Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος: Κατασχέθηκαν 9 κιλά ηρωίνης και συνελήφθησαν οι μεταφορείς!

Η μεταφορά έγινε από το Πακιστάν!

3 Δεκεμβρίου 2019 12:50
Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος: Κατασχέθηκαν 9 κιλά ηρωίνης και συνελήφθησαν οι μεταφορείς!

Δύο συλλήψεις έλαβαν χώρα το απόγευμα της Δευτέρας στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Οι συλληφθέντες είναι αλλοδαποί ηλικίας 30 και 56 ετών και στην κατοχή τους βρέθηκε μεγάλη ποσότητα ηρωίνης.

Λάρισα: Συνελήφθη εγκληματίας 16 ετών!

Ειδικότερα, αστυνομικοί στο πλαίσιο στοχευόμενων ελέγχων, για την αποτροπή εισαγωγής ναρκωτικών ουσιών στην ελληνική επικράτεια, εντόπισαν και συνέλαβαν τους ανωτέρω, οι οποίοι αφίχθησαν αεροπορικώς, προερχόμενοι από το Πακιστάν.

Συγκεκριμένα, οι δύο συλληφθέντες μετέφεραν ποσότητα ηρωίνης, βάρους 9 κιλών και 246 γραμμαρίων, σε 5 αυτοσχέδιες συσκευασίες, οι οποίες ήταν επιμελώς κρυμμένες σε διπλό πάτο της αποσκευής τους.

Επίσης κατασχέθηκαν 4 κινητά τηλέφωνα και τα χρηματικά ποσά των 700 ευρώ.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 40χρονη εγκέφαλος κυκλώματος trafficking!

Μια 40χρονη συνελήφθη σήμερα στη Θεσσαλονίκη η όποιο κατηγορείτο ως εγκέφαλος καλά οργανωμένου κυκλώματος trafficking.

Σοκ: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα trafficking αλλοδαπών γυναικών στην Αθήνα!

Η συλληφθείσα ήταν διεθνώς διωκόμενη μιας και την καταζητούσαν και οι ιταλικές αρχές και εκκρεμούσε εις βάρος της ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

Η συλληφθείσα οδηγείται σε εισαγγελέα εφετών Θεσσαλονίκης, για να δρομολογηθούν οι διαδικασίες που συνδέονται με το αίτημα έκδοσης στην Ιταλία. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. από την έρευνα των ιταλικών διωκτικών αρχών προκύπτει ότι είχε διευθυντικό ρόλο στη φερόμενη δράση της εγκληματικής οργάνωσης.

Ειδικότερα δε -κατά την ίδια ανακοίνωση- κατηγορείται ότι στρατολογούσε μεγάλο αριθμό ανήλικων κοριτσιών από τη Νιγηρία, τα οποία μεταφέρονταν στην Ιταλία, όπου κατακρατούνταν σε διαμερίσματα και μετά από έντονη σωματική κακοποίηση, απειλές κατά της ζωής τους και μέσα από εξαναγκασμό με ειδικές τελετουργίες (βουντού), ωθούνταν στην πορνεία.

Το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμιζε η οργάνωση, σύμφωνα με την έρευνα των Ιταλών, φέρεται να ξεπερνούσε τις 40.000 ευρώ ανά θύμα. Η γυναίκα φέρεται ακόμα να διώκεται ποινικά και στην Αυστρία όπου αναζητείται από τις τοπικές διωκτικές αρχές. Στην ίδια ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνεται ότι κατά την παράλληλη ευρωπαϊκή επιχείρηση συνελήφθησαν δύο ακόμη άτομα, φερόμενα ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης στην ιταλική επικράτεια.

"Trafficking" : Τα θύματα εξομολογούνται!

Η Μίνα, από την Ινδία, απήχθη στα δώδεκα της από σωματέμπορους. Πριν προλάβει να μεγαλώσει έζησε την ενηλικίωση μέσα σε ένα πορνείο, στο οποίο έκαναν κουμάντο μια μάνα με τους δυο της γιους.

«Με υιοθέτησαν στην ηλικία των 12 και ήμουν πόρνη μέχρι την ηλικία των 17»

Η δωδεκάχρονη, υπέστη βία και κακοποίηση, ενώ ανήμπορη να απομακρυνθεί από τα δεσμά της, παραδόθηκε στα χέρια των απαγωγέων. Καθώς εκείνη μεγάλωνε, τα αφεντικά της απαίτησαν να εκδίδεται αλλά να κάνει και παιδιά. Γέννησε ένα κορίτσι και ένα αγόρι. Το πρώτο θα ακολουθούσε τα βήματά της, ενώ το δεύτερο θα έκανε τον εργάτη. Όταν πήγε στην αστυνομία για να καταγγείλει αυτό που της συνέβαινε, κανείς δεν ενδιαφέρθηκε. Οι ιδιοκτήτες της το έμαθαν και αποφάσισαν να τη σκοτώσουν. Η ιστορία της Μίνας είναι μία από τις εκατοντάδες που λαμβάνουν χώρα σε διεθνές επίπεδο, προκαλώντας την παγκόσμια κατακραυγή.

