Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Απέσυραν το νομοσχέδιο που επέβαλε ποινή φυλάκισης έως και 2 έτη για όσους βρίζουν τα θεία!

Τι συνέβη κι άλλαξε γνώμη ο Υπουργός;

12 Νοεμβρίου 2019 13:28
Υπουργείο Δικαιοσύνης: Απέσυραν το νομοσχέδιο που επέβαλε ποινή φυλάκισης έως και 2 έτη για όσους βρίζουν τα θεία!

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε ο νέος Ποινικός Κώδικας που επέβαλε έως και δύο χρόνια φυλάκισης σε όσους βλασφημούν τα θεία. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και πιο συγκεκριμένα ο Υπουργός κ. Τσιάρας, με δήλωση του στο ΣΚΑΪ ανακοίνωσε την απόσυρση του.

Ποιος ακριβώς ήταν ο νέος Ποινικός Κώδικας που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης!

Ο κ. Τσιάρας απέδωσε την επαναφορά της συγκεκριμένης διάταξης σε μία "προσπάθεια προστασίας των δικαιωμάτων θρησκευτικών μειονοτήτων", που κάνει η κυβέρνηση, καθώς βρισκόμαστε, όπως είπε, "μπροστά σε γεγονότα που εξελίσσονται με αρνητικό τρόπο στην ελληνική κοινωνία".

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι αναφερόταν στην αντπιπαράθεση μεταξύ ομάδων μεταναστών που εγκαθίστανται στην ενδοχώρα και δημιουργούνται εντάσεις.

Τσιάρας

Σημείωσε ακόμη ότι τουλάχιστον πέντε ευρωπαϊκές χώρες έχουν την ίδια διάταξη, η δε Δανία που την είχε καταργήσει, την επανέφερε.

Παρόλα αυτά τόνισε ότι δεν θέλει "να χαθεί η ουσία και από την στιγμή που υπάρχουν τόσες αντιδράσεις η συγκεκριμένη διάταξη θα αποσυρθεί".

Όπως είπε ο κ. Τσιάρας στον νέο Ποινικό Κώδικά περιλαμβάνονται οι εξής ρυθμίσεις:

*Αυστηροποιείται το πλαίσιο τιμώριας του βιασμού (άρθρο 336 του ΠΚ που αφορά και στο βιασμό ανηλίκων). Προβλεπόταν κάθειρξη 5 έως 15 έτη τιμώρησης και έγινε κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών. Επίσης, εάν ο βιασμός έγινε από 2 ή περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού, αντί για 10, 15 έτη τιμώρισης, η ποινή μεταβλήθηκε σε ισόβια ή πρόσκαιρη κάθειρξη 10, 15 χρόνια.

*Αυστηροποίηση του πλαισίου τιμώρισης της διακίνησης μεταναστών. Ήδη, ο νόμος προέβλεπε αυστηρή ποινή. Τώρα αυξάνονται τα πρόστιμα και οι ποινές. Η ποινή και τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι για κάθε μεταφερόμενο άτομο.

*Αναφορικά με την κλοπή από δύο ή περισσότερους, απαλείφεται, από το συζητούμενο σχέδιο νόμου, η διάρρηξη και πλέον εάν η κλοπή τελέστηκε από δύο ή περισσότερους που είχαν οργανωθεί για την τέλεση κλοπών, τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 έτη και χρηματική ποινή.

*Τροποποιείται το άρθρο 79 του Ποινικού Κώδικα, παράγραφος 7, έτσι ώστε στην απόφαση να αναφέρονται ρητά οι λόγοι που δικαιολογούν την κρίση του δικαστηρίου για την επιμέτρηση της ποινής που επέβαλε.

"Στο προηγούμενο καθεστώς για την επιμέτρηση της ποινής χρειαζόταν ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, πράγμα που θα οδηγούσε σε σωρεία αναιρέσεων. Δεν χρειάζεται πλέον φλυαρίες στην απόφαση, και όπως όλα τα χρόνια είχε αιτιολογία η απόφαση, έτσι θα έχει και τώρα. Το ζήτησε η Ένωση Εισαγγελέων, το ζήτησαν οι δικαστές", τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Αυτό είναι το βασικό σχέδιο της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό!

Τον τελευταίο καιρό οι μετανάστες που φτάνουν στην χώρα είναι πάρα πολύ κάτι που απαιτεί την άμεση λύση για την αποσυμφόρηση των hot spot! Ποιο είναι όμως το σχέδιο της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό που θα παρουσιαστεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας;

Bloomberg: 9 δισ. ευρώ πρόκειται να δεσμεύσει η κυβέρνηση για τα κόκκινα δάνεια!

Το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης θα βασίζεται στους τέσσερις πυλώνες που ήδη είναι γνωστοί:

Φύλαξη των συνόρων

Νέα διαδικασία χορήγησης ασύλου

Δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων για όσους έχουν εισέλθει παράνομα και δεν δικαιούνται άσυλο

Επαναπροωθήσεις μεταναστών, είτε απευθείας στην Τουρκία είτε σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες.

Μετανάστες πρόσφυγες πλοίο κυβέρνηση σχέδιο

Όσον αφορά τη μεταφορά μεταναστών-προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα, δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι δεν θα επιβαρυνθούν συγκεκριμένες περιοχές έναντι άλλων, με βασικό όρο ο πληθυσμός τους να μην ξεπερνά το 1% του πληθυσμού της κάθε περιφέρειας. Για τον περιορισμό των αντιδράσεων των κατοίκων, το υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη ξεκινήσει επαφές με τις κατά τόπους Αρχές και μάλιστα φαίνεται ότι αυτή η προσπάθεια αποδίδει καρπούς. Στόχος της κυβέρνησης είναι η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών, και προς αυτή την κατεύθυνση δρομολογείται η μεταφορά ακόμη 4.000 ατόμων με προσφυγικό προφίλ στην ενδοχώρα έως το τέλος Νοεμβρίου, όπως και 10.000 επιστροφές έως το τέλος του 2020.

Για τις περιοχές όπου θα κατασκευαστούν τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα και τη χωρητικότητα που θα έχει το καθένα από αυτά, αν και έχει γίνει η βασική επιλογή, τηρείται προς το παρόν σιγή ιχθύος, καθώς πριν από την ανακοίνωσή τους θα πρέπει να γίνουν κοινωνοί οι τοπικές κοινωνίες και οι εκπρόσωποί τους. Σε κάθε περίπτωση στην κυβέρνηση επιθυμούν να μην αιφνιδιάσουν, αλλά να γίνει πρώτα μια σωστή ενημέρωση και να αποφευχθούν αντιδράσεις που θα δυσκολέψουν τη μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share