Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ανείπωτη τραγωδία: 8 νεκροί από τις καταρρακτώδεις βροχές στην Ιαπωνία!

Έβρεξε μέσα σε 12 ώρες όσο για έναν μήνα!

26 Οκτωβρίου 2019 09:37
Ανείπωτη τραγωδία: 8 νεκροί από τις καταρρακτώδεις βροχές στην Ιαπωνία!

Μια τραγωδία συγκλονίζει την Ιαπωνία αφού 8 είναι οι νεκροί από τις καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν την χώρα! Κατολισθήσεις σάρωσαν ήδη πλημμυρισμένες περιοχές στις νομαρχίες Τσίμπα και Φουκουσίμα, στην ανατολική και στη βορειοανατολική Ιαπωνία, που έχουν πληγεί από τρία ακραία καιρικά φαινόμενα μέσα σε έξι εβδομάδες. Θρήνος στην Ιαπωνία: 74 οι νεκροί από τον τυφώνα Χαγκίμπις!

Κατά τόπους σημειώθηκε μέσα σε μισή ημέρα βροχόπτωση που αντιστοιχούσε στις κατακρημνίσεις ενός ολόκληρου μήνα υπό κανονικές συνθήκες.

Οι αρχές εξέδωσαν οδηγίες και διαταγές προς τους κατοίκους περιοχών που είχαν ήδη χτυπηθεί από δύο τυφώνες να φύγουν από τα σπίτια τους. Στην πόλη Ουσίκου καταγράφηκε βροχόπτωση 283,5 χιλιοστών μέσα σε 12 ώρες.

Προειδοποιήσεις για νέες κατολισθήσεις

Οι αρχές προειδοποιούν πως υπάρχει κίνδυνος νέων κατολισθήσεων και πλημμυρών, ειδικά στις περιοχές όπου καταστράφηκαν αντιπλημμυρικά φράγματα όταν τις έπληξε ο τυφώνας Χαγκίμπις.

Μεγάλα προβλήματα σε δρόμους και γειτονιές σε ιαπωνικές πόλεις από τις καταρρακτώδεις βροχές!

Ο Hagibis άφησε πίσω του τουλάχιστον 88 νεκρούς, ενώ επτά άλλοι κάτοικοι πληγεισών περιοχών παραμένουν ακόμη και σήμερα αγνοούμενοι και ακόμη 300 και πλέον τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το NHK.

Λονδίνο: Κινέζοι και οι 39 νεκροί στο "φορτηγό του θανάτου"

Κινέζοι ήταν και οι 39 νεκροί στο κοντέιντερ του θανάτου στο Έσεξ όπως μεταδίδουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης όπως το Sky News και τo ΒBC.

Αντίστοιχη υπόθεση με Κινέζους είχε καταγραφεί και το 2000 όταν σε ένα κοντέινερ στο Κεντ είχαν βρεθεί νεκροί 58 Κινέζοι.

Τότε το κοντέινερ είχε εντοπιστεί στις 18 Ιουνίου 2000 με δύο ανθρώπους να εντοπίζονται ζωντανοί.

Διαβάστε με την ευκαιρία: Αυτός είναι ο οδηγός του φορτηγού με τα 39 πτώματα στο Έσσεξ! (photo)

Τραγωδία στο Έσεξ: Δεν το χωράει ανθρώπινος νους - Το θρίλερ με τα 39 πτώματα και τα ονόματα ''κλειδιά''!

Την ταυτοποίηση των 39 άψυχων σωμάτων που βρέθηκαν σε κοντέινερ φορτηγού στο Έσεξ, έχει θέσει ως προτεραιότητα η βρετανική αστυνομία, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα καταστεί δυνατή η χαρτογράφηση της διαδρομής που ακολούθησαν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, μέχρι να φτάσουν στη βρετανική επικράτεια.

Τα βρετανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για τη χειρότερη τραγωδία των τελευταίων 20 χρόνων. Ένα πιθανό σενάριο, είναι ότι το φορτηγό ξεκίνησε τη διαδρομή του από τη Βουλγαρία, όπου πιθανότατα «φορτώθηκαν» οι 39 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένας ανήλικος. Ένα σενάριο που κυκλοφορεί έντονα, είναι ότι πρόκειται για μετανάστες, οι οποίοι πάγωσαν μέχρι θανάτου στους μείον 25 βαθμούς Κελσίου, καθώς μεταφέρθηκαν στο ψυγείο που μετέφερε το φορτηγό των 20 μέτρων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής Ένωσης Οδικών Μεταφορών (RHA) Ρίτσαρντ Μπέρνετ δήλωσε ότι το κοντέινερ όπου εντοπίστηκαν την Τετάρτη τα 39 πτώματα, πρέπει να ήταν φορτηγό - ψυγείο.

