Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ιαπωνία: Καταστράφηκε από φωτιά μνημείο της UNESCO από τον 15ο αιώνα!

Θλίψη!

31 Οκτωβρίου 2019 09:25
Ιαπωνία: Καταστράφηκε από φωτιά μνημείο της UNESCO από τον 15ο αιώνα!

Στάχτη έγινε ένα μεγάλο τμήμα του κάστρου του Σούρι στην Ιαπωνία, το οποίο έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομίας από Unesco, στο μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη!

Δείτε επίσης: Θρήνος στην Ιαπωνία: 74 οι νεκροί από τον τυφώνα Χαγκίμπις!

Ο ξύλινος σκελετός του κάστρου που καταστράφηκε είχε ανοικοδομηθεί μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο χάρη σε φωτογραφίες και παλαιά σχέδια.

Το κάστρο του Σούρι, ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο, αποτελούσε την καρδιά ενός συγκροτήματος το οποίο είχε κατασκευαστεί την εποχή της ανεξάρτητης αυτοκρατορίας Ryukyu και χρησιμοποιούνταν από τον 15ο αιώνα.

Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο το κάστρο χρησιμοποιούνταν από το μεγαλύτερο δημόσιο πανεπιστήμιο της Οκινάουα και μέχρι τη δεκαετία του 1970. Μετά την επισκευή του το κάστρο χρησιμοποιείται ως εθνικό πάρκο από το 1992. Ανακηρύχθηκε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας το 2000.

Εκτός από την κεντρική αίθουσα του κάστρου, έχουν καταστραφεί το βόρειο και το νότιο τοίχος του, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σε βίντεο που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της νύκτας φαίνονται τεράστιες φλόγες να καταστρέφουν το ιστορικό συγκρότημα, το οποίο βρίσκεται σε έναν λόφο πάνω από την πόλη Νάχα, την πρωτεύουσα της Οκινάουα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες, σύμφωνα με την πυροσβεστική.

Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο στις 07: 30 τοπική ώρα (00:30 της Πέμπτης ώρα Ελλάδας) με τους πυροσβέστες, ωστόσο, να συνεχίζουν να ρίχνουν νερό ως το πρωί, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

«Όλα τα κεντρικά κτίρια έχουν καεί ολοσχερώς», δήλωσε σήμερα ο Νταϊσούκε Φουρούνγκεν, αξιωματούχος της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Νάχα. «Συνεχίζουμε τις προσπάθειες με 30 πυροσβεστικά οχήματα και περίπου 100 πυροσβέστες», πρόσθεσε.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστά τα αίτια της πυρκαγιάς, όμως συναγερμός ήχησε περίπου στις 02:30 τα ξημερώματα (ώρα Ιαπωνίας), είχε δηλώσει νωρίτερα ο Ρίο Κότσι εκπρόσωπος της πυροσβεστικής της Οκινάουα.

Το «Φεστιβάλ του κάστρου του Σούρι» διεξάγεται στο συγκρότημα αυτό από τις 27 Οκτωβρίου και επρόκειτο να διαρκέσει ως τις 3 Νοεμβρίου. Εργασίες που συνδέονται με το φεστιβάλ αυτό πραγματοποιούνταν ως τη 1 τα ξημερώματα, πρόσθεσε ο ίδιος, αν και διευκρίνισε ότι ακόμη δεν έχει καθοριστεί αν οι εργασίες αυτές συνδέονται με την πυρκαγιά.

Καίγεται μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO! (Photos)

Στις φλόγες φωτιάς έχει τυλιχθεί από νωρίς σήμερα το πρωΐ το ιστορικό κτιριακό συγκρότημα της Καβαλερίτσα Ρεάλε, στο κέντρο του Τορίνου στην Ιταλία, το οποίο αποτελεί Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO!

Δείτε επίσης: Αυτό το μνημείο έχει κέρδος 1,5 εκατομμύριο ευρώ το χρόνο αλλά...δεν έχει είσοδο!

Στο σημείο έχουν βρίσκονται ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να σβήσουν τη φωτιά και να αποφευχθεί επέκτασή της στις παρακείμενες εγκαταστάσεις της κρατικής ραδιοτηλεόρασης RAI. Σημειώνεται πριν από λίγα χρόνια το ιστορικό κτίριο είχε ξανατυλιχθεί στις φλόγες. Η κυκλοφορία στο κέντρο του Τορίνου έχει απαγορευθεί για να διευκολυνθεί το έργο της κατάσβεσης.

Μέχρις στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματίες και δεν έχουν διαπιστωθεί τα αίτια εκδήλωσης της πυρκαγιάς στο κτίριο, στο οποίο στεγάζονται -ως επί το πλείστον- συλλογικότητες του Τορίνου.

Οι κάτοικοι της περιοχής ξύπνησαν από τους πυκνούς καπνούς και τις φλόγες και στο διαδίκτυο, ήδη, κυκλοφορεί πλήθος εικόνων από την πυρκαγιά.

Σπιναλόγκα: Ένταξη στα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς!

Θέμα χρόνου, είναι πλέον, να μπει στην τελική ευθεία το αίτημα ένταξης της Σπιναλόγκας στον κατάλογο με τα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, αίτημα που κατατέθηκε τον περασμένο Ιανουάριο.

Δείτε επίσης: UNESCO: «Φρένο» στον Ερντογάν- «Μόνο με την έγκρισή μας η αλλαγή καθεστώτος για την Αγιά Σοφιά»

Την περασμένη εβδομάδα, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, στην περιοχή βρέθηκε εκπρόσωπος της Unesco, για την επί τόπου αυτοψία.

