Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

«Βόμβα» για μεγάλο σεισμό στην Αθήνα: Το ρήγμα Πάρνηθας είναι ενεργό! (Video)

Τι είπε σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος;

3 Νοεμβρίου 2019 21:02
«Βόμβα» για μεγάλο σεισμό στην Αθήνα: Το ρήγμα Πάρνηθας είναι ενεργό! (Video)

«Βόμβα» για μεγάλο σεισμό στην Αθήνα! Το ρήγμα Πάρνηθας είναι ενεργό και ορατό από απόσταση 12 χιλιομέτρων είναι το ρήγμα της Πάρνηθας, το οποίο έδωσε τον φονικό σεισμό το 1999. Σεισμός στην Κρήτη!

Να υπενθυμίσουμε ότι ισχυρός σεισμός ταρακούνησε την Καστοριά!

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος τόνισε ότι «αυτό που ενεργοποιήθηκε από τον καταστροφικό σεισμό του 1999 αλλά και στις 19 Ιουλίου του 2019 με τον γνωστό σεισμό της Μαγούλας. Αυτός ο τεράστιος βράχος είναι του ενός έως δύο εκατομμυρίων ετών είναι το δημιούργημα της επανειλημμένης δράσης του ρήγματος λόγω των σεισμών».

Ο βράχος «σκίστηκε» στη μέση με τον σεισμό του 1999, όμως με τον σεισμό της Μαγούλας μεγάλωσε το άνοιγμα με αποτέλεσμα τα τελευταία 20 χρόνια το έδαφος να έχει βυθιστεί κατά 8 εκατοστά.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, με κάθε σεισμό το ρήγμα διευρύνεται. Όπως επισήμανε ο κ. Παπαδόπουλος, «το ρήγμα αυτό το έχουμε δει σε μήκος περίπου 10-12 χιλιομέτρων».

«Το ρήγμα είναι ενεργό, θα δώσει στο μέλλον και άλλους ισχυρούς σεισμούς. Πιστεύουμε όμως ότι το δυναμικό του είναι τέτοιο που δεν θα μας δώσει μέγεθος μεγαλύτερο του 6 ή 6,2 Ρίχτερ», πρόσθεσε.

Σεισμός στο Καρπενήσι! Συναγερμός στην περιοχή!

Συναγερμός σήμανε στην περιοχή του Καρπενησίου όταν σεισμική δόνηση ταρακούνησε τους κατοίκους! Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε την Καστοριά!

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 09.53, με επίκεντρο 24 χιλιόμετρα, βορειοανατολικά του Καρπενησίου. Ο εγκέλαδος έγινε αισθητός σε ολόκληρη την πόλη και προκάλεσε ανησυχία.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές και τραυματισμοί.

Ισχυρός σεισμός 6,5 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες!

Τρόμος στις Φιλιππίνες και στην περιοχή του Μιντανάο, καθώς σημειώθηκε, σεισμός μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Να υπενθυμίσουμε ότι είχε ξαναχτυπήσει σεισμός τις Φιλιππίνες πριν από 2 εβδομάδες!

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 03:11 ώρα Ελλάδας με επίκεντρο 35 χιλιόμετρα δυτικά του Νταβάο και 14 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Μπαρακατάν, όπου πριν δύο ημέρες σημειώθηκε αντίστοιχη σεισμική δόνηση, που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον έξι ανθρώπων.

Το εστιακό βάθος ήταν στα 20 χιλιόμετρα σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο (άλλα Ινστιτούτα κάνουν λόγο για 10 χλμ εστιακό βάθος), ωστόσο έχει προκαλέσει νέα ανησυχία για τυχόν ζημιές και τραυματισμούς.

Σεισμός στην Κρήτη!

Σεισμός έγινε αισθητός πριν από λίγο στο Ηράκλειο. Η πρώτη καταγραφή του Ευρωμεσογειακού σεισμολογικού Ινστιτούτου δίνει το μέγεθος του στα 4, 4 ρίχτερ.

Δείτε επίσης: Φιλιππίνες: Έξι νεκροί από σεισμό!

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Σεισμολογικού Ινστιτούτου ο σεισμός σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, 38 χιλιόμετρα βόρεια-βορειανατολικά του Ηρακλείου.

Σεισμός στο Άγιον Όρος!

Σεισμός μεγέθους 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Ευρωπαϊκού - Μεσογειακού EMSC), σημειώθηκε το πρωί στις 07:12, σε υποθαλάσσια περιοχή, κοντά στις ακτές του Αγίου Όρους. Φόβοι για σεισμό «τέρας»! Τι συνέβη για πρώτη φορά μετά από 500 χρόνια;

Το εστιακό βάθος του σεισμού, σύμφωνα με την εκτίμηση του EMSC, υπολογίζεται στα 2 χλμ.

Το ακριβές επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στα 8 χλμ. νοτιοανατολικά από την Ουρανούπολη.

H αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών δίνει το σεισμό στα 3,2 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος τα 10 χλμ., και επίκεντρο 39 χλμ. βορειοδυτικά του Άθου.

Σεισμός στην Κρήτη!

Σεισμός σημειώθηκε πριν από λίγο στην Κρήτη. Να υπενθυμίσουμε, ότι σεισμός είχε σημειωθεί πριν από λίγο και στη Ζάκυνθο!

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο το μέγεθος του σεισμού υπολογίζεται στα 3,4 Ρίχτερ και το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στα 2 χιλιόμετρα από το Λιμένα Χερσονήσου.

Στην πρώτη του εκτίμηση το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο είχε καταγράφει τον σεισμό στα 3,9 Ρίχτερ.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Σεισμός στην Αθήνα!

Σεισμός στη Μυτιλήνη!

Συναγερμός: Σεισμός «χτύπησε» την Κρήτη!

Για περισσότερες ειδήσεις του AthensMagazine.gr δείτε εδώ!

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share