Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2021

Δίκη Χρυσής Αυγής: Απολογείται σήμερα ο Νίκος Μιχαλολιάκος!

Δείτε αναλυτικά!

6 Νοεμβρίου 2019 08:11
Δίκη Χρυσής Αυγής: Απολογείται σήμερα ο Νίκος Μιχαλολιάκος!

Τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από τη πρώτη ακροαματική διαδικασία. Σήμερα, 6 Νοεμβρίου ήρθε η ώρα ο Γενικός Γραμματέας της Χρυσής Αυγής να απολογηθεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας για τις κατηγορίες που του προσάπτονται όπως, την ένταξη, συμμετοχή και διοίκηση εγκληματικής οργάνωσης.

Χρυσή Αυγή: Ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των πρώην βουλευτών!

Ο ιδρυτής «και κατ’ ουσία Αρχηγός και ηγέτης της Χρυσής Αυγής» σύμφωνα με τη δικογραφία της υπόθεσης, «διηύθυνε αυτήν καθ’ όλο το διάστημα της λειτουργίας της ως εγκληματικής οργάνωσης, ήτοι κατ’ ουσίαν από το έτος 2008, οπότε εκδηλώθηκε εμφανώς η σωρευτική και εξακολουθητική εγκληματική της δράση».

Κατά τη σημερινή απολογία του ο Ν. Μιχαλολιάκος προκειμένου να αντικρούσει τις κατηγορίες που τον βαραίνουν αναμένεται να κάνει χρήση της επιχειρηματολογίας, που έκαναν κατά το παρελθόν συγκατηγορούμενοί του πρώην βουλευτές, οι οποίοι μίλησαν στο δικαστήριο για πολιτική δίωξη σε βάρος τους.

Ο Ν. Μιχαλολιάκος, ο οποίος είναι ο τελευταίος κατηγορούμενος που απολογείται στη δίκη της Χρυσής Αυγής, αναμένεται ακόμη να αποδώσει τη δίωξή του σε σκευωρία από την τότε κυβέρνηση Σαμαρά, με στόχο να καταποντιστούν τα υψηλά ποσοστά που εμφάνιζε το διάστημα εκείνο στις δημοσκοπήσεις το κόμμα της Χρυσής Αυγής.

χρυσή αυγή δίκη

Η έδρα αναμένεται να θέσει στον κατηγορούμενο γενικό γραμματέα της Χρυσής Αυγής πλήθος ερωτήσεων σχετικά με τη δράση και την ιδεολογία του κόμματος του. Το σε βάρος του κατηγορητήριο άλλωστε αναφέρει: «Εσύ δε υπό την ιδιότητα του μέλους της στενής ηγετικής ομάδας της οργανώσεως και του βουλευτού της Χρυσής Αυγής διηύθυνες αυτήν παρέχων διαταγές, οδηγίες και εντολές προς τα μέλη της οργανώσεως ελέγχων απολύτως τη δράση αυτής και ενεργών προς επίτευξη των παρανόμων σκοπών της όπως ανωτέρω αυτοί αναλυτικώς αναφέρονται».

Επίσης ιδιαίτερη βαρύτητα αναμένεται να δοθεί από την έδρα και στο χρόνο κατά τον οποίο ο Ν. Μιχαλολιάκος ενημερώθηκε για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Όπως είχε αναφέρει στην απολογία της η σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου, Ελένη Ζαρούλια, οι δυο τους ενημερώθηκαν για τη δολοφονία του μουσικού την επόμενη ημέρα. Αντίθετα, ο κατηγορούμενος Ν. Μίχος που έχει αποχωρήσει από τη Χρυσή Αυγή, έχει καταθέσει ότι ο Ν. Μιχαλολιάκος γνώριζε για τη δολοφονία Φύσσα από το βράδυ που αυτή έλαβε χώρα.

Εν όψει της σημερινής απολογία τους Ν. Μιχαλολιάκου έχουν απευθύνει κάλεσα για συγκεντρώσεις έξω από το εφετείο, μεταξύ άλλων, η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, όπως και η πολιτική αγωγή.

Δίκη Χρυσής Αυγής: Σε απολογία για τη δράση της οργάνωσης καλείται ο Γιάννης Λαγός!

Σε απολογία κλήθηκε ο Γιάννης Λαγός για την δράση της οργάνωσης της Χρυσής Αυγής! Αναμένεται να βρεθεί σήμερα για πρώτη φορά στο δικαστήριο που δικάζει τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης!

Θεωρείται ο πιο κρίσιμος κατηγορούμενος! Τι δήλωσε ο πρώην βουλευτής Νίκος Μίχος!

