Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020

Τι γίνεται με τους παπαγάλους στο κέντρο της Αθήνας;

Ένα φαντασμαγορικό θέαμα!

7 Νοεμβρίου 2019 11:20
Τι γίνεται με τους παπαγάλους στο κέντρο της Αθήνας;

Όλοι μας περνάμε σχεδόν σε καθημερινή βάση από τα κεντρικότερα πάρκα και τις μεγαλύτερες πλατείες της Αθήνας. Ελάχιστοι όμως δίνουν σημασία στο ζωικό βασίλειο που κρύβεται καλά πίσω από τη βαβούρα και το καυσαέριο της πόλης.

Και όμως! Υπάρχουν τουλάχιστον 1.500 εξωτικοί εντυπωσιακοί παπαγάλοι που ζουν ανάμεσά μας, στο κέντρο της πόλης. Η ιστορία τους είναι ξεχωριστή και συνοδεύεται από αστικούς μύθους.

Φωτογραφίες: Οι παπαγάλοι στην Αθήνα

Ο συνεργάτης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, Λευτέρης Σταύρακας, είχε εξηγήσει ότι στην Αθήνα εντοπίζονται τρία είδη παπαγάλων. Ο πράσινος, ο γκριζοπρόσωπος παπαγάλος ή μυοψιττακός και ο αλεξανδρινός, ο οποίος, όμως, εντοπίζεται μόνο Πάρκο Τρίτση. Ο κ. Σταύρακας διευκρινίζει ότι οι μικρόσωμοι πράσινοι παπαγάλοι δεν έφθασαν πετώντας στην Αθήνα από τη Νότια Αμερική, αλλά αναπαράχθηκαν λόγω τυχαίας απελευθέρωσης.

παπαγάλοι αθηνα

Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι οι παπαγάλοι απελευθερώθηκαν από υπαλλήλους του Τελωνείου στο παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού όταν ο εισαγωγέας δεν εμφανίστηκε για να παραλάβει το φορτίο.

πράσινοι παπαγάλοι

Οι παπαγάλοι του… Μαξίμου

Οι γκριζοπρόσωποι παπαγάλοι έχουν βρει καταφύγιο και στον προαύλιο χώρο του Μεγάρου Μαξίμου. Μάλιστα, όσοι περνούν από την Ηρώδου Αττικού ακούν τις φωνές τους και βλέπουν τα εξωτικά πουλιά να πετούν ή να βολτάρουν στο έδαφος.

παπαγάλοι μαξίμου
«Οι παπαγάλοι που βρίσκονται στην Ηρώδου Αττικού είναι και από τα δύο είδη. Τους γκριζοπρόσωπους τους βλέπουμε πιο εύκολα γιατί κατεβαίνουν στο έδαφος να φάνε και φτιάχνουν μεγάλες φωλιές. Γι' αυτό μαζεύουν ξυλαράκια για να τα πάνε στα πεύκα.

Ο γκριζοπρόσωπος παπαγάλος είναι από τον Αμαζόνιο της Νοτίου Αμερικής. Από τον Εθνικό Κήπο πάνε στο Μέγαρο Μαξίμου και στο Προεδρικό Μέγαρο επειδή υπάρχει και εκεί αρκετό πράσινο. Τα δέντρα στην περιοχή, πεύκα κυρίως, είναι ψηλά και εκεί φτιάχνουν τις φωλιές τους, είναι μεγάλες, σαν πολυκατοικίες. Επίσης, φθάνουν μέχρι το Πάρκο Ελευθερίας και στον Ευαγγελισμό, κινούνται αρκετά», είχε πει ο κ. Σταύρακας.

Μαδρίτη: Θέλει να μειωθούν τα παπαγαλάκια στην πόλη!

Ξεκινά καμπάνια «ανθρωπιστικής σφαγής» προκειμένου να μειωθεί ο πληθυσμός τους υπό το φόβο μεταφοράς ασθενειών! Τον «πόλεμο» στα παπαγαλάκια κήρυξε το δημοτικό συμβούλιο της Μαδρίτης ανακοινώνοντας σχέδιο μείωσης του πληθυσμού του συγκεκριμένου είδους καθώς υπάρχει έντονη ανησυχία για τη δημόσια υγεία!

Δείτε επίσης: "Σοκολατούχο γάλα με ξυλοπολτό"! Συναγερμός από τον ΕΦΕΤ!

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα παπαγαλάκια που πετούν στον ουρανό και στήνουν φωλιές σε διάφορα σημεία της Μαδρίτης έχουν ξεπεράσει τα 12.000 όταν πριν από τρια χρόνια ο αριθμός τους ήταν 9.000 και το 2005 μόλις 1.700.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν κάτοικοι της Μαδρίτης έφεραν το συγκεκριμένο είδος παπαγάλου που ενδημεί στην Αργεντινή πριν από περίπου 8 χρόνια οπότε και απαγορεύτηκε η εισαγωγή τους.

Στην απόφαση σημειώνεται ότι το επίμαχο είδος παπαγάλου προκαλεί ζημιές στο περιβάλλον στην αναζήτηση υλικών για να κατασκευάσει τις μεγάλες φωλιές του.

Η μεγαλύτερη ανησυχία, ωστόσο, αφορά τη δημόσια υγεία καθώς τα παπαγαλάκια μπορεί να είναι φορείς ασθενιών όπως η ασιατική γρίπη, η σαλμονέλα, η ψιττάκωση και να τις περάσουν σε ανθρώπους.

Κίνδυνο αποτελούν, επίσης, και οι φωλιές των παπαγάλων που «καθώς όσο περνάει ο καιρός οι φωλίες γίνονται ολοένα μεγαλύτερες και μπορεί να φτάσουν να ζυγίζουν έως και 200 κιλά. Αυτό απειλεί και τα δέντρα αλλά και τους ανθρώπους που περνάνε από κάτω» σημειώνεται
στην ανακοίνωση.

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαδρίτης ανακοίνωσε ότι στο διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου δέχθηκε 197 αναφορές για τα παπαγαλάκια όταν όλο το 2018 είχαν υποβληθεί 218 αναφορές.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share