Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Αυτή είναι η απάντηση στο αν πέθανε τελικά ο 8χρονος από διφθερίτιδα!

Ο άτυχος 8χρονος που κατέληξε!

5 Δεκεμβρίου 2019 21:42
Αυτή είναι η απάντηση στο αν πέθανε τελικά ο 8χρονος από διφθερίτιδα!

Βγήκε η απάντηση από τη Βρετανία για τον αν πέθανε τελικά ο 8χρονος από διφθερίτιδα!

Τον εντοπισμό του τοξινογόνου στελέχους της διφθερίτιδας (Corynebacterium diphtheriae) στον άτυχο 8χρονο που κατέληξε την περασμένη εβδομάδα στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού» ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, χαρακτηρίζοντάς το ως σποραδικό περιστατικό
«Σήμερα Πέμπτη 5.12.2019, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ενημερώθηκε από το Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (Public Health England), για τα αποτελέσματα των εξετάσεων για διφθερίτιδα, σε παιδί οκτώ (8) ετών που κατέληξε στις 26.11.2019 στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Παν. & Αγλαΐας Κυριακού» με σοβαρή λοίμωξη αναπνευστικού και θετική καλλιέργεια για τον μικροοργανισμό της διφθερίτιδας (Corynebacterium diphtheriae) σε βρογχικές εκκρίσεις.

Πρόκειται για τοξινογόνο στέλεχος με έκφραση της τοξίνης της διφθερίτιδας» αναφέρει η ανακοίνωση του Οργανισμού.

Μια ανακοίνωση, η οποία ξεκαθαρίζει το θολό σκηνικό που είχε δημιουργηθεί τις προηγούμενες ημέρες, από την Τρίτη 27 Νοεμβρίου, όταν το παιδί κατέληξε, μέχρι και την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, που το θλιβερό συμβάν έλαβε διαστάσεις, λόγω του εμβολιαστικού κενού που προέκυπτε στο σύστημα Υγείας, αλλά και τον χώρο της Πρόνοιας, όπου μεγάλωσε το παιδί μέχρι την ηλικία των 5 χρόνων.

Τα τελευταία τρία χρόνια το αγόρι ζούσε με ανάδοχη οικογένεια. Κατά δήλωση της οικογένειας, και σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε από τα ιδρύματα, το παιδί είχε εμβολιαστεί με το εμβόλιο κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου και του κοκκύτη. Αλλά και από τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας ανέφεραν οι αρμόδιοι ότι το παιδί είχε λάβει τις πέντε δόσεις του εμβολίου μέχρι την ηλικία των πέντε ετών, όπως ορίζεται στο πρόγραμμα εμβολιασμών.

Οι ειδικοί υποστήριζαν, όταν γνωστοποιήθηκε το πρωτοφανές περιστατικό της μόλυνσης με το κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας, ότι, αν το παιδί έχει μολυνθεί με το τοξινογόνο στέλεχος, τότε ο θάνατος οφείλεται σε αυτό και μόνο. Και πως, αν έχει μολυνθεί με το στέλεχος που δεν παράγει τοξίνη, τότε ο μολυσματικός μικροοργανισμός επιβάρυνε δραματικά την κατάσταση της υγείας του και οδήγησε σε μοιραίο αποτέλεσμα, με δεδομένο ότι ως παιδί με σύνδρομο Down είχε ούτως ή άλλως ιδιαίτερες ανάγκες.

Ο ΕΟΔΥ υπογραμμίζει ότι πρόκειται για σποραδικό περιστατικό και τονίζει στην ανακοίνωσή του τη σημασία του εμβολιασμού σε παιδιά και ενήλικες για τη διφθερίτιδα, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Πάντως, ακόμη κι αν θεωρηθεί σποραδικό, το συγκεκριμένο περιστατικό ανοίγει νέο κύκλο συζητήσεων, όχι όμως για την προφανή αξία του εμβολιασμού, αλλά για το πως παρακολουθεί η πολιτεία την υλοποίηση του προγραμματος εμβολιασμων.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share