Το εμπόριο ανθρώπων, γνωστό ως human trafficking, βρίσκεται στην τρίτη θέση στη λίστα του ΟΗΕ με τις δραστηριότητες εγκληματικών οργανώσεων, μετά τα ναρκωτικά και τα όπλα. Αφορά την εκμετάλλευση ατόμων όλων των ηλικιών, ακόμη και παιδιών, από οργανωμένα δίκτυα με στόχο το κέρδος. Tα τελευταία χρόνια η πορνεία στη χώρα μας σημείωσε αύξηση κατά 1500%, ενώ ο τζίρος κυμαίνεται γύρω στο 1 δισεκατομμύριο ετησίως, εξήγησε ο κ. Γρηγόρης Λάζος, καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μιλώντας κατά τη διάρκεια της ημερίδας που πραγματοποίησε η ΜΚΟ Praksis με θέμα την πορνεία και το trafficking.

Trafficking: Τα κρυμμένα θύματα της σύγχρονης σκλαβιάς

Το 2012 εκδόθηκαν 17.000 γυναίκες, ενώ το 2014 ο ίδιος αριθμός άγγιξε τις 18.500. Στην Αθήνα αυτή την ώρα υπάρχουν γύρω στις 6.500 θέσεις έκδοσης, ενώ οι γυναίκες που εκδίδονται στην πραγματικότητα είναι περισσότερες καθώς σε αυτές (τις θέσεις έκδοσης) κάνουν βάρδιες πολλές κοπέλες την ώρα. Στην πρωτεύουσα υπάρχουν περίπου 525 οίκοι ανοχής, από τους οποίους οι δέκα λειτουργούν νόμιμα.

Από τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας για τα έτη 2013, 2014 και τις αρχές του 2015 προκύπτει ότι τα θύματα τράφικινγκ προέρχονται κυρίως από το Μπανγκλαντές, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Οι ανήλικοι 16-18 ετών κατάγονται κυρίως από τη Ρουμανία, την Αλβανία και το Μπανγκλαντές. Οι δράστες είναι κυρίως Ελληνες, Βούλγαροι, Αλβανοί και Ρουμάνοι. Το 2010 καταγράφηκαν 62 υποθέσεις, 35 το 2011, 46 το 2012, 37 το 2013 και 36 υποθέσεις το 2014.

Η πορνεία παγκοσμίως θεωρείται η δεύτερη πιο επικερδής δραστηριότητα

“Όταν οι γνώσεις σου αρκούν μόνο για να γράψεις το όνομά σου, όταν η τσέπη σου δεν έχει λεφτά και η οικογένειά σου είναι αδιάφορη, τότε ποιος ο λόγος να μην δεχτείς μια καλή δουλειά στην όμορφη Ελλάδα με εισιτήρια πληρωμένα και ταξιδιωτικά έγγραφα τακτοποιημένα; Το μόνο προσόν που χρειάζεται να διαθέτεις, το έχεις πάνω σου πάντα. Δεν είσαι η πρώτη ούτε θα είσαι η τελευταία. Ακόμα μία από τα εκατομμύρια θύματα του sex trafficking”, εξομολογήθηκε η 40χρονη Ναταλία, η οποία κατάγεται από την Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Στα είκοσι ήρθε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Πάτρα. Σκοπός της ήταν να δουλέψει λίγα χρόνια εκεί και να γυρίσει στην οικογένειά της. Τελικά σε σύντομο χρονικό διάστημα άρχισε να εκδίδεται για να κερδίσει χρήματα γρήγορα.

“Έχω συναντήσει κοπέλα που μου εξομολογήθηκε πως πεινούσε, πεινούσε πολύ. Βρέθηκε κάποιος, της πρόσφερε φαγητό και νερό ενώ για αντάλλαγμα της ζήτησε να κάνουν σεξ. Εκείνη δέχτηκε. Ήταν η ανάγκη. Όσο υπάρχουν εκδιδόμενες, είστε όλες εκδιδόμενες”, είπε ο κ. Λάζος κατά τη διάρκεια της ημερίδας. Στη συνέχεια, έθεσε το ζήτημα της ψυχοσωματικής εξαθλίωσης την οποία υφίστανται σε μεγάλο βαθμό οι γυναίκες θύματα. “Υπάρχει επίσης κάτι που λίγοι το γνωρίζουν. Η στοματική κοιλότητα των γυναικών αυτών έχει καταστραφεί. Δεν μπορούν να βρεθούν πόροι για τα δόντια τους, αλλά η ανάγκη είναι μεγάλη. Μιλάμε για ανθρώπους σχεδόν σβησμένους από το χάρτη”, εξήγησε ο καθηγητής, ενώ συμπλήρωσε πως στην Αθήνα αυτή την ώρα οι πελάτες που επισκέπτονται τους οίκους ανοχής υπολογίζονται γύρω στους 550.000, ενώ οι ντόπιοι μειώθηκαν στον αριθμό σε σχέση με την περασμένη χρονιά.