«Για μερικές ημέρες η εκπρόσωπος της UNESCO, αρχιτέκτονας και μέλος της ICOMOS Ιταλίας, Τeresa Colletta, βρέθηκε στην περιοχή για την αυτοψία σε ό,τι αφορά στοιχεία του φακέλου που καταθέσαμε, έκανε συναντήσεις και μας έκανε κάποιες προφορικές παρατηρήσεις» είπε ο κ. Ζερβός ο οποίος εξήγησε ότι έως τις αρχές Νοεμβρίου υπολογίζεται ότι θα φτάσουν οι παρατηρήσεις αυτές και γραπτώς, έως το τέλος Φεβρουαρίου 2020 θα πρέπει να έχει υποβληθεί ο συμπληρωματικός φάκελος, ενώ το αίτημα θα τεθεί προς ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση της UNESCO τον Ιούνιο του 2020 στην Κίνα.

«Το ζήτημα πλέον είναι εθνικό και όχι τοπικό. Ξεπερνάει τα όρια του Αγίου Νικολάου, του Λασιθίου και της Κρήτης, καθώς την προώθηση του θέματος έχει πλέον το Υπουργείο, ενώ επιπλέον αυτοί που ψηφίζουν είναι πρέσβεις της UNESCO στις χώρες- μέλη της. Άλλωστε μιλάμε για μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και για μια διαδικασία που αναδεικνύει την ίδια τη χώρα» σημείωσε ο κ. Ζερβός.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγίου Νικολάου για το φάκελο της Σπιναλόγκας, η εκπρόσωπος της UNESCO έκανε, προφορικά, δύο παρατηρήσεις. Η πρώτη όπως τόνισε ο κ. Ζερβός ήταν να επεκταθεί η περιοχή ζώνης επιρροής του μνημείου σε όλο τον κόλπο της Ελούντας και επίσης να εξεταστεί το ενδεχόμενο διαχωρισμού της τιμής του εισιτηρίου σε ζώνες, ούτως ώστε να περιοριστεί η μεγάλη προσέλευση κόσμου τα μεσημέρια.

«Η κ. Colletta έβαλε κάποια ζητήματα τα οποία νομίζω ότι αντιμετωπίζονται εύκολα. Ζήτησε να επεκταθεί η περιοχή ζώνης επιρροής του μνημείου σε όλο τον κόλπο της Ελούντας μέχρι το κανάλι. Όλη δηλαδή τη Χερσόνησο της "Κολοκύθας" που εμείς είχαμε περιλάβει κατά το ήμισυ στην πρόταση μας. Επίσης, έκανε πρόταση να εξετάσει το υπουργείο το ενδεχόμενο να υπάρξει διαχωρισμός της τιμής του εισιτηρίου σε ζώνες, με στόχο να περιοριστεί η μεγάλη προσέλευση τα μεσημέρια. Είπε δηλαδή αν είναι εφικτό, να αυξηθεί το εισιτήριο τις μεσημβρινές ώρες και να μειωθεί τα πρωινά και τα απογεύματα, για να μην παρατηρείται συγκεκριμένες ώρες κοσμοσυρροή, όπως γίνεται τώρα τις μεσημβρινές ώρες. Αυτό είναι ουσιαστικό, σωστό και θα βοηθήσει, όπως θα βοηθήσει και η μορφοποίηση ενός προγράμματος στα καΐκια. Ναι μεν υπάρχει, αλλά θα πρέπει να γίνει πιο συγκεκριμένο, προκειμένου να είναι ελέγξιμος ο αριθμός των επισκεπτών και να αποφεύγεται η κοσμοσυρροή».

Δείτε επίσης: 10 εντυπωσιακά όμορφα μνημεία της UNESCO! 2 ελληνικά ανάμεσά τους!

Τη Σπιναλόγκα τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία, επισκέπτονται ετησίως περισσότερα από 350 χιλιάδες άτομα, ενώ πέρυσι έφτασαν τις 413 χιλιάδες. Φέτος, μέχρι αυτή την ώρα ο αριθμός είναι στις 400 χιλιάδες και όπως είπε ο κ. Ζερβός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναμένεται να φτάσει τα περυσινά επίπεδα.

Η αυτοψία της Εκπροσώπου της UNESCO περιελάμβανε και επαφές με παράγοντες από τον χώρο του Τουρισμού, του Πολιτισμού και της Διοίκησης, όπως επισήμανε ο κ. Ζερβός, καθώς όπως πρόσθεσε είναι σημαντικό να αποτυπώνεται η στήριξη της τοπικής κοινωνίας στο αίτημα της ένταξης του μνημείου.

«Φάνηκε ότι η τοπική κοινωνία θέλει την ένταξη και αυτό είναι βασικό στοιχείο για την UNESCO. Ακόμη και αν είναι τέλειος ένας φάκελος, αυτό το στοιχείο είναι σημαντικό, επειδή το μνημείο εν συνεχεία αξιολογείται κατά χρήση του- μετά την ένταξή του- από τους χρήστες. Το να είναι αποδεκτό από την κοινωνία είναι σαφές, ένα στοιχείο απόλυτα υποστηρικτικό και απαραίτητο» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου.

Η Teresa Colletta στη διάρκεια της παραμονής της, συναντήθηκε με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπροσώπους τοπικών φορέων και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Πολιτισμού. Συνάντηση πραγματοποίησε και με τη συγγραφέα του βιβλίου «Το Νησί» Βικτώρια Χίσλοπ που όπως εξήγησε ο κ. Ζερβός, έχει βοηθήσει σημαντικά και στη διεκδίκηση της ένταξης της Σπιναλόγκας στον κατάλογο των μνημείων κληρονομιάς της UNESCO.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share