«Η θερμοκρασία μπορεί να είναι τόσο χαμηλή που να φθάνει τους -25C όταν μεταφέρονται κατεψυγμένα προϊόντα αλλά και να προκαλέσει αρκετά γρήγορα τον θάνατο ανθρώπων», υποστηρίζει στην βρετανική εφημερίδα «Mirror» και προσθέτει: «Εάν το ψυγείο λειτουργεί, είναι απίστευτα κρύα...Το μόνο μέρος για να πάει κανείς στην τουαλέτα είναι στο πίσω μέρος του φορτηγού. Μπορεί κανείς να φανταστεί ότι, εάν οι άνθρωποι ήταν εκεί μέσα για ημέρες, τότε θα υπάρχουν κόπρανα, ούρα... ».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας, το φορτηγό φόρτωσε στην πόλη Βάρνα και από εκεί ξεκίνησε το μακρύ ταξίδι του για τη Βρετανία. Στη Βρετανία έφτασε με πλοίο από το λιμάνι του Zeebrugge, στο Βέλγιο. Το πλοίο μετέφερε το φορτηγό του θανάτου στο Γκρέις, στο Έσεξ. Τα ερωτηματικά που προκύπτουν είναι πολλά, καθώς το μεγάλο όχημα πέρασε από διάφορες χώρες, μέχρι να φτάσει στο βελγικό λιμάνι και από εκεί στη Βρετανία. Το ερώτημα είναι αν πραγματοποιήθηκε έλεγχος, ειδικότερα όταν το φορτηγό πέρασε τα σύνορα του Βελγίου. Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται οι 39 άνθρωποι να φορτώθηκαν στο ψυγείο εντός της βελγικής επικράτειας.

Βίντεο από κάμερες ασφαλείας στους δρόμους, έχουν «πιάσει» το φορτηγό του θανάτου να κινείται, πριν το σταματήσουν για έλεγχο οι βρετανικές αρχές.

Όλα δείχνουν κύκλωμα σωματεμπορίας

Τις τελευταίες ώρες, φαίνεται να ενισχύεται το σενάριο περί σωματεμπορίας. Σύμφωνα με όσα διαμήνυσε ο Μπόρις Τζόνσον, λαμβάνει ολοένα και περισσότερες ενημερώσεις που δείχνουν ότι η έρευνα εστιάζει πλέον στο trafficking. Οι βρετανικές αρχές, μάλιστα, ερευνούν ομάδες οργανωμένου εγκλήματος.

Η έρευνας της υπόθεσης, ωστόσο, βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο. Μεταξύ άλλων, μένει να διαλευκανθεί και πόσο καιρό έμεινε το όχημα στο Βέλγιο.

Το φορτηγό είχε βουλγαρική άδεια κυκλοφορίας, και ήταν καταχωρημένο σε εταιρεία ιδιοκτησίας μιας Ιρλανδής. Η είδηση επιβεβαιώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας, το οποίο διατείνεται ότι δεν είναι πιθανό τα θύματα να είναι Βούλγαροι.

Με βάση τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, το φορτηγό δεν είχε φανεί στη χώρα από το 2017.

Ποιος είναι ο 25χρονος Ιρλανδός οδηγός του φορτηγού

Τον 25χρονο Mo Robinson, οδηγό του φορτηγού που εντοπίστηκαν 39 πτώματα στο βιομηχανικό πάρκο Waterglade στο Έσεξ, συνέλαβε η Αστυνομία, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης κι ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας επιβεβαίωσε ότι το φορτηγό είχε βουλγαρική άδεια κυκλοφορίας, και ήταν καταχωρημένο σε μια εταιρεία ιδιοκτησίας μιας Ιρλανδής.

Ο Mo Robinson, με βάση τα όσα δημοσιεύει στο προφίλ του στο Facebook, ποστάρει φωτογραφίες από φορτηγά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μόλις είχε παραλάβει ένα φορτηγό ψυγείο από το λιμάνι του Έσεξ πριν εντοπιστούν μέσα τα πτώματα. Τώρα έχει συλληφθεί για μαζική δολοφονία, τη μεγαλύτερη σε βρετανικό έδαφος. Ο αδερφός του είναι έκπληκτος και δήλωσε στο BelfastLive ότι η οικογένεια δεν έχει νέα από αυτόν και δεν ξέρουν τι συμβαίνει.

