα με Δεκέμβρηδες.

Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε πορεία για την επέτειο της δολοφονίας από μαθητές και φοιτητές στο κέντρο της Αθήνας.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στις 12 στα Προπύλαια και με κεντρικό σύνθημα «ακόμα δεν είπαμε την τελευταία λέξη, αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη» κατευθύνθηκαν στη Βουλή.

Σαν σήμερα, 6 Δεκεμβρίου, δολοφονείται ο 15χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος!

11 χρόνια σήμερα από τη στυγερή δολοφονία του 15χρονου τότε μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου. Μια δολοφονία που προκάλεσε σοκ στο Πανελλήνιο και που ακόμα και σήμερα προσπαθούμε κάθε χρόνο τέτοια μέρα να τιμούμε τη μνήμη του άτυχου αυτού παιδιού με πορείες προς τιμήν του, όπως και σήμερα.

Ας δούμε όμως τι συνέβη εκείνο το μοιραίο βράδυ:

Εξάρχεια λίγο μετά τις 9 το βράδυ. Μια παρέα νεαρών είχε φραστική αντιπαράθεση με τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα και τον συνάδελφό του, Βασίλη Σαραλιώτη.

Οι δυο ειδικοί φρουροί διατάχθηκαν να αποχωρήσουν από το σημείο, όμως μετά χωρίς κανέναν προφανή λόγο επέστρεψαν πεζοί στην οδό Τζαβέλα, όπου βρισκόταν η παρέα των νεαρών.

Ανάμεσά τους βρισκόταν ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος και ο συνομήλικός του, Νίκος Ρωμανός, που απασχόλησε αργότερα τις αρχές για την αναρχική του δράση και για την ένοπλη ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης. Η φραστική αντιπαράθεση συνεχίστηκε για λίγο, μέχρι που ο Κορκονέας, έβγαλε το υπηρεσιακό του περίστροφο και πυροβόλησε τρείς φορές. Μια από τις σφάιρες βρήκε τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Διακομίστηκε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Αμέσως οι δυο ειδικοί φρουροί, ενημέρωσαν για το συμβάν, αναφέροντας μεταξύ άλλων, πως δέχθηκαν επίθεση από την παρέα των νεαρών, με μπουκάλια και πέτρες. Η αστυνομία αργότερα έκανε λόγο για εξοστρακισμό της σφαίρας που προκάλεσε τον θάνατο του 15χρονου. Οι δυο ειδικοί φρουροί συνελήφθησαν και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Στην κατάθεσή τους ανέφεραν πως ο Κορκονέας πυροβόλησε δυο φορές στον αέρα και μια στο έδαφος, κάτι που διαψεύστηκε από τους αυτόπτες μάρτυρες, που κατέθεσαν πως ο ειδικός φρουρός πυροβόλησε κατ’ ευθείαν προς την πλευρά των νεαρών.

Η δολοφονία του Γρηγορόπουλου προκάλεσε πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις. Ο υπουργός Εσωτερικών υπέβαλε την παραίτησή του, δηλώνοντας πως οι ένοχοι θα τιμωρηθούν και πως πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής δεν την έκανε δεκτή. Στους δρόμους, από την επόμενη κιόλας μέρα, υπήρξε τεράστια αναστάτωση, έναν νεανικό κύμα συμπαράστασης για τον αδικοχαμένο Γρηγορόπουλο, που κατήγγειλε την αστυνομική βία. H ένταση και οι ταραχές ήταν πρωτοφανείς, με την εφημερίδα «Καθημερινή», να αναφέρει πως πρόκειται για τις «χειρότερες από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974».

Σε πολλές πόλεις της χώρας και ιδιαίτερα στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκαν διαμαρτυρίες από μαθητές, φοιτητές και πολίτες. Οι πορείες ήταν επεισοδιακές, και προκλήθηκαν τεράστιες καταστροφές σε δημόσια κτίρια, καταστήματα, αυτοκίνητα και μνημεία. Υπολογίζεται πως οι ζημιές άγγιξαν τα 50 εκατομμύρια ευρώ, μόνο στην Αθήνα.

Στις 10 Δεκεμβρίου, οι δυο ειδικοί φρουροί κρίθηκαν προφυλακιστέοι. Το έντονο κλίμα είχε δώσει μια ένταση και στην υπόθεση. Μια εβδομάδα περίπου αργότερα, βγήκε το πόρισμα της βαλλιστικής εξέτασης, σύμφωνα με το οποίο υπάρχουν «στοιχεία απολύτως συμβατά με πρόσκρουση της βολίδας σε σκληρή - ανένδοτη επιφάνεια με το πλαϊνό τμήμα της και στη συνέχεια εποστρακισμού της από την επιφάνεια αυτή». Στις 14 Ιανουαρίου, οι πραγματογνώμονες δέχονται πως οι σφαίρα εξοστρακίστηκε, κάτι που δεν αποδέχτηκαν οι τεχνικοί σύμβουλοι της οικογένειας Γρηγορόπουλου.

Στις 24 Αυγούστου υπόθεση παραπέμφθηκε στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Ύστερα από αλλαγές στην τοποθεσία της δίκης, που πρώτα είχε οριστεί στην Χαλκίδα αλλά τελικά έγινε στην Άμφισσα, η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου του 2010. Διήρκησε 10 μήνες και χρειάστηκαν 84 συνεδριάσεις για να εκδόσει το δικαστήριο την απόφασή του. Τελικά, το δικαστήριο έκρινε τους δυο ειδικούς φρουρούς ένοχους, με τον Κορκονέα να καταδικάζεται σε ισόβια για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο και ο Σαραλιώτης σε δέκα χρόνια για συνεργεία. Ο τελευταίος αποφυλακίστηκε ύστερα από έναν χρόνο με περιοριστικούς όρους.

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας έκρινε ένοχο τον Κορκονέα τον Ιούλιο του 2019, αναγνωρίζοντάς του όμως το ελλαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. Η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν 13 έτη. Η εν λόγω απόφαση σηματοδότησε την άμεση αποφυλάκιση του Κορκονέα, καθώς είχε ήδη εκτίσει πραγματική ποινή 10 ετών ενώ έχει κάνει και μεροκάματα εντός της φυλακής, τα οποία προσμετρήθηκαν ευεργετικά. Ο Σαραλιώτης κρίθηκε αθώος λόγω αμφιβολιών.

Το περιστατικό της 6ης Δεκεμβρίου του 2008, προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση και αγανάκτηση, με πολλούς ανθρώπους σε διάφορες πόλεις και εκτός Ελλάδας, να διαδηλώνουν την αλληλεγγύη τους και την συμπαράστασή τους. Κάθε χρόνο την ίδια μέρα, πραγματοποιείται κατάθεση στεφάνων στα Εξάρχεια, με την οδό να έχει μετονομαστεί από Μεσολογγίου σε «οδό Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου», από τους κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share