Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ισπανία: "Όχι στις απολύσεις λόγω ασθένειας"!

Σάλος με δικαστική απόφαση!

27 Νοεμβρίου 2019 11:17
Ισπανία:

Σάλος έχει προκληθεί στην Ισπανία μετά την απόφαση του δικαστηρίου που έκρινε νόμιμες τις απολύσεις λόγω αναρρωτικής άδειας, τα εργατικά συνδικάτα της χώρας έχουν ξεκινήσει ήδη τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Απίστευτο: Απέλυσαν νοσηλεύτρια επειδή κοινοποίησε ανάρτηση σε βάρος του Πολάκη

Η απόφαση, που δικαιώνει τελικά την επιχείρηση έναντι του εργαζομένου, ελήφθη την 29η Οκτωβρίου από το Συνταγματικό Δικαστήριο, στο οποίο είχε διαβιβασθεί ο σχετικός φάκελος από το Εργατοδικείο της Βαρκελώνης. Στο σκεπτικό της ενσωματώνει το Άρθρο 52 του Εργατικού Κώδικα με βάση την αναθεώρησή του το 2012 από την τότε κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι. Βάσει αυτού, κρίνει το Συνταγματικό Δικαστήριο, δύναται ο εργοδότης να απολύει έναν εργαζόμενο εάν απουσιάζει-έστω και δικαιολογημένα-κατά το 20% των εργάσιμων ημερών σε δύο μήνες κι επίσης εάν κατά το προηγούμενο 12μηνο φθάνουν στο 5% των εργάσιμων ημερών, ή το 25% στο τετράμηνο.

Η ετυμηγορία του ισπανικού δικαστικού οργάνου έρχεται σε αντίθεση με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στο οποίο είχε διαβιβάσει την υπόθεση άλλος δικαστής του Εργατοδικείου της Βαρκελώνης και το οποίο είχε αποφανθεί πως είναι άκυρη η σχετική υπόθεση της απόλυσης, λόγω αναρρωτικής άδειας το 2017. Η διάσταση αυτή των αποφάσεων από δύο έγκυρα δικαστικά όργανα, έχει εγείρει ερωτήματα ακόμη και στους κύκλους των εργατολόγων, οι οποίοι μιλούν για «δικανική ανασφάλεια».

Τα συνδικάτα θεωρούν πως η απόφαση αυτή «αποθεώνει την πρωτοκαθεδρία της παραγωγικότητας και των επιχειρηματικών κερδών έναντι των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως το δικαίωμα στην εργασία και στην αποκατάσταση της υγείας τους, έπειτα από μία ασθένεια». Κάτι που θα αναγκάζει τους εργαζομένους «να επιστρέφουν στην εργασία τους χωρίς να έχουν αναρρώσει πλήρως από φόβο μην απολυθούν, με όλους τους επακόλουθους κινδύνους που αυτό μπορεί να εγκυμονεί για τους ίδιους και τους συναδέλφους τους».

Βαρκελώνη: Συναγερμός από τους χιλιάδες διαδηλωτές! Παρέλυσε η πόλη!

Σε κατάσταση συναγερμού εξακολουθεί να βρίσκεται η Βαρκελώνη, για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, καθώς κορυφώνονται οι διαδηλώσεις κατά της καταδίκης σε ποινές κάθειρξης εννέα αυτονομιστών ηγετών για την αποτυχημένη προσπάθεια το 2017 να αποσχισθεί η περιφέρεια από την Ισπανία.

Δείτε επίσης: Τρόμος στον αέρα: Αεροπλάνο γέμισε καπνούς και προχώρησε σε αναγκαστική προσγείωση!

Με σοβαρά επεισόδια και δεκάδες συλλήψεις να έχουν προηγηθεί, εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου κατέκλυσαν την Παρασκευή τους δρόμους της καταλανικής πρωτεύουσας, κρατώντας σημαίες υπέρ της ανεξαρτησίας και τραγουδώντας «ελευθερία στους πολιτικούς κρατούμενους». Στη Βαρκελώνη, πέρα από τους ντόπιους, βρίσκονται και χιλιάδες άνθρωποι, που αναχώρησαν την Τετάρτη, από πέντε επαρχιακές πόλεις, προκειμένου να συμμετάσχουν στη μεγάλη διαδήλωση που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 17:00 τοπική ώρα (18:00) ώρα Ελλάδας.

Στο μεταξύ, αν και δεν σχετίζονται με τη γενική απεργία που έχει προκηρυχθεί στην πόλη, θα συγκλίνουν στη Βαρκελώνη πέντε «πορείες για την ελευθερία (Marxes per la llibertat)» από την Τζιρόνα, το Βικ, την Τάρεγα, τη Μπέργα και την Ταραγόνα. Τις πορείες οργάνωσαν μετά την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης για τους 12 Καταλανούς πολιτικούς, οι αυτονομιστικές οργανώσεις ANC και Omnium. Κατά την πορεία προς την πρωτεύουσα θα προκληθούν δυσκολίες στην κυκλοφορία στους αυτοκινητοδρόμους τους οποίους θα διασχίσουν.

Έκλεισε η Σαγράδα Φαμίλια

Ο καθεδρικός ναός της Σαγράδα Φαμίλια στη Βαρκελώνη έχει ήδη κλείσει λόγω των διαδηλώσεων των αυτονομιστών, δήλωσε σήμερα στο Ρόιτερ ένας αξιωματούχος του ναού. Στον επίσημο λογαριασμό της Σαγράδα Φαμίλια στο Twitter αναφέρεται ότι μια ομάδα διαδηλωτών στέκονταν στην είσοδο της Σαγράδα Φαμίλια - ενός από τα κυριότερα τουριστικά αξιοθέατα της Βαρκελόνης - και πως η πρόσβαση στην περιοχή του ναού δεν μπορεί πλέον να διασφαλιστεί.

Δείτε επίσης: Χονγκ Κονγκ: Δεκάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο!

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share