Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021

30 ώρες χειμώνας! Η προειδοποίηση από τον Γιάννη Καλλιάνο!

Σε ποιες περιοχές και πότε;

1 Δεκεμβρίου 2019 23:03
 30 ώρες χειμώνας! Η προειδοποίηση από τον Γιάννη Καλλιάνο!

«Έρχεται ο χειμώνας για 30 ώρες», προειδοποιεί ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, σύμφωνα με τον οποίο αναμένεται να πέσουν χιόνια όχι μόνο στα ορεινά, αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.

Γιάννης Καλλιάνος: Έρχεται ψυχρή εισβολή!

«Από την Τρίτη το βράδυ θα εισέλθουν ψυχρές αέριες μάζες από τα Βαλκάνια στα βόρεια και θα χιονίσει στα ορεινά και σε αρκετά ημιορεινά της Μακεδονίας και Θράκης», αναφέρει ο κ. Καλλιάνος στην πρόγνωση του για τον καιρό των επόμενων 24ωρων. Από το πρωί της Κυριακής εξάλλου ο καιρός θυμίζει χειμώνα, αφού η θερμοκρασία έπεσε ακόμη και 9 βαθμούς Κελσίου- σε κάποιες περιοχές- σε σύγκριση με το Σάββατο και το κρύο ήταν αισθητό σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.

Γιάννης Καλλιάνος: Έντονα καιρικά φαινόμενα και χαλαζοπτώσεις θα πλήξουν αύριο την Αθήνα!

«Ειδικά σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα χιονίσει ακόμη και σε χαμηλότερα υψόμετρα από αργά το βράδυ της Τρίτης και μέσα στη νύχτα προς την Τετάρτη. Εκτιμάται ότι ειδικά των νομών Πιερίας, Κιλκίς και Θεσσαλονίκης ίσως πρόσκαιρα έχουμε ακόμη και εκπλήξεις αν υπάρξει "συγχρονισμός" του υετού (βροχής - χιόνι) με την έλευση των ψυχρών αερίων μαζών», αναφέρει ο κ. Καλλιάνος.

"Ήρθαν" τα πρώτα κρύα: Που έπεσε στους -7,5 βαθμούς η θερμοκρασία;

«Ίδιες εκπλήξεις αναμένονται και στους νομούς Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης και ίσως και Καβάλας, δηλαδή πιθανές ενδεχόμενες χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλότερα υψόμετρα από τα ημιορεινά (ενδεικτικά πάνω από τα 200-300 μέτρα)», σημειώνει ακόμη.

Σε ό,τι αφορά τον καιρό στην υπόλοιπη κεντρική και νότια Ελλάδα, το κρύο θα γίνει αισθητό την Τετάρτη και θα συνοδεύεται από τοπικές βροχές και χιόνια που περιοριστούν μόνο στα ορεινά, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο. Τέλος, οι άνεμοι από το βράδυ της Τρίτης θα ενισχυθούν πολύ στα βόρεια και εν συνεχεία οι βοριάδες θα επηρεάσουν και τα υπόλοιπα τμήματα μέσα στην Τετάρτη. Η ένταση των βοριάδων στο Αιγαίο την Τετάρτη θα αγγίζει τα 7 μποφόρ και οι ανατολικοί άνεμοι στο Ιόνιο τα 7-8 μποφόρ αντίστοιχα.

Καιρός: «Έφτασε» ο χειμώνας! Η πρόγνωση για το πρώτο 15νθήμερο του Δεκέμβρη!

Καιρός: «Έφτασε» ο χειμώνας! Η πρόγνωση για το πρώτο 15νθήμερο του Δεκέμβρη!

"Ήρθαν" τα πρώτα κρύα: Που έπεσε στους -7,5 βαθμούς η θερμοκρασία;

Τα καιρικά προγνωστικά μοντέλα καταγράφουν ήδη την αλλαγή στην κυκλοφορία των αερίων μαζών, καθώς πολικής προέλευσης εισβολές θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους από τις επόμενες μέρες στη βόρεια και την κεντρική Ευρώπη.

Ωστόσο, μέχρι και τις 15 Δεκέμβρη δεν δείχνει καμία από αυτές ικανή να φτάσει με μεγάλη δυναμική προς την Ελλάδα. Σαφέστατα και ο καιρός θα ψυχράνει, αρχής γενομένης από την Κυριακή, τα 20άρια θα εξαφανιστούν, αλλά η θερμοκρασία τουλάχιστον από την Στερεά Ελλάδα και κάτω θα διατηρηθεί κοντά στους 15 βαθμούς, ενώ στη βόρεια Ελλάδα το κρύο θα είναι αισθητό. Όχι, όμως, ακραίο.

undefined

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού: Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας!

Αίσθηση, πάντως, προκαλεί το γεγονός πως μέχρι και τις 15 Δεκεμβρίου, δεν αναμένονται σημαντικές χιονοπτώσεις στη χώρα, ικανές να προσφέρουν τη δυνατότητα ανοίγματος των χιονοδρομικών κέντρων. Οπως μπορείτε να δείτε στον επόμενο χάρτη με την κίνηση των βαρομετρικών χαμηλών πάνω απ' την Ελλάδα, δεν αναμένονται -με τα σημερινά στοιχεία- σοβαρές κακοκαιρίες έως και τις 15 Δεκεμβρίου. Θα υπάρξουν διαστήματα με επιδεινώσεις του καιρού και βροχές, αλλά η πρώτη σοβαρή εικόνα χιονόπτωσης κάνει την εμφάνισή της στις 11 Δεκέμβρη και χωρίς να υπάρχει διάρκεια...

Θα πρέπει, βέβαια, να επαναλάβουμε πως αυτά τα προγνωστικά στοιχεία, κυρίως για το διάστημα από τις 8 Δεκέμβρη και μετά έχουν πολλά περιθώρια αλλαγών, αφού η ακρίβεια στην προγνωσιμότητα των καιρικών συνθηκών από τα προγνωστικά μοντέλα έχει πια μειωθεί δραματικά πέραν των 5-6 ημερών.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share