Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Προκλητική η στάση της Τουρκίας: "Η Ελλάδα κακομεταχειρίζεται τους πρόσφυγες! Έχουμε αποδείξεις!"

Ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών!

27 Οκτωβρίου 2019 21:29
Προκλητική η στάση της Τουρκίας:

Προκλητική είναι η στάση της Τουρκίας καθώς και τα λόγια του του Μεβλούτ Τσαβούσογλου: "Η Ελλάδα κακομεταχειρίζεται τους πρόσφυγες! Έχουμε αποδείξεις!" Μπαράζ της Τουρκίας στο Αιγαίο! 45 παραβιάσεις και εμπλοκές!

Η ανακοίνωση φτάνει μετά την απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ στον Τσαβούσογλου. Κάνοντας λόγο για ανυπόστατους χαρακτηρισμούς η ελληνική πλευρά τόνισε: «Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών».

Η Άγκυρα από την πλευρά της σημειώνει στην ανακοίνωση: «Μετανάστες υποβλήθηκαν σε πολλές περιπτώσεις σε κακή μεταχείριση, χτυπήθηκαν και απωθήθηκαν στα σύνορά μας».

«Μπλέκει» και την Ευρώπη: «Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε από την Ελλάδα να αναστείλει και να διερευνήσει αυτές τις δραστηριότητες απέλασης, οι οποίες αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

Αν και η Ελλάδα αρνείται ότι οι παράνομοι μετανάστες ωθούνται στη χώρα μας από τις ελληνικές αρχές, η απόρριψη των παράνομων μεταναστών που απομακρύνονται από Έλληνες αξιωματούχους στα σύνορά μας συνεχίζεται και στην θάλασσα και στην ξηρά.

Το 2018, 11.867 παράνομοι μετανάστες απωθήθηκαν στη χώρα μας από την Ελλάδα και τους πρώτους 10 μήνες του 2019 άλλοι 25.404 . Από συνεντεύξεις με τους μετανάστες διαπιστώθηκε ότι Έλληνες αξιωματούχοι κατέσχεσαν τα προσωπικά τους αντικείμενα, υποβλήθηκαν σε πολλές περιπτώσεις σε κακή μεταχείριση, χτυπήθηκαν και απωθήθηκαν στα σύνορά μας από Έλληνες αξιωματούχους.

Έχουμε όλα τα είδη ντοκουμέντων, φωτογραφιών, εγγράφων και δηλώσεων σχετικά με τις πρακτικές των Ελλήνων αξιωματούχων.

Οι δραστηριότητες της Ελλάδας για την απόρριψη που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο καταγράφονται και στις εκθέσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε από την Ελλάδα να αναστείλει και να διερευνήσει αυτές τις δραστηριότητες απέλασης, οι οποίες αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο.

Δεν αλλάζει όμως την πραγματικότητα το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές αρνούνται τις απωθήσεις που είναι αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο, όπως καθορίστηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες μας και από το Συμβούλιο της Ευρώπης,

Καλούμε τη νέα ελληνική κυβέρνηση να εργαστεί για τη διόρθωση αυτής της πολιτικής, αντί να αρνείται τις απωθήσεις που είναι εναντίον του διεθνούς δικαίου κι έχουν διαπιστωθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Τι δηλώνει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τις δομές προσφύγων στις Σέρρες!

Το «βέτο» του δήμου Σερρών στη δημιουργία και λειτουργία τρίτης δομής φιλοξενίας προσφύγων στην πόλη φαίνεται να έχει αποτέλεσμα, αφού το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κάνει πίσω στην αρχική του πρόθεση.

Δείτε επίσης: Νέα τραγωδία με ναυάγιο απέναντι από την Λέσβο!

Σύμφωνα με τον δήμαρχο κ. Αλέξανδρο Χρυσάφη, μετά από επικοινωνία που είχε με τον ειδικό Γραμματέα Πρώτης Υποδοχής κ. Μάνο Λογοθέτη, έλαβε τη διαβεβαίωση πως δεν θα λειτουργήσει νέα δομή στις Σέρρες, ενδεχόμενο που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

«Μετά από επικοινωνία που είχα με τον αρμόδιο ειδικό Γραμματέα Πρώτης Υποδοχής του υπουργείου Προ.Πο κ. Μάνο Λογοθέτη, μου δόθηκε η διαβεβαίωση πως δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός για νέα δομή προσφύγων-μεταναστών στις Σέρρες» λέει ο δήμαρχος Σερρών, χαρακτηρίζοντας «θετική» την εξέλιξη και επισημαίνοντας πως αυτό που πρέπει να ισχύσει είναι η «ισοκατανομή των μεταναστευτικών Ροών στο σύνολο της χώρας, χωρίς εξαιρέσεις».

Στην πόλη των Σερρών λειτουργούν ήδη δύο δομές φιλοξενίας προσφύγων, Γεζίντι στην καταγωγή, που ο αριθμός τους αγγίζει τους 900. Μαζί με τους άλλους πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε ξενοδοχειακές μονάδες στα διοικητικά όρια του δήμου, ο συνολικός αριθμός αγγίζει τα 1.100 άτομα.

Το προηγούμενο διάστημα, αν και δεν υπήρξε προηγουμένως οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση του δήμου Σερρών, κλιμάκιο του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης, βρέθηκε στην πόλη, προκειμένου να αναζητήσει χώρο κατασκευής της νέας δομής, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. «Συμφωνούμε πως υπάρχει μια έκτακτη κατάσταση, αλλά δεν μπορεί το βάρος να το σηκώνουν επιλεκτικά συγκεκριμένες περιοχές στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπως είναι οι Σέρρες. Εμείς έχουμε επιμεριστεί με το παραπάνω το μέρος της ευθύνης που μας αναλογεί. Ας το πράξουν και στη νότια Ελλάδα και στην Κρήτη το ίδιο» τόνισε ο δήμαρχος Σερρών, που απευθύνθηκε και μ’ επιστολή διαμαρτυρίας στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη, ζητώντας του να μην προχωρήσουν οι σχεδιασμοί για λειτουργία τρίτης δομής στην πόλη.

Δείτε επίσης: 500 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από τη Σύμη στον Πειραιά!

Στην επιστολή του ο δήμαρχος Σερρών, ζητώντας να μην προχωρήσει ο σχεδιασμός για λειτουργία τρίτης δομής φιλοξενίας προσφύγων στην πόλη, επισημαίνει και τα εξής: «Δεν έδειξε το Ελληνικό Κράτος τον παραμικρό σεβασμό στην τοπική μας Κοινωνία και την Δημοτική της Αρχή η οποία καλείται να βρει λύσεις που δεν υπάρχουν σε μείζονα θέματα ποιότητας ζωής και υγιεινής των φιλοξενούμενων μεταναστών, διαθέτοντας πόρους και μέσα που δεν υπάρχουν και στερώντας τα από τους πολίτες της πόλης μας, υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής τους».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share