Η αστυνομία είχε αρχικά αναφέρει ότι το φορτηγό, το οποίο κατέληξε σε μια βιομηχανική περιοχή στο Γκρέις, σε απόσταση περίπου 32 χλμ ανατολικά του κεντρικού Λονδίνου, είχε ταξιδέψει μέσω του Χόλιχεντ στην Ουαλία.

Ωστόσο, πλέον θεωρεί ότι το ρυμουλκούμενο τμήμα του οχήματος ταξίδεψε από το Zeebrugge στο Purfleet και αποβιβάστηκε στην περιοχή Thurrock λίγο μετά τις 12:30 π.μ. το πρωί της Τετάρτης. Παράλληλα, το εμπρόσθιο τμήμα του φορτηγού θεωρείται ότι ξεκίνησε από η Βόρεια Ιρλανδία. Φορτηγό και ρυμουλκούμενο έφυγαν από το λιμάνι λίγο μετά τις 1.05 π.μ. (τοπική ώρα Μ. Βρετανίας).

Εκπρόσωπος του Γενικού εισαγγελέα του Βελγίου ανακοίνωσε ότι ήδη έχει ξεκινήσει έρευνα για να διαπιστωθεί αν το ρυμουλκούμενο ταξίδεψε μέσα από το Βέλγιο.

Παράλληλα, οι βελγικές αρχές καλούνται να διαπιστώσουν πόσον καιρό το ρυμουλκούμενο παρέμεινε στο Βέλγιο, μια διαδικασία που παραμένει άγνωστο πόσο θα διαρκέσει. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει μεν καλή σχέση με τη δικαιοσύνη και την αστυνομία της Μεγάλης Βρετανίας, ωστόσο το Βέλγιο δεν έχει στην παρούσα φάση, πολλές πληροφορίες.

Άμεσα η μετακίνηση του φορτηγού σε ασφαλή τοποθεσία

Η αστυνομική διευθύντρια του Έσεξ, Πίπα Μιλς ανακοίνωσε ότι το φορτηγό και το τρέιλερ όπου εντοπίστηκαν οι σοροί θα μεταφερθούν σε ασφαλή τοποθεσία για να προστατευτεί η αξιοπρέπεια των θυμάτων που θα ανασυρθούν.

Σύμφωνα με την αστυνομική δύναμη του Έσεξ, πρόκειται να διεξαχθεί μία μεγάλη και σύνθετη έρευνα. «Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με τους τοπικούς συνεργάτες και τις διεθνείς αρχές» προσθέτει η ανακοίνωση.

Η βρετανική πρεσβεία στο Λονδίνο έλαβε πληροφορίες σχετικά με την άδεια από τη βρετανική αστυνομία, αναφέρει το υπουργείο σε μια ανακοίνωση. «Το φορτηγό Scania ήταν καταχωρημένο στην πόλη Βάρνα υπό το όνομα μιας εταιρείας ιδιοκτησίας μιας υπηκόου Ιρλανδίας» λέει το υπουργείο.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Βουλγαρίας BNR, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, μετέδωσε ότι το φορτηγό, η άδεια κυκλοφορίας του οποίου είχε εκδοθεί στη Βουλγαρία με ημερομηνία 19 Ιουνίου 2017, είχε φύγει από τη βαλκανική χώρα την επόμενη ημέρα και δεν είχε έκτοτε επιστρέψει.

Την ίδια ώρα, η βρετανική αστυνομία λέει πως πιστεύει ότι το φορτηγό ταξίδεψε από το Ζεεμπρούγκε στο Βέλγιο στο λιμάνι του Πάρφλιτ στην ανατολική Αγγλία.

Κατόπιν, παρέμεινε στην περιοχή Τούροκ γύρω στις 12.30 το πρωί τοπική ώρα για περίπου 35 λεπτά προτού αναχωρήσει, σημείωσε η αστυνομία του Έσεξ.

Η αστυνομία είχε αρχικά αναφέρει ότι το φορτηγό, το οποίο κατέληξε σε μια βιομηχανική περιοχή στο Γκρέις, σε απόσταση περίπου 32 χλμ ανατολικά του κεντρικού Λονδίνου, είχε ταξιδέψει μέσω του Χόλιχεντ στην Ουαλία.

Οι βρετανικές αρχές δίνουν έμφαση στην ταυτοποίηση των θυμάτων, μια διαδικασία που θα πάρει πολύ καιρό.