Ο Γιάννης Λαγός είναι ο προτελευταίος από την ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής που θα βρεθεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, προκειμένου να δώσει τη δική του εκδοχή σε όσα του καταλογίζονται στην ογκωδέστατη δικογραφία. Είναι και ο μοναδικός από τους συγκατηγορουμένους του για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης που έχει ακόμη βουλευτική ιδιότητα, καθώς πλέον είναι ευρωβουλευτής, ο οποίος ανεξαρτητοποιήθηκε αμέσως μετά την εκλογική πτώση της Χρυσής Αυγής.

Την ερχόμενη εβδομάδα, ο κύκλος των απολογιών πρόκειται να κλείσει με τον αρχηγό της οργάνωσης, Νίκο Μιχαλολιάκο, στις 6 Νοεμβρίου, για την απολογία του οποίου το δικαστήριο έχει προβλέψει να δοθεί εφόσον χρειαστεί και δεύτερη δικάσιμος την επόμενη ημέρα.

Γιάννης Λαγός δίκη Χρυσή Αυγή

Ο κατηγορούμενος Γιάννης Λαγός, πρώην βουλευτής στη Β’ Πειραιά, καλείται να απαντήσει σε δεκάδες ερωτήσεις του δικαστηρίου, καθώς είναι το πρόσωπο κλειδί στις τρεις βασικές υποθέσεις που εξέτασε το δικαστήριο. Τρία εγκλήματα, η επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, η επίθεση σε ομάδα μελών του ΠΑΜΕ και η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, έγιναν εντός της γεωγραφικής επικράτειας του κατηγορούμενου, στο Πέραμα και το Κερατσίνι. Η σύνδεσή του με αυτά αλλά και με τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής είναι το θέμα που θα απαντήσει με την ετυμηγορία του το δικαστήριο.

Ο άλλοτε περιφερειάρχης Πειραιά της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός, με σωρεία στοιχείων εμφανίζεται στη δικογραφία ως το πρόσωπο από το οποίο ξεκινούν και στο οποίο καταλήγουν όλα τα κρίσιμα τηλεφωνήματα, τόσο τη νύχτα και την επομένη της δολοφονίας του μουσικού όσο και τη νύχτα της επίθεσης κατά μελών του ΠΑΜΕ. Είναι, επίσης, αυτός που μόνο λίγες ώρες πριν η ομάδα χρυσαυγιτών επιτεθεί στους αλλοδαπούς, είχε πει σε καφετέρια πως οι Αιγύπτιοι «από δω και πέρα θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή». Μέλη της ομάδας των χρυσαυγιτών που επιτέθηκε στους αλλοδαπούς μέσα στο σπίτι που ζούσαν στο Ικόνιο Περάματος φορούσε μπλουζάκια της οργάνωσης. Απολογούμενος ο Νίκος Μίχος είπε πως όταν το είχε αναφέρει αυτό στον Γιάννη Λαγό εκείνος του είχε απαντήσει «ναι, έγινε μαλακία».

Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στο δικαστήριο, ο Γιάννης Λαγός κινητοποιούσε δράσεις και ενέργειες ενώ ακόμη και η απλή επίκληση του ονόματός του στα μηνύματα που έστελναν σε μέλη οι υπεύθυνοι των Τοπικών είχε άμεση ανταπόκριση. Το «εντολή Λαγού» ήταν αρκετό για να κινητοποιηθεί ο μηχανισμός των Τοπικών και να δράσουν τα μέλη τους.

Ο πιο δυναμικός αρχηγός μίας από τις πιο δραστήριες Τοπικές της Χρυσής Αυγής, εκείνης της Νίκαιας, που αποτελούσε το «καμάρι» του κόμματος, ο Γιάννης Λαγός, καταδικάστηκε πρόσφατα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο μαζί με τον Νίκο Μίχο σε οκτάμηνη φυλάκιση με αναστολή για ηθική αυτουργία στην επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη. Μία επίθεση που χρονικά προηγείται, μόνο λίγους μήνες πριν, εκείνης κατά του ΠΑΜΕ και της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Και σε αυτήν την υπόθεση το κινητό του Γιάννη Λαγού παίζει καίριο ρόλο στην όλη οργάνωση της ομάδας που είχε εισβάλει στον χώρο.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Τέλος η Χρυσή Αυγή! Δεν λειτουργεί ούτε το site της!

Το μέρος που η Χρυσή Αυγή πήρε 0 ψήφους!

Για περισσότερες ειδήσεις του AthensMagazine.gr δείτε εδώ!

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share