Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

ΓΣΕΕ: Πληρωμή σε χρήμα με προσαύξηση 100% για τους εργοδότες που αρνούνται να δώσουν την ετήσια άδεια!

Ποιες είναι οι πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι;

28 Νοεμβρίου 2019 13:06
ΓΣΕΕ: Πληρωμή σε χρήμα με προσαύξηση 100% για τους εργοδότες που αρνούνται να δώσουν την ετήσια άδεια!

Τι ισχύει για τις άδειες που πρέπει να πάρουν μέχρι το τέλος του χρόνου οι εργαζόμενοι; Η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωση της είπε ότι αν κάποιος εργοδότης αρνείται να δώσει την άδεια θα πρέπει να την πληρώσει σε χρήμα και με προσαύξηση 100%!

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, ενδεχόμενη συμφωνία για μη χορήγηση της ετήσιας άδειας είναι άκυρη. ΓΣΕΕ: Οι μισθοί των 250 ευρώ τετραπλασιάστηκαν στην κρίση!

Στην ιστοσελίδα του ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ δίνονται αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με την χορήγηση της ετήσιας άδειας.

Επίσης, διατίθεται online εφαρμογή του ΚΕ.Π.Ε.Α., με την οποία οι εργαζόμενοι μπορούν να υπολογίσουν μόνοι τους την άδεια που δικαιούνται, στον παρακάτω σύνδεσμο: http://kepea.gr/calc-epidoma-adeias.php.

Παράλληλα, έχει δημιουργηθεί και νέα online εφαρμογή υπολογισμού αδείας σε σύστημα εκ περιτροπής απασχόλησης:https://www.kepea.gr/calc-adeia-ek-peritropis.php.

Πόσες ημέρες άδεια δικαιούνται οι εργαζόμενοι γονείς;

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, προβλέπεται η χορήγηση από τον εργοδότη, άδειας σχολικής παρακολούθησης για τους γονείς παιδιών μέχρι 16 ετών, τα οποία παρακολουθούν μαθήματα στοιχειώδους ή μέσης εκπαίδευσης. Όσα πρέπει να ξέρετε για το επίδομα αδείας!

Σε διευκρινίσεις σχετικά με την άδεια σχολικής παρακολούθησης, προχώρησε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας, μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων, ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, προβλέπεται η χορήγηση από τον εργοδότη, άδειας σχολικής παρακολούθησης για τους γονείς παιδιών μέχρι 16 ετών, τα οποία παρακολουθούν μαθήματα στοιχειώδους ή μέσης εκπαίδευσης.

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας (ν. 1483/1984, άρθρο 9):

Η διάρκεια της άδειας είναι μέχρι τέσσερις εργάσιμες ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος.

Η άδεια χορηγείται χωρίς περικοπή των αποδοχών.

Οι εργαζόμενοι γονείς δικαιούνται να απουσιάζουν ορισμένες ώρες ή ολόκληρη την ημέρα.

Εφόσον και οι δύο γονείς εργάζονται, αποφασίζουν ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση της άδειας αυτής ή, εφόσον επιθυμούν την από κοινού της χρήση, αποφασίζουν για πόσο χρόνο ο καθένας, που πάντως δεν μπορεί συνολικά να υπερβαίνει τις τέσσερις ημέρες.

Εφόσον ισχύουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις, βάσει νόμου, Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) ή Κανονισμών Εργασίας, εφαρμόζονται αυτές.

Στη στοιχειώδη εκπαίδευση ανήκει και το νηπιαγωγείο, η φοίτηση στο οποίο, με βάση το νόμο, είναι πλέον διετής για τα νήπια που συμπληρώνουν την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής ηλικία τεσσάρων ετών.

Η άδεια σχολικής παρακολούθησης χορηγείται αυτοτελώς για κάθε παιδί που είναι μαθητής-μαθήτρια (άρθρο 4 ΕΓΣΣΕ 2008).

«Τα σωματεία, τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα και οι ομοσπονδίες δύναμης της ΓΣΕΕ, είναι σε επαγρύπνηση για τις καταγγελίες των εργαζομένων» σημειώνει η Συνομοσπονδία.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share