Η υπουργός Εσωτερικών, Πρίτι Πάτελ ανακοίνωσε ότι αξιωματούχοι που ασχολούνται με τη μετανάστευση συνεργάζονται με την αστυνομία για να διακριβωθεί τι συνέβη, κι ενώ η Εθνική Υπηρεσία για την εγκληματικότητα (NCA) που είναι αρμόδια για να ερευνήσει το οργανωμένο έγκλημα μετανάστευσης και την εμπορία ανθρώπων, εξετάζει αν ομάδες οργανωμένου εγκλήματος ενδέχεται να έχουν παίξει ρόλο στην τραγωδία.

Πάντως, η βουλευτής των Συντηρητικών, Τζάκι Ντόιλ Πράις, ευθέως μίλησε για «διακίνηση ανθρώπων». «Η διακίνηση ανθρώπων είναι μία άσχημη και επικίνδυνη επιχείρηση», έγραψε, χαρακτηριστικά, στο Twitter, και τόνισε ότι ελπίζει να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Πώς ξεκίνησε ο εντοπισμός των πτωμάτων

Γύρω στις 3:40 (ώρα Ελλάδος) τα ξημερώματα η αστυνομία κλήθηκε από υπαλλήλους σε ασθενοφόρο και έσπευσε στο σημείο. Πώς ενημερώθηκε το ασθενοφόρο παραμένει ακόμα άγνωστο και οι εκπρόσωποι των αστυνομικών δεν θέλησαν να κάνουν κάποιο σχόλιο.

Ο οδηγός του φορτηγού, ένας 25χρονος ΒορειοΊρλανδός, συνελήφθη με την υποψία του φόνου. Η αστυνομία δεν έχει δώσει ακόμα καμία πληροφορία για την καταγωγή των θυμάτων ή για το πού πιστεύουν ότι θα κατέληγε το φορτηγό.

Πάντως, από την αρχή των αναζητήσεων, ο Διευθυντής της Αστυνομίας του Έσεξ, Άντριου Μάρινερ, υποστήριξε ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι το φορτηγό ήρθε από τη Βουλγαρία και εισήλθε στο Ηνωμένο Βασίελιο από την πόλη Χόλιχεντ της Ουαλίας το Σάββατο. Σημειώνεται ότι το Χόλιχεντ βρίσκεται περίπου 480 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο πoυ βρέθηκε το φορτηγό.

Η υπαρχηγός της Αστυνομίας, Πίπα Μιλς, σε δηλώσεις της τόνισε επίσης ότι βρίσκονται στα πρώτα στάδια μιας έρευνας που αναμένεται να έχει μεγάλη διάρκεια και ότι θα έχουν περισσότερες πληροφορίες όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Μάλιστα, επεσήμανε ότι η νούμερο ένα προτεραιότητας της αστυνομίας αυτή τη στιγμή είναι η ταυτοποίηση των πτωμάτων.

Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος της Ομοσπονδίας Οδικών Μεταφορών Ρίτσαρντ Μπέρνετ δήλωσε ότι το φορτηγό θα μπορούσε να έχει ταξιδέψει από το Σερμπούρ της Γαλλίας στο Ρόσλερ της Ιρλανδίας προτούν κατευθυνθεί προς το Δουβλίνο και εν συνεχεία στο Χόλιχεντ της Βόρειας Ουαλίας.

Μέχρι και αυτή την ώρα, ο τόπος που εντοπίστηκαν τα 39 πτώματα είναι αποκλεισμένος, με αυτόπτες μάρτυρες να ισχυρίζονται ότι στο σημείο βρίσκονται τουλάχιστον εννέα αστυνομικά οχήματα και περίπου 15 αστυνομικοί που εμποδίζουν τον οποιονδήποτε να πλησιάσει.


Σημειώνεται ότι Αρχές έχουν θορυβηθεί από πέρυσι με το σημείο από το οποίο φαίνεται πως πέρασε το φορτηγό στο Ηνωμένο Βασιλείο, καθώς θεωρείται αδύναμο σημείο των ιρλανδικών συνόρων. Μάλιστα, από εκεί πιστέυεται ότι περνάνε μετανάστες πριν μεταφερθούν στη Βρετανία. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί αν κάτι τέτοιο ισχύει και στην περίπτωση των 39 πτωμάτων.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Λίο Βαράντκαρ δήλωσε σήμερα στη βουλή ότι το περιστατικό στη νοτιοανατολική Αγγλία ήταν μια «τραγωδία» και δεσμεύτηκε για τη διεξαγωγή έρευνας που θα ρίξει φως για το αν το φορτηγό διέσχισε την Ιρλανδία».

