Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ: Αναστέλλονται οι 48ωρες απεργίες!

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ θα συνεχίσει τον αγώνα!

28 Νοεμβρίου 2019 19:35
ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ: Αναστέλλονται οι 48ωρες απεργίες!

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (κατά πλειοψηφία με 153 ΝΑΙ και 131 ΟΧΙ), το Διοικητικό Συμβούλιο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, σε έκτακτη συνεδρίασή του, αποφάσισε να ανασταλθούν οι 48ωρες απεργίες!

Δείτε επίσης: Βέροια: Πριόνισαν κολώνες της ΔΕΗ για να κόψουν το ρεύμα στους πρόσφυγες! (Video)

Σε ανακοίνωση της η συνομοσπονδία αναφέρει ότι: «Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ θα συνεχίσει τον αγώνα απέναντι στις πολιτικές που ανατρέπουν τα εργατικά δικαιώματα και καταργούν τις Συλλογικές Συμβάσεις, αλλά και ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων.

Ο αγώνας μας θα έχει διάρκεια, θα είναι μακροχρόνιος απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ γιατί το εργατικό κίνημα στον Όμιλο ΔΕΗ υποστηρίζει με συνέπεια τον κεντρικό και αποφασιστικό ρόλο των δημόσιων επιχειρήσεων, όπως η ΔΕΗ, στην ανάκαμψη της χώρας μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση.

Στον αγώνα αυτό δεν περισσεύει κανείς και αυτό που χρειάζεται είναι ενότητα».

ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ: Απεργία και συλλαλητήριο σήμερα!

Το νέο νομοσχέδιο σχετικά με τη ΔΕΗ ψηφίζεται στη Βουλή κι εκτός των άλλων προβλέπει την άρση μονιμότητας σε νεοπροσλαμβανόμενους αλλά και των γενικών διευθυντών και διευθυντών της επιχείρησης.

ΔΕΗ: Νέο σύστημα διακανονισμού οφειλών! Τι ακριβώς προβλέπει;

Για να εξομαλυνθεί το καθεστώς ανατρέπεται και όλο το πλαίσιο των προσλήψεων, οι οποίες θα γίνονται εκτός ΑΣΕΠ, αλλά με τους όρους και τα κριτήρια που ορίζει το Ανώτατο Συμβούλιο και με εκ των υστέρων έλεγχο.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και τη διάταξη για κατάργηση της οριζόντιας έκπτωσης 75% στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους της εταιρείας η οποία πλέον θα είναι της τάξης του 30% για το ανταγωνιστικό σκέλος του τιμολογίου.

Παράλληλα με τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου επιχειρείται ο εξορθολογισμός του ύψους της τιμολόγησης των καταναλωτών στη νυχτερινή κατανάλωση για πάνω από 1600 kWh, που αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική ελάφρυνση για τα νοικοκυριά, ιδίως γι' αυτά που χρησιμοποιούν θερμοσυσσωρευτές, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας σε διόρθωση αδικίας του 2018.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης ρυθμίσεις για τη νέα πολιτική προμηθειών της ΔΕΗ, τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Κρήτης, τη μετακίνηση προσωπικού της εταρείας ανάμεσα σε θυγατρικές αλλά και στο Δημόσιο.

Δίνεται παράταση της προσωρινής ενιαίας άδειας λειτουργίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ Α.Ε. και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., ρυθμίζονται θέματα εταιρικού μετασχηματισμού και ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, ενώ απαντώνται και διατάξεις για την αγορά φυσικού αερίου, την στήριξη της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ενεργειακή αποδοτικότητα και την ηλεκτροκίνηση.

Από την πλευρά της η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ανακοίνωσε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες - με την εξαίρεση της περιοχής της Ρόδου η οποία έχει κριθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Γηρυόνης - αλλά και συλλαλήτηριο για τις 5 το απόγευμα σήμερα, Τετάρτη, στο Σύνταγμα.

Στην ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ υποστηρίζεί ότι με το νομοσχέδιο καταργούνται οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, δημιουργούνται εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων και προετοιμάζεται το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Χατζηδάκης: Κλείνει το Αμύνταιο και μειώνονται οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ!

Κλείνει το Αμύνταιο και μειώνονται οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης! Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Χατζηδάκης στον ΣΚΑΙ, οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ σήμερα είναι 17.000 και θα μειωθούν λόγω απολιγνιτοποίησης και άλλων αλλαγών. Καταργείται η μονιμότητα στη ΔΕΗ! Τα 10 μέτρα για να σωθεί η επιχείρηση!

Το χρονοδιάγραμμα για την εξυγίανση της ΔΕΗ θα γίνει γνωστό ως τον Δεκέμβριο ενώ η κυβέρνηση, εκτός από τη μείωση των υπαλλήλων, σχεδιάζει και το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, αρχής γενομένης από τη μονάδα του Αμύνταιου, όπως είπε ο Κωστής Χατζηδάκης.

«Η ΔΕΗ πρέπει να γίνει ανταγωνιστική, γιατί δεν πρέπει οι αρμόδιοι υπουργοί να ζητούν κάθε τόσο αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος από τον κόσμο επειδή έχει μεγάλο κόστος λειτουργίας. Γι’ αυτό είπαμε τέλος στις μονιμότητες των νεοπροσλαμβανόμενων σχολίασε, αναφερόμενος στα μέτρα για την επιχείρηση που παρουσιάστηκαν την Πέμπτη, είπε ο κ. Χατζηδάκης.

«Όταν λέμε μεταρρυθμίσεις αυτές θα πρέπει να πάρουν σάρκα και οστά... Δεν μπορεί η ΔΕΗ να ανταγωνιστεί τους απέναντι όταν πηγαίνει με τον αραμπά. Τα παιδιά του ΟΤΕ δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού σε σχέση με τα παιδιά που θέλουν να δουλέψουν τη ΔΕΗ. Εμπνεόμαστε πολύ από το μοντέλο του ΟΤΕ σε διάφορα πράγματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

«Ο νεοπροσλαμβανόμενος θα αμείβεται με όρους αγοράς» είπε ο κ. Χατζηδάκης και ανέφερε ότι «η επιχείρηση θα κάνει την προκήρυξη για τις προσλήψεις και ο ΑΣΕΠ θα κάνει έλεγχο νομιμότητας».

«Μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι η κατάργηση του εκπτωτικού τιμολόγιου όπως ίσχυε μέχρι σήμερα για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους της ΔΕΗ οι οποίοι είχαν έκπτωση 75% στο συνολικό τιμολόγιο. Επίσης, διατηρείται σε ποσοστό 5% η έκπτωση στους συνεπείς καταναλωτές. Η ΔΕΗ έχει βγάλει τη μύτη της έξω απ’ το νερό το λέει και ο ορκωτός ελεγκτής» σημείωσε.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share