Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Μάθε την σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας σαν...νεράκι!

24 Ιανουαρίου 2020 17:11
Μάθε την σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας σαν...νεράκι!

Μια βόλτα στην Αθήνα είναι πάντα μια καλή ιδέα για να περάσεις την Κυριακή σου. Πόσω μάλλον όταν είσαι από εκείνους που πάντα ψάχνουν να βρουν στον οδηγό πόλης κάτι ενδιαφέρον.


Τοποθέτηση υδρομετρητών, περίπου 1927-1928
Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ

Κάπως έτσι αυτό το πρωί τα βήματά μου με έφεραν στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» στην Πειραιώς, 254, στον Ταύρο.

Εδώ φιλοξενείται η Επετειακή έκθεση της ΕΥΔΑΠ «Η Μεγάλη Πρόκληση: 90 Χρόνια Φράγμα Μαραθώνα» που γίνεται με αφορμή την ολοκλήρωση των 90 χρόνων από τα εγκαίνια αυτού του σπουδαίου έργου.

Από τα πρώτα κιόλας λεπτά καταλαβαίνεις πως θα περάσεις καλά, αφού με το που μπαίνεις, τα παιδιά σου θέλουν να πάρουν μέρος στο διαδραστικό εκπαιδευτικό παιχνίδι που βρίσκεται στο φουαγιέ της Έκθεσης.

Μιλάμε για μια διαδραστική κατασκευή που σχεδίασε το KidA Workshop, με 20 εργαλεία κι έναν ήρωα που ζει άπειρες ΦΡΑΓΜΑτικές ιστορίες, αντιμετωπίζοντας μια σειρά προκλήσεων μέχρι να δει το νερό να φτάνει στο ποτήρι του. Ξαφνικά η μάθηση γίνεται διασκέδαση, τα παιδιά ανακαλύπτουν και συλλέγουν στοιχεία με πάθος και ζήλο, εστιάζουν σε ό,τι τους κάνει εντύπωση και στο τέλος αφηγούνται τις δικές τους μοναδικές ΦΡΑΓΜΑτικές ιστορίες.

Σε τέλειο mood συνεχίζουμε την επίσκεψή μας. Μπροστά μας βλέπουμε φωτογραφικό υλικό (σε έντυπη και ψηφιακή παρουσίαση), αρχιτεκτονικά Σχέδια και Χάρτες (σε έντυπη και ψηφιακή παρουσίαση) αλλά και μια τρισδιάστατη αναπαράσταση της κατασκευής του Φράγματος του Μαραθώνα. Επιπλέον θα παρακολουθήσω μια ασπρόμαυρη κινηματογραφική ταινία μικρού μήκους της εποχής με πλάνα από τις φάσεις του εργοταξίου του Φράγματος του Μαραθώνα. Τα πλάνα είχαν γυριστεί με την τεχνική του βωβού κινηματογράφου, έχουν μονταριστεί για το σκοπό της έκθεσης και έχουν επενδυθεί ηχητικά.

Στιγμιότυπο από την τελετή εγκαινίων του νέου δικτύου ύδρευσης των πόλεων Αθηνών, Πειραιώς και περιχώρων, στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, 03 Ιουνίου 1931.

Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ.

Η Ελληνική Εταιρεία Υδάτων διαφημίζεται μέσω της τοποθέτησης πιδάκων νερού στην τελετή των εγκαινίων.

Αναβρυτήρια που τοποθέτησε η Ελληνική Εταιρεία Υδάτων για τους διερχόμενους στο Ζάππειο
Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ

Όπως καταλαβαίνετε ούτε λίγο ούτε πολύ μέσα από αυτή την έκθεση ξετυλίγεται η ιστορία της σύχγρονης Ελλάδας... αφού βλέπουμε πως έπιναν νερό οι Αθηναίοι πριν από το Φράγμα του Μαραθώνα και μαθαίνουμε για την υδροδοτική κατάσταση της Αθήνας από τη σύσταση του νέου ελληνικού κράτους αλλά και για τη διαχρονική ιστορία της ΕΥΔΑΠ από την εταιρεία ULEN μέχρι και σήμερα.

Εργασίες μηχανικών για την κατασκευή της Σήραγγας Μπογιατίου

Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ

Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθήστε την ΕΥΔΑΠ στα social media:

Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn και YouTube

και επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα της στο www.eydap.gr

Μηχανικός και εργάτης του έργου φωτογραφίζονται στο μεγάλο μεταλλικό δακτύλιο που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή της Σήραγγας του Μπογιατίου, 1928

Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ

Η επιμέλεια της έκθεσης που θα διαρκέσει έως τις 29/3/2020, ανήκει στην Ερατώ Κουτσουδάκη.

TAGS
 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share