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος της ιρλανδικής αστυνομίας δήλωσε στο CNN ότι «παρακολουθεί την έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Στο πλευρό των βρετανικών αρχών η κυβέρνηση της Γερμανίας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Βερολίνου είναι βαθύτατα συγκλονισμένη από την τραγωδία στο Έσεξ.

Τόνισε επίσης ότι η Γερμανία βρίσκεται στο πλευρό των βρετανικών αρχών σε ότι αφορά τις έρευνες.

«Η αποφασιστικότητά μας πρέπει να στρέφεται εναντίον εκείνων που οργανώνουν και εκτελούν τέτοιες μεταφορές», υποστήριξε ο Ζάιμπερτ.

H φρίκη στο Έσσεξ ξυπνά μνήμες από την τραγωδία με τους πρόσφυγες στην Αυστρία, πριν από τέσσερα χρόνια. Τον Αύγουστο του 2015, οι αρχές είχαν εντοπίσει 71 σορούς σε σταθμευμένο φορτηγό στο Πάρντορφ. Τα πτώματα ανήκαν σε Ιρακινούς, Αφγανούς, Σύρους και Ιρανούς.

Πώς εισήλθε το φορτηγό στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Το ταξίδι από τη Βουλγαρία στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω Χόλιχεντ χαρακτηρίστηκε ως «ανορθόδοξη διαδρομή» και θα ήταν πιο λογικό αν το φορτηγό ερχόταν από το Δουβλίνο.

Ο Σίμους Λέχενι, υπεύθυνος πολιτικής για τις εμπορευματικές μεταφορές της Βόρειας Ιρλανδίας είπε ότι «υπάρχει ένας κατευθείαν δρόμο προς το Χόλιχεντ από το Δουβλίνο. Αν το φορτηγό ερχόταν από τη Βουλγαρία, το να μπει στη Βρετανία από το Χόλιχεντ είναι ανορθόδοξη διαδρομή... Είναι σαν να κάνεις κύκλο και στην ουσία είναι μία πρόσθετη μέρα στο ταξίδι σου».

Αντιδράσεις πολιτικών προσώπων

Η διεθνής κοινότητα είναι συγκλονισμένη από τον εντοπισμό των 39 πτωμάτων. Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έκανε την εξής δήλωση: «Είμαι τρομαγμένος από αυτό το τραγικό συμβάν στο Έσσεξ. Ενημερώνομαι συνεχώς από το Υπουργείο Εσωτερικών το οποίο θα συνεργαστεί στενά με την αστυνομία του Έσσεξ για να μάθουμε ακριβώς τι συνέβη. Οι σκέψεις μου είναι με όλους εκείνους που έχασαν τη ζωή τους και τους αγαπημένους τους».

Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Πρίτι Πατέλ εξέφρασε τον αποτροπιασμό της μέσω του Twitter. «Σοκαρισμένη και λυπημένη από το τραγικό περιστατικό στο Γκρέις. Οι αρχές προέβησαν στη σύλληψη του οδηγού του φορτηγού », έγραψε.

Η βουλευτής των Συντηρητικών, Τζάκι Ντόιλ Πράις, έκανε λόγο για «διακίνηση ανθρώπων». «Η διακίνηση ανθρώπων είναι μία άσχημη και επικίνδυνη επιχείρηση», έγραψε, χαρακτηριστικά, στο Twitter, και εξέφρασε την ελπίδα της να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Ο Σίμους Λέχενι, υπεύθυνος πολιτικής της Βόρειας Ιρλανδίας για την Ένωση Μεταφορών εμπορευμάτων (FTA), δήλωσε: «Υπάρχει απευθείας διαδρομή προς το Χόλιχεντ από το Δουβλίνο. Αν το φορτηγό ήρθε από τη Βουλγαρία, το να εισέλθει στη Βρετανία μέσω του Χόλιχεντ είναι μια ανορθόδοξη διαδρομή. Είναι πολύ μακριά και προσθέτει μία ημέρα επιπλέον ημέρα στο ταξίδι».

Σε δηλώσεις της στην Βουλή των Κοινοτήτων, η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Πρίτι Πατέλ, υποστήριξε ότι, πραγματικά σοκάρουν τα όσα αντίκρισαν σήμερα οι αρχές του Έσεξ μέσα στο φορτηγό, όπου εντοπίστηκαν 39 πτώματα.

Η υπουργός εξέφρασε επίσης την λύπη της στις οικογένειες των θυμάτων και εξήρε την άμεση ανταπόκριση των αρχών στην έρευνα.

«Οι δράστες θα εκδιωχθούν και θα οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη», δήλωσε από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share