Όσο εκδίδονται γυναίκες, θα εκδίδεστε όλες σας

Η πορνεία παγκοσμίως θεωρείται η δεύτερη πιο επικερδής επιχείρηση. Και όσο σχετίζεται με τη μεγάλη ατιμωρησία, θα καθιστά το έδαφος πρόσφορο για τη δράση όλο και περισσότερων μαστροπών, σημείωσε ο κ. Άρης Καρδασιλάρης, εκπρόσωπος της οργάνωσης Α21, που ασχολείται με την καταπολέμηση των φαινομένων trafficking. “Τα θύματά μας μέχρι στιγμής ήταν 78% από σεξουαλική εκμετάλλευση, 9% εργασιακή εκμετάλλευση και 6% και τα δύο. Η κύρια ηλικία στο 50% των θυμάτων είναι από 18 μέχρι 25. Το 17% είναι 26-30, άλλο ένα 17% από 30 και πάνω και έχουμε 13% των θυμάτων μεταξύ 14 και 17 ετών. Δεκαπέντε κορίτσια που βοηθήσαμε ήταν ηλικίας 14-17. Και πέντε ήταν από 13 και κάτω. Πρόκειται για την ηλικία των θυμάτων την ημέρα που ήρθαν σ’ εμάς. Πολλά θύματα έφτασαν σ’ εμάς στα 19, 20 ή 22 τους, αλλά η υπόθεσή τους είχε ξεκινήσει από τα 15-16."

Γυναίκες εκδίδονται και μέσω μικρών αγγελιών και σε ξενοδοχεία, ενώ ένας πολύ μικρός αριθμός κινείται μέσω Διαδικτύου. Υπάρχουν επίσης περίπου 700 πόρνες πολυτελείας. Ο κύριος όγκος των γυναικών δουλεύει στους δρόμους: πλατεία Κολιάτσου, Αμερικής, Βάθη, Κουμουνδούρου, Βουκουρεστίου, Πειραιώς.

Οι περισσότερες κοπέλες που συμμετείχαν στην έρευνα της Praksis για την πορνεία ήταν αφενός Ελληνίδες και αφετέρου χρήστες ψυχοτρόπων ουσιών, κάτι το οποίο συνήθως αποτελεί αλληλένδετο φαινόμενο, εξήγησε από τη μεριά της η κ. Μαρία Μουδάτσου, επιστημονική υπεύθυνη ερευνητικής μελέτης της Praksis. Για τους traffickers η Ελλάδα θα αποτελεί πάντα ιδανικό χώρο να πουλήσουν ή να περάσουν το προϊόν τους. Λόγω της γεωγραφικής της θέσης θα είναι πάντα η χώρα των δύο ηπείρων και πέντε θαλασσών. Νέα κορίτσια κυρίως από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και δευτερευόντως από τη Ρωσία, την Αλβανία, την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Νιγηρία, χώρες με αποσαθρωμένο οικονομικό και κοινωνικό ιστό φτάνουν στην Ελλάδα για να πουλήσουν το κορμί τους και να βγάλουν λεφτά. Μόνο τη δεκαετία 1990-2000 στην Ελλάδα περίπου 2.000.000 άνδρες έκαναν χρήση υπηρεσιών θυμάτων trafficking.

Όσον αφορά το προφίλ του πελάτη, σύμφωνα με την κυρία Μουδάτσου, από τους 30 πελάτες που συμμετείχαν στην έρευνα, οι 29 άντρες είναι Έλληνες και μορφωμένοι (αρκετοί με ανώτατη εκπαίδευση). Η συντριπτική πλειονότητα είναι 26-35 ετών. Είναι κυρίως ιδιωτικοί υπάλληλοι και ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσια εισοδήματα από 5.000 έως 15.000 ευρώ.

Επτά δηλώνουν ανύπαντροι, επτά παντρεμένοι, πέντε σε σταθερή σχέση. Συνευρίσκονται με πόρνες από δύο μέχρι τέσσερις φορές τον μήνα και τις επιλέγουν με κριτήριο την ηλικία κι όχι τη χώρα προέλευσης. Είκοσι έξι στους 30 δηλώνουν ότι ξέρουν τι είναι το τράφικινγκ, 29 στους 30 ξέρουν τι είναι σεξουαλική εκμετάλλευση και σχεδόν όλοι δηλώνουν ότι δεν θα ήθελαν να συνευρεθούν με γυναίκα που να εξαναγκάζεται στην πορνεία.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share